6 ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ «ΒΑΡΥ» ΚΕΦΑΛΙ
Εάν αναρωτιέσαι από πού προκύπτει το brain fog που έχει εγκατασταθεί στον εγκέφαλο σου, έξι είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που πρέπει να αναζητήσεις.
Έχεις ίσως παρατηρήσει πως όλο και πιο συχνά μπορεί να νιώθεις το κεφάλι σου βαρύ και μπερδεμένο. Σαν κάτι να σε εμποδίζει να αποκτήσεις μια διαύγεια στην σκέψη σου ή να ολοκληρώσεις μια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση. Μπορεί να το αποδίδεις στην κούραση σου ή στον σύγχρονο τρόπο ζωής, με τον καταιγισμό πληροφορίας και τα συνεχή ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή και σε επιβαρύνουν διανοητικά και ψυχικά.
Είναι αυτή η θολούρα, το «σύννεφο», η «ομίχλη», η σύγχιση που νιώθεις συχνά μέσα στην ημέρα σου, όταν προσπαθείς να θυμηθείς ένα όνομα, τον τίτλο μιας ταινίας, ενός τραγουδιού, ή τι είναι αυτό που έχεις να κάνεις. Είναι μια κατάσταση που μοιάζει με κόπωση, μπέρδεμα ή αδυναμία να βάλεις το μυαλό σου σε μια σειρά. Είναι γνωστό και σαν brain fog. Εάν αναρωτιέσαι από πού προκύπτει όλο αυτό που σου συμβαίνει, έξι είναι οι συνηθέστερες αιτίες.
1. Το στρες και το χρόνιο άγχος
Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να σου προκαλέσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνα του 2017. Μπορεί επίσης να φέρουν ψυχική και διανοητική «κόπωση», που θα κατραπονήσει τον εγκέφαλο σου και θα κάνει πιο δύσκολη τη σκέψη και τη συγκέντρωση σου.
2. Η έλλειψη ύπνου
Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με έρευνα του 2021. Ο στόχος είναι να επιδιώκεις συνήθως 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, αν και παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η ηλικία.
3. Οι ορμονικές αλλαγές
Έρευνα του 2018 δείχνει ότι οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν brain fog στον εγκέφαλό σου. Τα επίπεδα των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων, που αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσουν την μνήμη και να προκαλέσουν προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες. Επιπλέον, η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και brain fog σύμφωνα με έρευνα του 2019.
4. H διατροφή
Η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και να επιφέρει σύγχιση και brain fog. Eάν έχεις τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες, μπορεί να αισθανθείς brain fog μετά την κατανάλωση τροφίμων όπως ασπαρτάμη, φιστίκια και γαλακτοκομικά. Απόκλεισε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σου και το brain fog μπορεί να υποχωρήσει.
5. Τα φάρμακα
Εάν αισθάνεσαι brain fog ενώ παίρνεις φάρμακα, επικοινώνησε με τον γιατρό που σου τα συνταγογράφησε. To brain fog είναι συνηθισμένη παρενέργεια συγκεκριμένων φαρμάκων, ιδιαίτερα των φαρμάκων που βοηθούν στον ύπνο. Η μείωση της δοσολογίας ή η αλλαγή του φαρμάκου μπορεί να βελτιώσει το σύμπτωμα. Brain fog επίσης μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπείες.
6. H κατάσταση της υγείας σου
Αφορά παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονές, κόπωση ή αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Για παράδειγμα, το brain fog είναι σύνηθες σύμπτωμα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, το οποίο περιλαμβάνει επίμονη κόπωση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία μπορεί να ταλαιπωρούνται σε καθημερινή βάση από brain fog.
Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν brain fog:
- αναιμία
- κατάθλιψη
- διαβήτης
- ημικρανία
- υποθυρεοειδισμός
- αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjögren και η σκλήρυνση κατά πλάκας
- αφυδάτωση
- ιογενείς λοιμώξεις, όπως η Covid 19.
Τρόποι για να αντιμετωπίσεις το brain fog
- Κοιμήσου καλά (περίπου 8-9 ώρες) κάθε βράδυ.
- Διαχειρίσου τα επίπεδα του άγχους σου μέσα από διαλογισμό, άσκηση ή δραστηριότητες που απολαμβάνεις.
- Απόφυγε το υπερβολικό αλκοόλ και την καφεΐνη.