3 ΒΗΜΑΤΑ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ
Ο υγιής μεταβολισμός είναι απαραίτητος για τη συνολική καλή υγεία, όμως ελάχιστοι από εμάς καταφέρνουμε να τον κρατάμε σε ισορροπία. Τι κάνουμε λάθος και πώς θα το αλλάξουμε;
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη μεταβολική υγεία και τον ρόλο της σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Δεν είναι παράλογο: Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία οι τροφές που καταναλώνουμε διασπώνται σε μόρια και στοιχεία, με σκοπό να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να εξυπηρετήσουν τις διάφορες ανάγκες του. «Η μεταβολική λειτουργία είναι ο μαέστρος των υπόλοιπων λειτουργιών παθοφυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό», έχει πει στο OW ο Γιώργος Λέων, ειδικός σε θέματα βιολογικής φυσικής και χημείας της διατροφής.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όμως, βάζει εμπόδια στην ορθή λειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην διαχειρίζεται και να μην αποθηκεύει τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά – κυρίως τα μακροθρεπτικά, και δη τη γλυκόζη, η οποία λειτουργεί ως «βενζίνη των κυττάρων». Η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών, που επηρεάζουν τα ένζυμα και τους καταλύτες, και καταλήγουμε να έχουμε ελλείψεις που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο κ. Λέων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σύγχρονος άνθρωπος που να μην παρουσιάζει μια μεταβολική διαταραχή στη διαχείριση της τροφής. «Είναι ο τρόπος ζωής τέτοιος που το επιβάλλει», εξηγεί. Ωστόσο, άκουσα τον βιολόγο, διατροφολόγο και συγγραφέα με ειδίκευση στον μεταβολισμό Shawn Stevenson να λέει σε πρόσφατη συνέντευξη του πως αν καταφέρει κανείς να κάνει τρεις συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής του, θα μπορέσει να βελτιώσει τον μεταβολισμό του.
«Αυτό δεν σημαίνει να καίει κανείς πιο γρήγορα θερμίδες», επισημαίνει ο ίδιος, «αλλά να μπορεί ο οργανισμός να επεξεργάζεται και να χρησιμοποιεί τις θερμίδες πιο σωστά».
3 αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα βελτιώσουν τον μεταβολισμό σου
1. Καλύτερος βραδινός ύπνος
Ο ύπνος, σύμφωνα με τον Stevenson, είναι σημαντικός παράγοντας για τη μεταβολική μας υγεία. Στη συνέντευξή του αναφέρεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η οποία κατέληξε στο ότι ο επαρκής βραδινός ύπνος οδήγησε ομάδα εθελοντών σε 50% μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους σε σύγκριση με άλλη ομάδα εθελοντών που δεν κοιμούνταν επαρκώς, παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν την ίδια πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων.
Όπως εξήγησε ο ειδικός, η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών και να επηρεάσει αρνητικά τη μακροπρόθεσμη μεταβολική υγεία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να βάλουμε το κεφάλαιο «ύπνος» σε προτεραιότητα, να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που μας τον στερεί, αλλά και τι χρειάζεται να κάνουμε για να τον βελτιώσουμε.
2. Διαχείριση του στρες
Το στρες απορυθμίζει τον μεταβολισμό όσο λίγοι άλλοι παράγοντες. Όπως εξηγεί ο ειδικός, η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά από το σώμα μας. Δημιουργείται στα επινεφρίδια, δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται λίγο πάνω από τα νεφρά μας, και απελευθερώνεται όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες.
Τις στιγμές που ο οργανισμός μας βιώνει το αίσθημα πάλης ή φυγής, παράγεται κορτιζόλη η οποία ταξιδεύει σε όλο το σώμα μας και διακόπτει προσωρινά τις κανονικές σωματικές λειτουργίες μας, επιβραδύνοντας μεταξύ άλλων τον μεταβολισμό.
Αυτός είναι ο λόγος, όπως έχουν αποδείξει οι επιστήμονες, που άτομα τα οποία βιώνουν έντονο στρες έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και παρουσιάζουν αυξημένο βάρος γύρω από την κοιλιά – το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος.
Η διαχείριση του στρες δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο η τακτική σωματική άσκηση και η επικοινωνία με κάποιον ψυχοθεραπευτή αποτελούν μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση.
3. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα καταστρέφουν τον μεταβολισμό
Δεν υπάρχει πλέον επιστήμονας που να μη συμφωνεί ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι η χειρότερη επιλογή που μπορείς να κάνεις για να θρέψεις τον οργανισμό σου.
Όπως λέει ο Stevenson, τα τρόφιμα αυτά:
- Συνδέονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο, την κατάθλιψη και άλλες ασθένειες.
- Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται αποτελεσματικά την ενέργεια.
- Παρασκευάζονται έτσι, ώστε να είναι εθιστικά και να παρακάμπτουν τα φυσικά σήματα κορεσμού, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση.
Ο ειδικός μας καλεί, λοιπόν, να βγάλουμε τα τρόφιμα αυτά από τη ζωή μας και κυρίως από τη διατροφή των παιδιών μας, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικές αγορές τροφίμων είναι γεμάτες από αυτά, και να στρεφόμαστε σε πιο υγιεινές επιλογές.