Pexels Annushka Ahuja

6 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ

Μπορεί οι διακυμάνσεις στο βάρος σου να σε εκνευρίζουν, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Υπάρχουν πολλοί (απλοί) λόγοι που η ζυγαριά σου σήμερα δεν δείχνει ότι έδειχνε χθες.

Σου έχει συμβεί ποτέ τη μία βδομάδα να σου κάνει ένα ρούχο και την επόμενη να είναι λίγο… τσίτα πάνω σου; Ή η ζυγαριά να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο το νούμερο των κιλών που εμφανίζει στην οθόνη; Πριν εκνευριστείς και φωνάξεις «από σήμερα δίαιτα», έχε υπόψη σου ότι οι διακυμάνσεις αυτές αποτελούν φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας διαχείρισης του βάρους σου. Από τη μία, λίγο απογοητεύεσαι. Από την άλλη, συνειδητοποιείς ότι η ζυγαριά δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια όσα συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.

Όπως αναφέρει ανάρτηση της Cleveland Clinic, οι καθημερινές αυξομειώσεις στο βάρος είναι συχνές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν, ωστόσο, παρατηρήσεις σημαντικές αλλαγές χωρίς προφανή αιτία, καλό είναι να επισκεφτείς γιατρό, ώστε να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας.

Τι μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στο βάρος σου

Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή κατανάλωσες μεγάλη ποσότητα τροφής, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που η ζυγαριά σου σήμερα δεν δείχνει ότι έδειχνε χθες.

Κατακράτηση υγρών: Ίσως είναι από τις πιο κοινές αιτίες βραχυπρόθεσμης διακύμανσης βάρους. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ορμονικές αλλαγές, φάρμακα και ορισμένες παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση, άρα σε αύξηση βάρους.

Άσκηση: Όπως είναι γνωστό, ο μυϊκός ιστός έχει μεγαλύτερο βάρος από τον λιπώδη. Αν, λοιπόν, ξεκίνησες γυμναστική, ιδίως κάποιο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, τότε είναι πολύ πιθανό να δεις μια αύξηση στα κιλά σου, λόγω της αύξησης της μυϊκής μάζας. Κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο όσο περνούν τα χρόνια.

Ορμονικές αλλαγές: Τα άτομα με έμμηνο ρύση, οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση μπορεί να παρουσιάσουν διακυμάνσεις βάρους λόγω ορμονικών αλλαγών, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών ή αλλαγές στον μεταβολισμό.

διακυμάνσεις και βάρος
Unsplash Danielle Cerullo

Στρες: Παντού χτυπάει το στρες. Έτσι, τα υψηλά του επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν και τα κιλά σου, καθώς ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο όταν είναι αγχωμένοι. Το άγχος επηρεάζει, επίσης, τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, που στη συνέχεια μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως π.χ. τα αντικαταθλιπτικά και η ινσουλίνη, μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό σου ή να αυξήσουν την όρεξή σου για φαγητό.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μπορεί, για παράδειγμα, να επέστρεψες από ένα μακρινό ταξίδι ή να μειώθηκαν οι ώρες που κοιμάσαι λόγω φόρτου εργασίας. Οι αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές σου συνήθειες και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας έτσι το νούμερο της ζυγαριάς.

διακυμάνσεις και βάρος
Unsplash Ries Bosch

Πώς να χρησιμοποιείς τη ζυγαριά

Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν έχει νόημα να ζυγίζεσαι δυο φορές τη μέρα. Ακόμα και η ζυγαριά έχει οδηγίες χρήσης:

1. Μία φορά την εβδομάδα αρκεί: Είναι πολύ πιθανό να μπεις στον πειρασμό να ζυγίζεσαι σε καθημερινή βάση. Μην το κάνεις, γιατί οι διακυμάνσεις στο βάρος σου είναι καθημερινές. Δεν υπάρχει λόγος να ζυγίζεσαι πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Έτσι, θα αποκτήσεις και καλύτερη εικόνα της προόδου σου.

2. Ζυγίσου το πρωί: Δεν έχει νόημα να ανέβεις στη ζυγαριά αφότου έχεις φάει κι έχεις πιει. Για να είναι πιο ακριβής η ένδειξη, φρόντισε να ζυγίζεσαι το πρωί, καθώς ο οργανισμός σου είχε χρόνο να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί την τροφή που κατανάλωσες το βράδυ.

3. Κράτα τις μεταβλητές στο ελάχιστο: Τι θα πει αυτό; Μην ζυγίζεσαι τη μία γυμνός και την άλλη ντυμένος, ή τη μία αφού έχεις πάει τουαλέτα και την άλλη χωρίς να έχεις πάει. Είναι, επίσης, σημαντικό να χρησιμοποιείς κάθε φορά την ίδια ζυγαριά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.