Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΩ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ

Γνωρίζατε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας «παραλύει», ο εγκέφαλός μας ξεχνά όσες πληροφορίες θεωρεί άχρηστες και ο οργανισμός μας παράγει κολλαγόνο; Διαβάστε αυτά και άλλα τέσσερα «παράξενα» πράγματα που κάνουμε όταν κοιμόμαστε.

Ύπνος! Ιερή λέξη, συνώνυμο της ξεκούρασης του σώματος και του πνεύματος. Χρειαζόμαστε τον ύπνο για να επιβιώσουμε, όπως ακριβώς χρειαζόμαστε την τροφή και το νερό. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι ή προσπαθώντας να κοιμηθούμε.

Αυτή η διαδικασία, κατά την οποία επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να αναπαυθεί, μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη απ' ό,τι είχαμε φανταστεί. Καθώς κοιμόμαστε συμβαίνουν πράγματα τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το σώμα και ο οργανισμό μας συνολικά ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα!

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου

1. Παράλυση του σώματος

Η διαδικασία δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται, δεν την καταλαβαίνουμε και συμβαίνει για είμαστε ασφαλείς. Όταν εισερχόμαστε στη φάση REM, τα όνειρα είναι πιο έντονα και ο εγκέφαλός μας πολύ ενεργός. Αυτός εμποδίζει την κίνηση των μυών και των άκρων μας, προκειμένου να μας προστατεύσει από το να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας.

2. Η αίσθηση της πτώσης

Έχετε ξυπνήσει ποτέ ξαφνικά καθώς μισοκοιμάστε, νιώθοντας ότι πρόκειται να πέσετε; Υπάρχει μια ονομασία για αυτό και λέγεται «υπνικό τράνταγμα». Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι η σύσπαση ορισμένων μυών, κυρίως στα στάδια 1 και 2 του ύπνου, και εξαφανίζεται όταν στη φάση REM. Είναι κάτι που συμβαίνει κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο.

Όσον αφορά τα αίτια, ελάχιστα είναι γνωστά. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλεται στη χρήση διεγερτικών ουσιών, όπως η νικοτίνη ή η καφεΐνη πριν από τον ύπνο, το στρες ή το άγχος.

3. Ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο και θεωρείται σε γενικές γραμμές φυσιολογικό. Οι ειδικοί λένε ότι η ομιλία στον ύπνο δεν έχει καμία σχέση με τις αναμνήσεις ή τα συναισθήματά μας, γι’ αυτό συνιστούν αν ακούμε κάποιον άνθρωπο να παραμιλάει στον ύπνο του, να μη δίνουμε σημασία στα λεγόμενά του. Βρίσκεται σε ασυνείδητη κατάσταση εκφράζοντας απλώς λέξεις και θορύβους.

4. Παραγωγή κολλαγόνου

Ο ύπνος βοηθάει στην αποκατάσταση του σώματός μας. Ένα από τα πράγματα που κάνει το σώμα μας καθώς κοιμόμαστε είναι να παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθάει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας να παραμένουν υγιή.

ύπνος
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

5. Πτώση της θερμοκρασίας του σώματος

Όπως έχουμε μάθει από όταν ήμασταν παιδιά, υπάρχει μια διαδικασία η οποία ονομάζεται θερμορύθμιση. Είναι η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος μέσα σε συγκεκριμένα όρια, ακόμη και όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι διαφορετική. Ωστόσο, όταν κοιμόμαστε, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να εξοικονομεί το σώμα μας ενέργεια.

6. Ο εγκέφαλος ξεχνά τις άχρηστες πληροφορίες

Σας έχει τύχει ποτέ να μην θυμάστε πράγματα ή καταστάσεις, μέχρι να σας μιλήσει κάποιος άλλος γι’ αυτά; Υπάρχει εξήγηση για αυτή την «απώλεια μνήμης», σύμφωνα με την οποία ο εγκέφαλός μας διαγράφει παλιές ασήμαντες πληροφορίες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος διαγράφει παλιές αναμνήσεις ή ξεχνά τις υπερβολικές πληροφορίες για να αποτρέψει την υπερφόρτωση. Συγκεκριμένα, η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από μελέτες σε ποντίκια, που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος κόβει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων που εμπλέκονται σε ορισμένους τύπους μάθησης.

7. Τα νεφρά «κάνουν διάλειμμα»

Τέλος, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός επικεντρώνεται στην ξεκούραση. Γι’ αυτό, ο εγκέφαλος παράγει μια αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), η οποία κάνει τα νεφρά μας να απελευθερώνουν λιγότερο νερό, προκαλώντας μείωση της παραγωγής ούρων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.