5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ (ΞΑΝΑ)ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΥ ΓΑΛΗΝΗ

Αισθάνεσαι υπερδιέγερση στην καθημερινότητά σου; Νιώθεις ότι έρχεσαι διαρκώς σε επαφή με εκατοντάδες ερεθίσματα από διάφορους τομείς της ζωής σου, που δεν σου επιτρέπουν να έχεις γαλήνη και ισορροπία στη ζωή σου; Αρχικά, δεν είσαι μόνος/η, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Το ερώτημα, όμως, παραμένει ίδιο: Τι κάνουμε γι' αυτό; Η Answear, κορυφαία ευρωπαϊκή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στον κλάδο της μόδας και του lifestyle, μας έχει τις απαντήσεις μέσα από μία σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο Take care of what’s inside.

Το φορτωμένο, και συχνά υπερ-φορτωμένο, πρόγραμμα, οι άπειροι ρόλοι, η διαχείριση του χρόνου που μοιάζει με άλυτο παζλ, ο ελεύθερος χρόνος που αποτελεί πολυτέλεια, οι διαρκείς αποσπάσεις από τα notifications του κινητού, η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας δεν αφήνουν περιθώριο να πάρεις ανάσα μέσα στη μέρα και έχουν εξορίσει από τη ζωή σου τη γαλήνη και την ηρεμία.

Προσπαθείς να απελευθερωθείς αλλά γύρω σου επικρατεί χάος. Όσο πιο πολύ χρειάζεσαι τη γαλήνη, τόσο περισσότερο σε καταλαμβάνει το άγχος. Έχεις ανάγκη από ηρεμία για να μπορέσεις να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Γύρω σου όμως κατακλύζεσαι από ερωτήσεις, ήχους, λέξεις. Τι συμβαίνει; Ονομάζεται υπερδιέγερση και έφτασε η στιγμή να την αντιμετωπίσεις.

Έχεις χάσει τη γαλήνη σου; Όλα ξεκινούν από το στρες

Στον 21ο αιώνα, το στρες λύνει και δένει. Είναι αυτό που κινεί τα νήματα στην καθημερινότητά μας. Αυτό που μας στερεί τη δυνατότητα να πατήσουμε ένα pause και να απολαύσουμε τη ζωή. Στρες είναι ουσιαστικά η αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάτι νέο, απαιτητικό ή παράξενο. Ο οργανισμός τότε εκκρίνει αδρεναλίνη, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση. Στρες όμως προκαλείται ακόμη κι όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα, από λύπη και θυμό μέχρι ανυπομονησία και χαρά. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε διαταράσσει την ησυχία μας, δημιουργεί στρες.

υπερδιέγερση γαλήνη

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το στρες είναι η υπερδιέγερση. Γενικά, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, όλα μας τα όργανα υπερλειτουργούν ενώ η κορτιζόλη, η ορμόνη που ρυθμίζει το στρες μπορεί να παραμείνει στο σώμα μας έως και 3 ημέρες μετά τη λήξη ενός στρεσογόνου γεγονότος. Όταν βρισκόμαστε διαρκώς σε στρες, το σώμα μας δεν προλαβαίνει να περιέλθει σε κατάσταση ηρεμίας και το στρες μετατρέπεται σε χρόνιο. Τότε, μπορεί να κάνει την εμφάνισή της η υπερδιέγερση, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, γρήγορη αναπνοή, μυϊκούς πόνους, εφίδρωση, ναυτία, πονοκεφάλους και ημικρανίες, καθώς και διαταραχές ύπνου και κόπωση.

Τι είναι η υπερδιέγερση;

Η υπερδιέγερση αποτελεί μία κατάσταση συναισθηματικής και ψυχικής υπερφόρτωσης, η οποία προκαλείται από υπερβολικό αριθμό εξωτερικών ερεθισμάτων. Επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο, παρατηρείται συχνότερα τα τελευταία χρόνια της ψηφιακής εποχής.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο στις νέες τεχνολογίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς και τις συνεχείς απαιτήσεις, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της υπερδιέγερσης, η οποία συχνά εμφανίζεται ως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να ανταπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητα μας. Η κουλτούρα της αέναης προσπάθειας για επιτυχία καθιστά το πρόβλημα εντονότερο οδηγώντας σε υπερδιέγερση και εξάντληση σε πολλά επίπεδα.

υπερδιέγερση γαλήνη
iStock

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να αντιμετωπίσεις την υπερδιέγερση που οδηγεί σε χρόνιο στρες ενώ παράλληλα πυροδοτεί πλήθος άλλων ασθενειών; Πώς θα καταφέρεις να βρεις τη γαλήνη που τόσο αναζητάς;

Η Answear ενώνει τις δυνάμεις της με τη δημοφιλή πλατφόρμα ψυχικής υγείας Clicktotherapy.gr και σε καθοδηγεί στην αναζήτηση της εσωτερικής σου γαλήνης, σε μια εποχή που το στρες και τα πολλαπλά εξωτερικά ερεθίσματα κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας.

«Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΕΝΑΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΥΠΕΡΤΦΟΡΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ».

5 τρόποι να φέρεις τη γαλήνη πίσω στη ζωή σου

«Αν νιώθεις ότι τον τελευταίο καιρό βιώνεις συνέχεια πολύ έντονο στρες και δεν μπορείς να θυμηθείς την τελευταία φορά που ένιωσες ηρεμία και ασφάλεια, τότε μάλλον ζεις κι εσύ σε υπερδιέργερση», εξηγεί η Αθηνά Μαξιμιάδη, ψυχολόγος υγείας και ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Η ειδικός εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Πριν μπεις όμως στη διαδικασία να τα βάλεις σε εφαρμογή, αναρωτήσου αν νιώθεις ότι πρέπει διαρκώς να πηγαίνεις και να μην σταματάς ποτέ, αν θεωρείς ότι η λύση είναι η εγρήγορση και η προσπάθεια, ενώ το διάλειμμα σού ακούγεται εξωφρενικό. «Τότε, θα πρέπει να εμπιστευτείς το ότι η σκέψη πως δεν πρέπει να σταματάς ποτέ, είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο ζορίζεσαι τόσο πολύ», τονίζει η κα Μαξιμιάδη και συνεχίζει: «Η επιστήμη έχει αποδείξει πως η λύση καμιά φορά είναι να κάνουμε το αντίθετο από αυτό που πιστεύουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η λύση είναι το να ρίξεις ρυθμούς και να κάνεις μερικά διαλείμματα».

Πώς θα καταφέρεις να ρίξεις ρυθμούς με σεβασμό όμως στην καθημερινότητα και στις ανάγκες σου;

Μικρά, συχνά διαλείμματα μέσα στη μέρα

Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να οργανώσεις πολύ μικρά, αλλά συχνά διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Έτσι, θα έχεις στιγμές ηρεμίας και γαλήνης για να προλάβεις να σταματήσεις και να σκεφτείς τι συμβαίνει και πώς θέλεις να προχωρήσεις.

υπερδιέγερση γαλήνη
iStock

Αυτό μπορεί στην αρχή να χρειάζεται προγραμματισμό – να το γράψεις στη ατζέντα σου, να το εντάξεις στο πρόγραμμά σου. Το σώμα σου συχνά ξεχνάει ότι έχει ανάγκη το διάλειμμα. Ξεκινώντας όμως να ακολουθείς το πρόγραμμα, θα παρατηρήσεις ότι το σώμα σου αρχίζει να το απολαμβάνει και σιγά σιγά ακόμα και να το αποζητάει.

Η δύναμη της γυμναστικής

Βάλε στην καθημερινότητά σου τη σωματική άσκηση – ελαφριά, αλλά συχνή. Αυτό θα σε βοηθήσει με δύο τρόπους: Από η μια πλευρά, οι ενδορφίνες που εκκρίνει το σώμα μας μετά την άσκηση ανταγωνίζονται το ίδιο το στρες. Από την άλλη, βάζοντας την άσκηση στη ζωή σου θα έχεις χρόνο μέσα στη μέρα και την εβδομάδα σου που θα σκέφτεσαι κάτι άλλο εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

υπερδιέγερση γαλήνη
iStock

Τεχνικές χαλάρωσης για να φέρεις πίσω τη γαλήνη στη ζωή σου

Σημαντικό είναι να συνδυάσεις τα παραπάνω και με τεχνικές χαλάρωσης που μπορείς να μάθεις ώστε να βοηθάς το σώμα σου πραγματικά, να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο κάθε μια από αυτές τις στιγμές της ηρεμίας και να κάνεις το restart που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τη μέρα σου.

Όχι καφεΐνη για ηρεμία

Καλό είναι επίσης να αποφεύγεις την κατανάλωση ουσιών, όπως ο καφές και το τσάι, που δεν αφήνουν το σώμα σου να χαλαρώσει λόγω της καφεΐνης που περιέχουν.

Η βοήθεια του ψυχολόγου

Φυσικά, όλα αυτά δεν χρειάζεται να τα κάνεις μόνος/η σου. Υπάρχουν ψυχολόγοι που μπορούν να σε βοηθήσουν, κυρίως να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου. Γιατί καμιά φορά δεν μας φταίει αυτό που συμβαίνει, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε γι’ αυτό που συμβαίνει.

υπερδιέγερση

Ο ψυχολόγος θα είναι δίπλα σου σε κάθε βήμα για να ακούει τους φόβους, την κούραση, ακόμα και τις αντιρρήσεις σου, για να βρίσκει μαζί σου λύσεις που ανταποκρίνονται στις δικές σου ανάγκες και στον δικό σου τρόπο ζωής, για να νιώθεις ασφαλής στα βήματα που κάνεις. Θα είναι εκεί κάθε φορά που θα κουράζεσαι και θα φοβάσαι, αλλά και σε κάθε πράγμα που πετυχαίνεις, έτσι ώστε να πάρεις πίσω την ποιότητα της ζωής σου.

Η καμπάνια της Answear σε συνεργασία με την πλατφόρμα ψυχικής υγείας Clicktotherapy.gr, με τίτλο Take care of what’s inside – Inner peace, που παρουσιάζεται ταυτόχρονα και στις 12 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Answear, είναι μία πρωτοβουλία που εστιάζει στην ψυχική μας ευημερία και μας προτρέπει να τη φροντίσουμε. Συγκεκριμένα, εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να βρει την εσωτερική του γαλήνη και ισορροπία, πράγμα απαραίτητο σε μία εποχή που στην καθημερινότητά μας κυριαρχούν το στρες και τα πολλαπλά ερεθίσματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.