istock

7 ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΡΗΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ

Αν κατά καιρούς υποφέρεις από πρησμένα πόδια, υπάρχουν λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις στο σπίτι για να βελτιώσεις την κατάσταση.

Μπορεί να φταίει η πολύωρη ορθοστασία στη δουλειά ή τα στενά παπούτσια που φοράς. Μπορεί, επίσης, να φταίει η διατροφή που ακολουθείς (π.χ. να περιλαμβάνει πολύ αλάτι) ή το ότι έχεις αρκετά παραπανίσια κιλά. Τα πρησμένα πόδια και οι πρησμένοι αστράγαλοι (οίδημα) είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε πολλούς και συνήθως υποχωρεί από μόνο του.

Σε περίπτωση που θες να επιταχύνεις τη διαδικασία, μπορείς να δοκιμάσεις κάποιες από τις σπιτικές θεραπείες που θα βρεις παρακάτω.

1. Πίνε αρκετό νερό

Το πρώτο και πιο εύκολο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η λήψη αρκετών υγρών. Βάλε στην τσάντα το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι σου, βάλε ένα μεγάλο ποτήρι νερό στο γραφείο σου και φρόντισε να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Όταν το σώμα δεν είναι αρκετά ενυδατωμένο, έχει μεγαλύτερη τάση να κατακρατά υγρά

2. Σήκωσε τα πόδια σου ψηλά

Μία ακόμα πρακτική που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος είναι το να σηκώσεις τα πόδια ψηλά, κατά προτίμηση πάνω από το ύψος της καρδιάς. Όταν κάθεσαι ή όταν πέφτεις για ύπνο, λοιπόν, βάλε τα πόδια σου πάνω σε ένα μαξιλάρι. 

πρησμένα πόδια
istock

3. Κουνήσου από τη θέση σου

Εάν κάθεσαι ή στέκεσαι σε ένα σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως συμβαίνει όταν είσαι σε μια πολύωρη αεροπορική πτήση), μπορεί να πρηστούν τα πόδια σου. Προσπάθησε να ενεργοποιείς τους μυς σου κάθε ώρα. Μπορείς, για παράδειγμα, να πας μέχρι την κουζίνα να βάλεις νερό, να κάνεις λίγες διατάσεις, να πας μιας βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Μια ήπιας μορφής άσκηση θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, λέει το βρετανικό NHS. 

4. Μαγνήσιο για τα πρησμένα πόδια

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το καστανό ρύζι, μπορεί να βοηθήσει.

πρησμένα πόδια
istock

5. Μείωσε το αλάτι

Το νάτριο συνδέεται άμεσα με την κατακράτηση υγρών στο σώμα. Όπως αναφέρει δημοσίευση στο περιοδικό Neurourology and Urodynamics, οι άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω με υψηλή πρόσληψη νατρίου είναι πιο πιθανό να έχουν πρήξιμο στα πόδια. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος στο σώμα σας, άρα και στα πόδια σου. Είναι σημαντικό, επομένως, να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνεις. Ένας τρόπος για να μειώσεις το αλάτι στο μαγείρεμα (αν δεν αντέχεις να το στερηθείς εντελώς) είναι τα υποκατάστατα αλατιού.

6. Φόρα ειδικές κάλτσες 

Χρησιμοποίησε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες βοηθούν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος τοπικά. Μπορείς να τις βρεις στα φαρμακεία.

πρησμένα πόδια
istock

7. Αύξησε την πρόσληψη καλίου

Η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στην κατακράτηση υγρών. Αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας που να απαιτεί ειδική διατροφή, αύξησε την πρόσληψη τροφών που το περιέχουν (π.χ. αποξηραμένα βερίκοκα, φακές, κόκκινα φασόλια). 

Πότε να απευθυνθείς στον γιατρό σου

Σε ορισμένες περιπτώσεις πίσω από τα πρησμένα πόδια μπορεί να κρύβεται κάποια ιατρική κατάσταση. Αν, για παράδειγμα, οι θεραπείες στο σπίτι δεν αποδίδουν, έχεις πρήξιμο μόνο στο ένα πόδι, έχεις κι άλλα συμπτώματα ή πάσχεις ήδη από κάποια πάθηση (π.χ. διαβήτη), τότε φρόντισε να επικοινωνήσεις με γιατρό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.