4 ΑΠΛΑ ΤΕΣΤ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΗΛΙΚΙΑ
Η βιολογική ηλικία κάθε ατόμου δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τη χρονολογική. Υπάρχουν κάποια τεστ που λειτουργούν σαν ενδείξεις για τη βιολογική σου ηλικία και μπορείς να τα δοκιμάσεις εύκολα.
Σίγουρα γνωρίζεις περιπτώσεις 90χρονων που ταλαιπωρούνται από πολλές σοβαρές ασθένειες και είναι κλινήρεις, ενώ συνομήλικοί τους είναι δραστήριουι και υγιείς, περπατούν, έχουν κοινωνική ζωή, τρέχουν ακόμη και μαραθώνιο! Η βιολογική ηλικία δεν ταυτίζεται πάντοτε με την χρονολογική και το πόσα χρόνια έχεις ζήσει σε αυτόν τον πλανήτη δεν είναι ενδεικτικό του πόσο γρήγορα θα αρχίσει το σώμα σου να νιώθει τις συνέπειες του χρόνου, ή του αν θα νοσήσει με ασθένειες που συνδέονται με το γήρας.
Με τον πληθυσμό της Γης να γερνά με ραγδαίους ρυθμούς, οι επιστήμονες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στο να βρουν τρόπους να υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία, ώστε να βρουν και τρόπους για να τη διατηρήσουν σταθερή ή να επιβραδύνουν τη γήρανση, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τόσο των ατόμων μεμονωμένα όσο και της κοινωνίας συνολικά. Πέρα όμως από τις προσπάθειες της επιστήμης, υπάρχουν και κάποια απλά τεστ που αποτελούν ενδείξεις της βιολογικής σου ηλικίας και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το σώμα σου.
Τεστ #1: Η μέτρηση του σφυγμού σε κατάσταση ηρεμίας
Τοποθέτησε τα δύο σου δάχτυλα στον αριστερό σου καρπό ακριβώς κάτω από τον αντίχειρα, στις δύο κεντρικές αρτηρίες. Μέτρα τους χτύπους για 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασίασε τους με το 4 για να υπολογίσεις τους χτύπους ανά λεπτό. Αν οι σφυγμοί σου είναι πάνω από 100, πρόσθεσε έναν χρόνο στη χρονολογική σου ηλικία.
Τεστ #2: Η μέτρηση της μυϊκής δύναμης
Η μυϊκή δύναμη είναι και αυτή μια ένδειξη της κατάστασης του σώματος και της βιολογικής σου ηλικίας. Οι άνθρωποι αποκτούν μυϊκή δύναμη μέχρι την ηλικία των 30 ετών και στη συνέχεια αρχίζουν σταδιακά να την χάνουν. Τα άτομα άνω των 30 ετών που δεν γυμνάζονται μπορεί να χάνουν από 3 έως 5% της μυϊκής τους μάζας κάθε δεκαετία, ενώ ακόμη και οι σωματικά δραστήριοι χάνουν ένα ποσοστό της δύναμης τους.
Για να μετρήσεις τη μυϊκή σου δύναμη, κάνε όσες περισσότερες κάμψεις μπορείς χωρίς να σταματήσεις, κρατώντας το σώμα σου σε ευθεία γραμμή και κατεβάζοντας το στήθος σου σε απόσταση μικρότερη των 15 εκατοστών από το πάτωμα. Συνέχισε μέχρι να μην μπορείς να κάνεις άλλες.
- Αν έκανες λιγότερες από 10 κάμψεις, πρόσθεσε έναν χρόνο στη χρονολογική σου ηλικία.
- Μην προσθέσεις και μην αφαιρέσεις αν έκανες μεταξύ 10 και 19.
- Αφαίρεσε έναν χρόνο αν κατάφερες να φτάσεις τις 20 κάμψεις.
- Αφαίρεσε δύο χρόνια αν έκανες περισσότερες από 30.
Τεστ #3: Ισορροπία στο ένα πόδι ανά ηλικία
Η αποκαλούμενη και «πρόκληση ισορροπίας για ηλικιωμένους» έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μέσω των social media. H πρόκληση περιλαμβάνει το να σταθείς στο ένα πόδι και να προσπαθήσεις να δέσεις τα κορδόνια στο πόδι που είναι στον αέρα, ή να κρατηθείς στο ένα πόδι όση ώρα θα χρειαζόταν να τα δέσεις. Εκτίμησε τα αποτελέσματα ανά ηλικία:
- Αν είσαι κάτω από 40 ετών, θα πρέπει να μπορείς να σταθείς στο ένα πόδι συνεχώς για 43 δευτερόλεπτα.
- Αν είσαι γύρω στα 40, 40 δευτερόλεπτα.
- Αν είσαι 50, 37 δευτερόλεπτα.
- Αν είσαι 60 σας, ο στόχος είναι 18 με 19 δευτερόλεπτα.
- Αν είσαι 70, 10 με 15 δευτερόλεπτα.
- Αν είσαι από 80 και πάνω, στόχευσε σε λίγο πάνω από πέντε δευτερόλεπτα.
Τεστ #4: Έγερση από καθιστή θέση
Χρησιμοποιώντας μια καρέκλα, στήριξε τα πόδια σου στέρεα στο έδαφος, ανοιχτά στην ευθεία των ώμων. Δες πόσες φορές μπορείς να σηκωθείς από εντελώς καθιστή σε εντελώς όρθια θέση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Και εδώ εκτίμησε τον αριθμό επαναλήψεων ανά ηλικία:
- Αν είσαι κάτω από 60, το μέσο σκορ θα πρέπει να είναι 24 με 25 επαναλήψεις για τις γυναίκες και 25-27 για τους άνδρες.
- Αν είσαι 70, το μέσο σκορ θα πρέπει να είναι 10 με 15 για τις γυναίκες και 11-17 για τους άνδρες.
Ενώ τα τεστ αυτά αποτελούν απλώς ενδείξεις, πάντως καταφέρνουν να πουν κάτι για την καλή ή όχι σωματική σου κατάσταση, δίνοντάς σου μια καλή αφορμή για να κάνεις όλες τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.