7 ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Αν δεν έχεις τον ύπνο στο... τσεπάκι σου, τα ροφήματα αυτά θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς καλύτερα.
Έρχεται η ώρα του ύπνου, βάζεις τις πιτζάμες σου, ξαπλώνεις στο κρεβάτι, κλείνεις τα μάτια και… τίποτα. Το μυαλό αρχίζει να «τρέχει» στις δουλειές της επόμενης μέρας, αλλά και σε όσα συνέβησαν τη μέρα που πέρασε.
Η έλλειψη ύπνου και ο ύπνος κακής ποιότητας επηρεάζουν σημαντικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία, γι’ αυτό καλό είναι να βρεις στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις το μυαλό και να χαλαρώσεις το σώμα. Ένας τρόπος να το πετύχεις είναι με τη βοήθεια ροφημάτων. Η αμερικανίδα διαιτολόγος Beth Czerwony αναφέρει σε άρθρο της κάποια από αυτά.
Αρωματικά ροφήματα για τον ύπνο
– Το χαμομήλι
Πρώτο στη λίστα με τις προτάσεις βοτάνων της Czerwony είναι το αγαπημένο μου χαμομήλι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Pharmaceuticals υποστηρίζει ότι η ήπια ηρεμιστική του δράση οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές (την απιγενίνη) που συνδέεται με έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο, ο οποίος μειώνει το άγχος και αυξάνει την υπνηλία.
Ωστόσο, σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή αλλεργίας στην αμβροσία, τις μαργαρίτες, τον κατιφέ ή τα χρυσάνθεμα, θα πρέπει να αποφύγεις τη λήψη του.
– Η λεβάντα
Είναι ένα βότανο με αρκετά οφέλη για την υγεία, καθώς φαίνεται να βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης. «Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι λεβάντας αισθάνονται πιο χαλαροί και κουρασμένοι τη νύχτα», γράφει η Czerwony. Όσο για την ασφάλειά του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χαρακτηρίζει τη λεβάντα «γενικά ως ασφαλή».
– Ρίζα βαλεριάνας
Αν και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και μειώνει τα επίπεδα άγχος, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά και τον τρόπο λειτουργίας της είναι κάπως περιορισμένη, ενημερώνει η ειδικός. Επιπλέον, η ρίζα μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως πολύ ζωντανά όνειρα, πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, υπνηλία το επόμενο πρωί.
– Άλλα βότανα
Η Czerwony προτείνει, επίσης, να δοκιμάσεις την πασιφλόρα, τη μανόλια, το μελισσόχορτο και το πράσινο τσάι με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τα βότανα αυτά, ξεκίνα με ένα απλό πράσινο τσάι με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, που έχει αρκετά ουδέτερη γεύση.
Πώς σε βοηθούν τα ροφήματα για τον ύπνο;
«Μερικά από τα οφέλη των ροφημάτων είναι χημικά, επειδή τα συγκεκριμένα βότανα έχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με ηρεμιστική δράση. Πιστεύω, όμως, ότι σε όλο αυτό υπάρχει κι ένα συστατικό που αφορά τη συμπεριφορά», εξηγεί η Czerwony. Τι εννοεί; Πες, για παράδειγμα, όταν είσαι αγχωμένος. Αυτό μπορεί να φέρει ψυχικές και σωματικές παρενέργειες, που κάνουν τη χαλάρωση και το ταξίδι στη χώρα του ύπνου πιο δύσκολο.
Ένας τρόπος να διαχειριστείς την κατάσταση είναι να βρεις τρόπους να χαλαρώσεις πριν πέσεις στο κρεβάτι. Φτιάχνοντας τη δική σου ρουτίνα ύπνου, μπορείς να βοηθήσεις το μυαλό να εστιάσει στη στιγμή και να ξεφύγει από τους στρεσογόνους παράγοντες. Μέρος της ρουτίνας αυτής μπορεί να γίνει και η κατανάλωση ενός τέτοιου ροφήματος.
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις
Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωσή τους είναι ασφαλής για τους περισσότερους από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να ενημερώσεις τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις, ειδικά αν παίρνεις φάρμακα.
Ωστόσο, αν ανήκεις σε όσους ξυπνούν το βράδυ για να επισκεφτούν την τουαλέτα, τότε φρόντισε να σταματήσεις να πίνεις το ρόφημά σου μερικές ώρες πριν τον ύπνο. Επίσης, ορισμένα τσάγια μπορεί να περιέχουν καφεΐνη, επομένως διάβασε με προσοχή τις ετικέτες για να την αποφύγεις πριν τον ύπνο. Μπορεί, ακόμα, να έχεις ευαισθησία σε κάποια από αυτά, γι’ αυτό στην αρχή δοκίμασε να πίνεις σε μικρότερες δόσεις νωρίτερα το βράδυ.