3 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Προπόνηση από προπόνηση διαφέρει, όμως όλες χρειάζονται συνέπεια και προσήλωση στον στόχο για να αποδώσουν καρπούς. Μια ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος μοιράστηκε συμβουλές που την κρατούν αφοσιωμένη σε αυτό που κάνει – και θα σου φανούν χρήσιμες ακόμη κι αν πηγαίνεις μόνο για περπάτημα.
Αν και οι προπονήσεις μου δεν μοιάζουν με ένα τυπικό πρόγραμμα προπονήσεων (για λόγους υγείας), μπορώ να καταλάβω ότι η δέσμευση και η συνέπεια παίζουν καταλυτικό ρόλο για να φτάσει κανείς στον στόχο του. Όμως, αυτή η δέσμευση έχει να κάνει περισσότερο με ψυχολογικούς παράγοντες και λιγότερο με συμβουλές τεχνικής που θα μπορούσες να πάρεις από κάποιο γυμναστή.
Όπως και να 'χει, επειδή πάντα αυτά που έχει να πει ένας μυημένος τα ακούμε διαφορετικά, εντοπίσαμε τις συμβουλές μιας επαγγελματία μαραθωνοδρόμου και τις καταθέτουμε σε αυτό εδώ το άρθρο. Η Κενυάτισσα Hellen Obiri, που κατέκτησε την τρίτη θέση στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Παρίσι 2024 και τη δεύτερη θέση στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2024, μίλησε σε αμερικανικό site για όσα τη βοηθούν να ανταπεξέλθει κάθε φορά στους αγωνιστικούς της στόχους.
Το καλό με όσα είπε είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως συμβουλές για κάθε αθλούμενο που ακολουθεί μια απλή ρουτίνα άσκησης, χωρίς να είναι αθλητής.
1. Βρες το δικό σου, προσωπικό κίνητρο
Ενώ το να κερδίσεις ένα μετάλλιο είναι πράγματι εντυπωσιακό, οι περισσότεροι αθλητές παραδέχονται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πιο σημαντικός στη διαδικασία της επιτυχίας. Με άλλα λόγια, αυτό που θα κάνει την καρδιά σου να χαρεί, το ξέρεις μόνο εσύ και θα μετατραπεί στο δικό σου, προσωπικό κίνητρο. Αυτό είναι η πραγματική ανταμοιβή για σένα.
Για να σου δώσουμε μερικά παραδείγματα τέτοιων κινήτρων, θα μπορούσε να είναι η επιθυμία να βρεις τα σωματικά και ψυχικά σου όρια, να απολαύσεις χρόνο με μια συγκεκριμένη κοινότητα ή να δοκιμάσεις ένα νέο άθλημα ως εμπειρία. Για την Obiri, το απόλυτο κίνητρο προέρχεται από την επιθυμία να δείξει στη μικρή κόρη της πως μπορεί να καταφέρει ό,τι θελήσει.
«Ως μαμά, πρέπει να δείξω στην κόρη μου ότι όλα είναι δυνατά με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά», λέει η Obiri. «Ξέρω ότι έχω αυτή την ευθύνη και πρέπει να δουλέψω σκληρά για να της δώσω μια καλύτερη ζωή».
Για να βρεις το δικό σου κίνητρο, σκέψου ή σημείωσε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησες αρχικά την προπόνησή σου. Συνήθως πρόκειται για κάτι άυλο, που έχει όμως τη δύναμη να σε παρακινεί.
2. Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου
Όπως έχουμε ξαναπεί, η αυτοπεποίθηση διαφέρει από την αυτοεκτίμηση. Είναι άλλο να εκτιμάς και να αγαπάς τον εαυτό σου, να νιώθεις ότι αξίζει να έχει όλα τα καλά του κόσμου (αυτοεκτίμηση) και είναι άλλο να θεωρείς ότι μπορείς να καταφέρεις ένα συγκεκριμένο στόχο ή ότι έχεις μια δεξιότητα, για παράδειγμα να χορέψεις καλά, να γράψεις ικανοποιητικά ένα κείμενο, να μιλήσεις μπροστά σε κόσμο (αυτοπεποίθηση). Μια βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο είναι ότι η αυτοπεποίθηση μπορεί να καλλιεργηθεί με την εξάσκηση, μέχρι να αισθανθείς ότι μπορείς να τα καταφέρεις.
Η Obiri πηγαίνει σε κάθε αγώνα με αυξημένη αυτοπεποίθηση, που έχει καλλιεργήσει μέσω των συνεπών προπονήσεών της αλλά και της υποστήριξης που δέχεται από τους δικούς της. Όταν φτάνει στη γραμμή εκκίνησης ενός μαραθωνίου, δεν έχει καμία αμφιβολία για την ικανότητά της να τρέξει καλά.
Πώς θα το κάνεις;
Για να μείνεις πιστός/ή στους προπονητικούς σου στόχους, υπάρχουν μερικοί σίγουροι τρόποι να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου:
- Ακολούθησε ένα πρόγραμμα προπόνησης και φρόντισε να είσαι συνεπής. Με την πάροδο του χρόνου θα νιώσεις την εμπιστοσύνη ότι μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου.
- Κράτα ένα ημερολόγιο των επιτυχιών σου στο ταξίδι προς τον στόχο. Σημείωσε τι κάνεις καλά, τι μπορείς να βελτιώσεις και τι μπορείς να κάνεις για να βελτιωθείς.
- Ενθάρρυνε τον εαυτό σου όπως θα ενθάρρυνες ένα φίλο. Μίλησέ του με επιείκεια και φρόντισε ο εσωτερικός σου διάλογος να είναι θετικός. Είναι εντάξει να νιώθειςκαμιά φορά απογοήτευση στον δρόμο για την επίτευξη του στόχου σου. Ακόμη και ορισμένες φράσεις που θα λειτουργούν ως μάντρα θετικών δηλώσεων μπορεί να σε βοηθήσουν.
3. Μην αμελείς την αποκατάστασή σου
Όταν μιλάμε για αποκατάσταση, εννοούμε το πώς βοηθάς το σώμα σου να ανακάμψει ανάμεσα στις προπονήσεις. Η ξεκούραση, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντική, ενώ η τεμπελιά στον καναπέ δεν σου χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι ό,τι η Obiri αποκαλεί ενεργή ανάκαμψη.
Περιλαμβάνει ελαφριές δραστηριότητες που προάγουν την ευελιξία, την ενδυνάμωση του κέντρου, την κυκλοφορία του αίματος και την ψυχική ευεξία, μεταξύ άλλων. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να είναι η γιόγκα, ασκήσεις με foam roller για να βοηθήσεις τους μυς να ξεπιαστούν, μασάζ, θεραπευτική άσκηση, φυσιοθεραπεία, διαλογισμός ή και μια έντονη βόλτα στη φύση.
Το τι θα κάνεις ανάμεσα στις προπονήσεις έχει σημασία. Το τι θα φας πριν και μετά έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την καλύτερη απόδοση, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου, αλλά και την απουσία τραυματισμών, οι οποίοι θα σε πισωγύριζαν προπονητικά.
Ανεξάρτητα από το επίπεδό σου, πρέπει να ξέρεις ότι κάθε οργανισμός χρειάζεται την κατάλληλη αποκατάσταση. Αν κάνεις γυμναστική 3 απογεύματα την εβδομάδα, αλλά τα υπόλοιπα αράζεις στον καναπέ με πίτσα, πατατάκια και αναψυκτικά, όχι μόνο δεν βοηθάς το σώμα σου να ανακάμψει, αλλά μάλλον το ταλαιπωρείς και δεν θα σε βοηθήσει ούτε εκείνο να ανταπεξέλθεις στις προπονήσεις.
Ήπια σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες που σου είναι ευχάριστες σε σταθερή βάση θα δώσουν στον οργανισμό σου τα απαραίτητα εφόδια να επανέλθει προπονητικά. Και το πιο σημαντικό: θα νιώθεις υγιής και να έχεις πάντα κίνητρο!