Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

7 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Για να ξεχάσεις το άγχος σου πρέπει ουσιαστικά να το ξεγελάσεις. Βρήκαμε 7 περισπάσεις της προσοχής που μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά δημιουργικές και παραγωγικές και να αλλάξουν τη διάθεσή σου στη στιγμή.

Εντάξει, θα το παραδεχτούμε από την αρχή. Δεν έχουμε τον μαγικό τρόπο για να απαλλαγείς από το άγχος. Γι' αυτό άλλωστε έχουν δουλειά ψυχοθεραπευτές αλλά και instructors για mindfulnessyoga και breathwork. Επειδή όμως το άγχος είναι μια κατάσταση που απασχολεί εντυπωσιακά έντονα τη σύγχρονη κοινωνία, αναζητούμε μικρές και μεγάλες ιδέες για τη διαχείρισή του.

Ένας άμεσος τρόπος για να απαλλαγείς από το άγχος εδώ και τώρα, οι πρώτες βοήθειες για να χαλαρώσεις ένα παιδί με άγχος (διότι, και τα παιδιά έχουν πλέον από πολύ νωρίς άγχος), πώς θα κρατήσεις μακριά το άγχος των άλλων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μας απασχολούν.

Πώς θα ξεγελάσεις το άγχος σου

Αυτή τη φορά σκεφτήκαμε να εστιάσουμε όχι στο βάθος, αλλά στην επιφάνεια των πραγμάτων. Ξέροντας πολύ καλά πόσο το άγχος παίζει με το μυαλό μας και στην ουσία το καθιστά αδύναμο να ξεχάσει όσα το φοβίζουν, σκεφτήκαμε να το ξεγελάσουμε.

Να βρούμε δηλαδή μερικούς τρόπους, πες τα παιχνίδια, που θα τραβήξουν την προσοχή σου από το αντικείμενο του στρες και θα σε κάνουν να ξεχαστείς. Δεν λέμε ότι είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά ότι μπορούν να προσφέρουν περιστασιακές διεξόδους διαφυγής που θα απαλύνουν την ένταση μιας δύσκολης μέρας. Εκτός αν η μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, οπότε ας το ξεχάσουμε.

Μια καλή ιδέα είναι να εφαρμόζεις πού και πού αυτές τις πρακτικές προληπτικά, σαν αγχολυτικό «φάρμακο», προκειμένου να μην επιδεινωθεί το συναίσθημα του άγχους, ή ακόμη και σε περιόδους γενικευμένου στρες. Τις έχουμε δοκιμάσει όλες και αποδεδειγμένα λειτουργούν!

Να ξεχάσεις το άγχος σου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

1. Πήγαινε μια ενσυνείδητη βόλτα

Η λέξη «ενσυνείδητη» κάνει εδώ τη διαφορά. Ας την πούμε mindfulness βόλτα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις το μυαλό σου σε αυτά που βλέπεις, μυρίζεις, ακούς και αισθάνεσαι. Μοιάζει λίγο με τον περιπατητικό διαλογισμό, μόνο που δεν είναι. Για τον λόγο αυτό η βόλτα καλύτερα να μη γίνει στην πλατεία της περιοχής, σε κάποιο καφέ ή στις βιτρίνες με τους περαστικούς να τσιτώνουν το νευρικό σου σύστημα.

Προτίμησε ένα κοντινό πάρκο, ακόμη και ο Εθνικός Κήπος στο Κέντρο της Αθήνας είναι καλή περίπτωση, και άσε τις αισθήσεις σου να πάρουν το τιμόνι. Παρατήρησε τα φυτά, άκουσε τα πουλιά, μύρισε τα αρώματα των λουλουδιών ή του βρεγμένου χώματος. Η επαφή με τη φύση είναι ευεργετική για τον ψυχισμό, εδικά αν γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Αν δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, χρησιμοποίησε τη φωτογραφική σου μηχανή για να απαθαντίσεις λεπτομέρειες.

2. Γράψε ένα γράμμα σε έναν φίλο

Μπορεί να ακούγεται λίγο ρομαντικό, αλλά καμία σχέση. Η γραφή έχει κι αυτή ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Το σημαντικότερο; Θα πάρεις λίγο χρόνο για να έρθεις σε επαφή με τις σκέψεις σου, να μπεις στη διαδικασία της ουσιαστικής επικοινωνίας, όχι της δήθεν επικοινωνίας των social media.

Ακόμη κι αν επιλέξεις να μιλήσεις στο γράμμα για όσα σε αγχώνουν, θα έχεις ένα όφελος: το μυαλό σου θα συγκεντρωθεί και θα βγάλει από μέσα του πράγματα που ίσως οδηγήσουν και σε λύσεις τις οποίες δεν είχες μέχρι τότε σκεφτεί. Δοκίμασέ το και περίμενε την απάντηση από τον παραλήπτη.

3. Κάνε declutter

Ξέρουμε ότι τις φορές που είσαι πολύ πιεσμένος/η η τακτοποίηση ενός χώρου του σπιτιού μπορεί να μοιάζει βουνό και να σε αγχώνει ακόμη περισσότερο. Όμως τακτοποιημένος χώρος σημαίνει και αδειασμένο (από τη φασαρία των σκέψεων) μυαλό.

Αν το άγχος σου λοιπόν δεν είναι υπερβολικά πιεστικό και έχεις λίγο παραπάνω χρόνο - π.χ. είναι Σαββατοκύριακο - η τακτοποίηση ενός μικρότερου χώρου, όπως του κομοδίνου σου, του γραφείου ή της συρταριέρας σου, μπορεί να σε γειώσει στο τώρα και να σε κάνει να ξεχαστείς.

Στα συν ότι θα έχεις κάνει και μια δουλειά η οποία μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον σου για ένα γενικότερο decluttering του χώρου. Κι αν η Μαρί Κοντό είχε άγχος στην αρχή της καριέρας της;

4. Διάβασε λίγες γραμμές

Ένα βιβλίο με ποιήματα, ένα διήγημα ή ένα δοκίμιο είναι ό,τι πρέπει για τις στιγμές που ο νους μας είναι φορτωμένος με έννοιες. Χρειάζεται ένα σύντομο κείμενο, τόσο «εύκολο» ώστε να σου τραβήξει ευχάριστα την προσοχή και άλλο τόσο «δύσκολο» ώστε να την κρατήσει εκεί.

Απόφυγε τα κείμενα στις οθόνες, διότι συνοδεύονται από πολλές περισπάσεις που συνήθως δεν ξεκουράζουν το νου. Το ξεφύλλισμα και η μυρωδιά του χαρτιού άλλωστε είναι από μόνα τους χαλαρωτικά, διότι αναγκάζουν και τις υπόλοιπες αισθήσεις να συμμετέχουν στη διαδικασία.

5. Φτιάξε κάτι

Θυμάσαι τότε που ήσουν παιδί και όταν ένιωθες φορτισμένος/η ζωγράφιζες, έφτιαχνες ρούχα ή έκανες κολάζ; Μπορεί να έχεις απομακρυνθεί από αυτές τις συνήθειες τώρα, αλλά η αξία τους παραμένει μεγάλη.

Μπορείς να φτιάξεις ένα γλυκό ή ένα παζλ, να σχοληθείς με τον κήπο ή να γράψεις ένα κείμενο. Μπορείς να φτιάξεις ένα CD με αγαπημένα τραγούδια ή να ζωγραφίσεις μια γλάστρα, ακόμη και να πλέξεις κάτι.

Η δημιουργικότητα αποσπά το μυαλό από τις επίμονες σκέψεις και δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθησή μας, καθώς μας υπενθυμίζει τις δυνατότητές μας.

6. Μάθε κάτι καινούργιο

Ομολογουμένως πιο δύσκολη πίστα, που όμως ταιριάζει σε όσους αγαπούν τα νέα ενδιαφέροντα και έχουν όρεξη να αφιερώσουν χρόνο. Το να μάθεις μια καινούργια γλώσσα, ρομποτική, να κάνεις δημιορυγική γραφή, να επιλέξεις ένα σεμινάριο στο αντικείμενό σου ή και όχι, θα σου δώσουν έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενασχόλησης.

Το μυαλό θα καταπιαστεί με κάτι καινούργιο, που θα του επιτρέψει να κάνει λάθη, ενώ ταυτόχρονα θα νιώσεις τη χαρά και την πληρότητα που προσφέρει ένας νέος στόχος. Προειδοποίηση: μην επιλέξεις κάτι αν δεν είσαι σίγουρος ότι θα το συνεχίσεις και κυρίως μην προπληρώσεις...

7. Παίξε ένα παιχνίδι

Στον αντίποδα της παραπάνω πρότασης ένα σύντομο παιχνίδι, είτε επιτραπέζιο είτε online, θα καταφέρει να σε κάνει να ξεχαστείς ακαριαία. Θα σου προσφέρει έτσι ένα άμεσο διάλειμμα από οτιδήποτε πιεστικό. Αρκεί να μην το παρακάνεις.

Αν «κολλήσεις» στο παιχνίδι της οθόνης σου, ενδέχεται να επιστρέψεις με χειρότερη διάθεση στο όποιο πρόβλημα. Η επιλογή αυτή θέλει αυτοπειθαρχία, αν και θεωρητικά είναι η πιο εύκολη στους περισσότερους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.