5 ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ
Μήπως έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά δεν το γνωρίζω; Τι θα συμβεί αν χάσω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο; Θα επηρεάσουν οι φυσικές καταστροφές και τη δική μου ζωή; Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που περνούν συχνά απ' το μυαλό μας και μπορεί να επιδεινώνουν το άγχος μας.
Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν συνήθειες που μας ρουφάνε την ενέργεια, όπως το να μένουμε αφυδατωμένοι για πολλές ώρες ή το να αναβάλλουμε εργασίες που μας παίρνουν το πολύ πέντε λεπτά για να διεκπεραιωθούν. Παράλληλα, καθημερινά προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε χιλιάδες σκέψεις που τριγυρίζουν στο μυαλό μας. Κάποιες από αυτές μοιάζουν σαν «αόρατοι εχθροί» – εξαντλούν την ενέργειά μας χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Οι παράγοντες που προκαλούν άγχος είναι διαφορετικοί για τον καθένα. Παρακάτω, θα βρείτε μερικές σκέψεις που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αλλά το μόνο που μας προσφέρουν είναι περιττό στρες.
5 σκέψεις που μας «φορτώνουν» άγχος
1. Η σκέψη ότι πάσχεις από σοβαρό πρόβλημα υγείας
Είναι ένας πόνος στο στήθος σύμπτωμα κάποιου καρδιακού προβλήματος; Φοβάστε ότι εκείνο το δερματικό εξάνθημα που παρατηρήσατε στο σώμα σας υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας σοβαρής νόσου, όπως ο καρκίνος;
Σκέψεις σαν τις παραπάνω πολλές φορές μας προκαλούν αρκετό στρες και μας εμπλέκουν σε έναν φαύλο κύκλο άγχους (και τότε είναι που αρχίζουμε να ζητάμε από το Google να κάνει διάγνωση). Κάποια συμπτώματα, μάλιστα, μπορεί να εντείνονται από το ίδιο το άγχος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η εφίδρωση ή το αίσθημα αδυναμίας.
2. Η ανησυχία για αγαπημένα πρόσωπα
Σε ορισμένους ανθρώπους, το άγχος δεν προέρχεται από την ανησυχία για τους ίδιους αλλά από τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για το αν θα συμβεί κάτι άσχημο στα παιδιά, τους γονείς ή τους φίλους τους αλλά και πώς θα μπορέσουν οι ίδιοι να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που είναι φροντιστές ατόμων με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένων, ενδέχεται να νιώθουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση.
3. Η σκέψη ότι όλα πρέπει να γίνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο
Η τελειομανία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας άγχους. Έρευνες έχουν συνδέσει την τελειομανία με προβλήματα ψυχικής υγείας κυρίως λόγω του ότι οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν του επιτρέπουν λάθη ή στιγμές χαλάρωσης. Επιπλέον, ερευνητές έχουν συσχετίσει την τελειομανία ακόμα και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως οι ταχυπαλμίες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμα και οι διατροφικές διαταραχές.
4. Ο φόβος του αποχωρισμού από ένα αγαπημένο πρόσωπο
Ο φόβος του αποχωρισμού από ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι ένα κοινό και βαθιά ριζωμένο ανθρώπινο συναίσθημα. Αυτός ο φόβος αναφέρεται συχνά ως «άγχος αποχωρισμού» και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και σε διάφορα στάδια της ζωής. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις ρομαντικές ή ερωτικές σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να αφορά οικογενειακές, φιλικές, ακόμα και τη σχέση με το κατοικίδιό μας.
5. Ανησυχία για καταστροφές μεγάλης κλίμακας
Τέλος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (που οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα συμβαίνουν πλέον όλο και συχνότερα), όπως αυτά τον περασμένο χρόνο στη Θεσσαλία, ή οι πανδημίες, όπως αυτή της Covid-19, μπορεί να επιφέρουν περισσότερη πίεση. Οι σκέψεις σχετικά με τις επιπτώσεις τέτοιων ζητημάτων δημιουργούν αβεβαιότητα για το μέλλον και αυξάνουν το άγχος και την ανασφάλεια που νιώθουμε.