5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Η ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΟΥ
Τα οφέλη των διακοπών δεν αφορούν μόνο τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Παρακάτω θα βρεις πέντε επιπλέον λόγους για να μην αφήσεις την φετινή άδεια να πάει χαμένη.
«Το να δουλεύεις 55 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. Είναι καιρός όλοι, κυβερνήσεις, εργοδότες και εργαζόμενοι να ξυπνήσουμε και να δούμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο», λέει η Δρ Μαρία Νέιρα, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Μελέτη (Σεπτέμβριος 2021) του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι 745.000 άνθρωποι πέθαναν το 2016 από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό λόγω των πολλών ωρών εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, 55 ή περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα συσχετίστηκαν με 35% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 17% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με την εργάσιμη εβδομάδα των 35-40 ωρών.
Επομένως, είτε επιλέξεις να ταξιδέψεις κάπου μακριά είτε αποφασίσεις να μείνεις στο σπίτι σου, η άδεια από τη δουλειά θα σου επιτρέψει να αποβάλεις λίγο από το καθημερινό σου άγχος και θα αναζωογονήσει το μυαλό και το σώμα σου. Με άλλα λόγια, οι διακοπές δεν έχουν οφέλη μόνο για τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, αλλά είναι απαραίτητες για την επιβίωσή σου.
1. Τα οφέλη των διακοπών στην καρδιά
Οι διακοπές ανά τακτά διαστήματα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνόλου παραγόντων (αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων, υπερβολικό λίπος γύρω από τη μέση) που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2. Μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν διακοπές πιο συχνά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωσή του.
Επίσης, κατά τη διάρκεια 40χρονης μελέτης σε άνδρες με παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, οι συμμετέχοντες που έκαναν τρεις ή λιγότερες εβδομάδες διακοπές τον χρόνο είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έκαναν περισσότερες διακοπές. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι άνδρες με μικρότερες διακοπές εργάζονταν περισσότερο και κοιμόντουσαν λιγότερο. Ο αγχωτικός αυτός τρόπος ζωής μπορεί να ακυρώσει οποιοδήποτε όφελος προκύψει από τυχόν θετικές ενέργειες για την υγεία, όπως η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΩΡΟ ΘΑΝΑΤΟ.
2. Μειώνουν το στρες
Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Αν και βραχυπρόθεσμα αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων προβλημάτων υγείας, ανάμεσά τους και οι καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η αποχή για λίγο από την εργασία συμβάλλει στη μείωση του άγχους, απομακρύνοντάς σε από τις δραστηριότητες και τα περιβάλλοντα που συνδέονται με αυτό.
3. Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία
Ένα ακόμα από τα οφέλη των διακοπών είναι η βελτίωση της ικανότητας μάθησης, καθώς όταν ο εγκέφαλος «χαλαρώνει», αφομοιώνει καλύτερα την όποια γνώση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καλύτερες ιδέες σου έρχονται σε μια βόλτα, στο ντους ή στις διακοπές. Επίσης, αυξάνεται η δημιουργικότητά σου. Πώς; Μέσω της βελτίωσης της γνωστικής ευελιξίας, της ικανότητας δηλαδή να αναδομείς αυτόματα τη γνώση, ώστε να προσαρμοστείς σε νέα δεδομένα.
4. Βελτιώνουν τον ύπνο
Όπως λένε η ειδικοί, το να απέχεις λίγες μέρες από την εργασία σου μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή των συνηθειών εκείνων που διαταράσσουν τον ύπνο, όπως το να δουλεύεις μέχρι αργά το βράδυ ή το να ελέγχεις το κινητό πριν πέσεις για ύπνο. Επιστήμονες ζήτησαν από συμμετέχοντες σε έρευνα, οι οποία ετοιμάζονταν για διακοπές, να φορέσουν στον καρπό τους μια συσκευή, η οποία θα παρακολουθούσε την ποιότητα του ύπνου τους. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν τη συσκευή τρεις ημέρες πριν από τις διακοπές τους, την διατήρησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών και την αφαίρεσαν έως τρεις ημέρες μετά την επιστροφή τους. Κράτησαν, επίσης, ημερολόγιο ύπνου και αξιολογήθηκε ο χρόνος αντίδρασής τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι τους. Διαπιστώθηκε ότι μετά από δύο έως τρεις ημέρες διακοπών, οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο μια επιπλέον ώρα ύπνου καλής ποιότητας και παρουσίασαν 80% βελτίωση στους χρόνους αντίδρασης. Όταν επέστρεψαν, εξακολουθούσαν να κοιμούνται σχεδόν μια ώρα παραπάνω και ο χρόνος αντίδρασης ήταν 30% έως 40% υψηλότερος από ότι πριν από το ταξίδι.
5. Τα οφέλη των διακοπών στην εργασία
Γνωρίζεις ήδη ότι ο αριθμός των ωρών εργασίας δεν σχετίζεται πάντα με την παραγωγικότητα. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να αποφύγεις την εξάντληση, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία σου. Δώσε, με άλλα λόγια, στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και να φορτίσεις τις μπαταρίες του. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να παραμείνεις οξυδερκής, ακριβής, παραγωγικός και δημιουργικός.