Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

6 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΗΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Ο εγκέφαλος χρειάζεται τακτικά ξεκούραση, για να λειτουργεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Παρακάτω θα βρεις 6 πρακτικές να σε βοηθήσουν.

Αν ξεκινήσουμε διαλύοντας μια κοινή παρανόηση: Ύπνος και ξεκούραση δεν ταυτίζονται απαραίτητα. Αν θες να ξεκουραστείς, δηλαδή, δεν χρειάζεται σώνει και ντε να πέσεις στο κρεβάτι και να κοιμηθείς. Ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο ούτε για ένα power nap, ξεκούραση είναι και το να προσφέρεις στον εγκέφαλό σου μικρά διαλείμματα αναζωογόνησης, που θα τον βοηθήσουν να λειτουργήσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Στην περίπτωση αυτή, η ανάπαυση μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες μορφές δραστηριότητας, όπως π.χ. μια βόλτα στο πάρκο.

Ο εγκέφαλος ακόμα κι όταν ξεκουράζεται είναι ενεργός, και η μετάθεση της προσοχής από μια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση σε κάτι που απαιτεί λιγότερο ενεργή νοητική εστίαση τον ωφελεί. Τα καλά νέα είναι ότι η ξεκούραση είναι κάτι στο οποίο μπορείς να εξασκηθείς και να βελτιωθείς. Παρακάτω θα βρεις 6 πρακτικές που μπορείς να καλλιεργήσεις και θα σου επιτρέπουν να ξεκουράζεσαι περισσότερο.

1. Μάθε την ενεργητική ανάπαυση

Το μυστικό για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος είναι να στρέψεις την προσοχή σου από την καθιερωμένη εργασία που απαιτεί έντονη συγκέντρωση σε κάτι που θα σου επιτρέψει να είσαι πιο… αφηρημένος. Τι μπορείς να κάνεις; Η πιο εύκολη λύση είναι να πας για περπάτημα (αν είσαι στο γραφείο) ή να πας για τρέξιμο (αν δουλεύεις από το σπίτι). Η άσκηση επαναφορτίζει το μυαλό, ακόμα κι αν κουράζει κάπως το σώμα.

2. Κάνε αρκετά διαλείμματα

Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν τα διαλείμματα χαμένο χρόνο ή τα χρησιμοποιούν για να κάνουν άλλες δουλειές. Όμως, ο χρόνος αυτός μόνο χαμένος δεν είναι. Στα διαλείμματα, το μυαλό κάνει reset και γεννιούνται ιδέες, με αποτέλεσμα να επιστρέφεις στην όποια εργασία γεμάτος ενέργεια, προσφέροντας στον εγκέφαλο την ξεκούραση που χρειάζεται.

εγκέφαλος και ξεκούραση
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Ξεκίνα ένα χόμπι

Μαθήματα ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικής, χορού είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που υπάρχουν εκεί έξω. Ναι, η ενασχόληση με κάτι άλλο –πέρα από την έμμισθη εργασία σου– μπορεί να προσφέρει στον εγκέφαλό σου την ξεκούραση που τόσο έχει ανάγκη στις μέρες μας.

4. Φτιάξε μια λίστα για το σήμερα

Άσε στην άκρη τις διάφορες to-do λίστες, που απλά μεταφέρεις από μέρα σε μέρα, γιατί οι εργασίες που έχεις σημειώσει δεν τελειώνουν ποτέ. Οι λίστες αυτές το μόνο που κάνουν είναι να σε αγχώνουν και να σε αποπροσανατολίζουν. Αντί, λοιπόν, για μια τέτοια λίστα, ετοίμασε μια λίστα μόνο με τις εργασίες της ημέρας που ξεκινά και θεωρείς ότι μπορείς να ολοκληρώσεις. Μην τη γεμίσεις με κάθε υποχρέωση που σου έρχεται στο μυαλό. Όταν τις τελειώσεις, μην προσθέσεις νέες, αλλά αφιέρωσε τον χρόνο που απέμεινε στον εαυτό σου.

ΣΤΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΝΕΙ RESET ΚΑΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΙΔΕΕΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

5. Βρες που πάει ο χρόνος σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις αναρωτηθεί που ξοδεύεις τον χρόνο σου και τι πραγματικά έχεις κάνει μέσα στη μέρα. Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα σου δώσει μια απλή στρατηγική. Σημείωνε κάθε μία με δύο ώρες σε ένα τετράδιο τις εργασίες που έχεις κάνει στο διάστημα αυτό. Μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, θα εμφανιστούν ξεκάθαρα μοτίβα. Μόλις συνειδητοποιήσεις πού πάει ο χρόνος σου, θα μπορέσεις να κάνεις και τις ανάλογες αλλαγές για να τον αναδιανείμεις.

6. Εξασκήσου στα «σφηνάκια» ενέργειας

Δεν πρόκειται για μικρά διαλείμματα και πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να σηκωθείς από την καρέκλα σου. Κάνε μια άσκηση αναπνοής όσο είσαι σταματημένος στα φανάρια, απόλαυσε λίγες γουλιές ζεστό καφέ πριν μπεις σε μια συνάντηση ή κοίτα για λίγο τη θέα έξω από το παράθυρο. Αυτές οι μικροδόσεις είναι αρκετά ισχυρές για να ξεκουράσουν τον εγκέφαλό σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.