Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟ

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την ευφυΐα μας μέσα από τις συστηματικές, καθημερινές μας συνήθειες.

Θα έχεις σίγουρα διαπιστώσει ότι δεν είναι ούτε οι καλοί βαθμοί στο σχολείο, ούτε μια δουλειά με πολύ υψηλό μισθό που ανταμείβουν πάντα έναν έξυπνο άνθρωπο. Μπορείς σίγουρα να σκεφτείς ανθρώπους που ενώ ήταν μέτριοι μαθητές σήμερα διαπρέπουν σε κάποια επιστήμη, ενώ άλλοι που ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δείχνουν να τα πηγαίνουν καλά, ωστόσο δυσκολεύονται τρομερά στις διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η ευφυΐα, ξέρεις επίσης καλά, δεν είναι μία και δεν είναι μόνο νοητική. Υπάρχει π.χ. η συναισθηματική νοημοσύνη, που παίζει μεγάλο ρόλο στις σχέσεις σου.

Αυτό που θέλω να πω (και που επιβεβαιώνουν οι έρευνες) είναι ότι όπως ισχύει για τα περισσότερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας –για την καλοσύνη, την ευγένεια, την υπομονή, αλλά και την απαισιοδοξία, την τσιγκουνιά και την γκρίνια– έτσι και η ευφυΐα είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ανθίσει.

Για την ακρίβεια, όπως λέει η νευροεπιστήμονας Dr. Lara Boyd, ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να «πλάσει» τον εγκέφαλό του όπως εκείνος θέλει μέσω των καθημερινών συνήθειών του. «Κάθε συμπεριφορά μας αλλάζει τον εγκέφαλό μας. Λέγεται νευροπλαστικότητα», έχει πει χαρακτηριστικά σε μία TEDx ομιλία της. «Μαθαίνοντας νέες έννοιες, εκμεταλλευόμενοι ευκαιρίες και συμμετέχοντας σε νέες δραστηριότητες, αλλάζουμε με φυσικό τρόπο αυτό που είμαστε και ανοίγουμε έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων».

"3
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Ποιες είναι, λοιπόν, οι θεμελιώδεις συνήθειες που είναι εφικτό να καθιερώσουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να βελτιώσουμε τη νοημοσύνη μας;

3 συνήθειες που θα βελτιώσουν τη νοημοσύνη σου

1. Μετριασμένη χρήση των social media και των ψυχαγωγικών εκπομπών

Σου έχει συμβεί να είσαι σπίτι κάποιο πρωινό καθημερινής και να ανοίξεις την τηλεόραση για ένα γρήγορο ζάπινγκ; Αν είναι κάτι που δεν συνηθίζεις γενικά, πιθανότατα θα σε σοκάρουν τα επίπεδα ανοησίας στα οποία κυμαίνονται οι περισσότερες ψυχαγωγικές εκπομπές, που φτάνουν να υποτιμούν ξεκάθαρα τη νοημοσύνη σου. Δεν αποκλείεται ανά στιγμές να αναφωνήσεις «Χριστέ μου τι βλέπω!» και πολύ σύντομα να πατήσεις το κόκκινο κουμπάκι του off. Αν αρχίσεις μάλιστα να σκέφτεσαι πόσοι άνθρωποι, π.χ. οι συνταξιούχοι, παρακολουθούν τέτοιες εκπομπές καθημερινά, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλό τους με την ίδια ανοησία, πολλά κακά που συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο (για να μην πω σε αυτόν τον κόσμο) θα εξηγηθούν μέσα σου.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το doomscrolling στα social media, με τις ύπουλες διαφημίσεις και τα αλλεπάλληλα reels που μία σε κάνουν να γελάς, μία να λυπάσαι, μία να απορείς, που σου πετάνε και μια νέα πληροφορία αλλά μισή ώρα αργότερα έχεις ξεχάσει φυσικά τα πάντα.

Το μυαλό σου πολιορκείται με εικόνα και ήχο σε μορφή fast food, χωρίς να κερδίζει κάτι πραγματικά, την ώρα που θα μπορούσε να «τρέφεται» πιο υγιεινά, π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακούγοντας μουσική. Αποφεύγοντας όλη αυτή την ανοησία, το μυαλό σου παραμένει πιο ξεκούραστο, έτοιμο για πιο ουσιαστική γνώση.

2. Σωματική άσκηση

Μπορεί να ξεκίνησες τη σωματική άσκηση περιμένοντας να δεις σύντομα αποτελέσματα στην εξωτερική εικόνα σου. Ακόμα κι έτσι, αυτό που θα πετύχεις αν δεν εγκαταλείψεις μερικούς μήνες μετά (επειδή ίσως τα αποτελέσματα στο σώμα δεν ήρθαν όσο γρήγορα περίμενες) θα αφορά επίσης τη νοημοσύνη σου: θα διαπιστώσεις μια πρωτοφανή διαύγεια σκέψης.

Οι επιστήμονες το επιβεβαιώνουν:

  • Σύμφωνα με τον διάσημο Καναδό ψυχολόγο και συγγραφέα Jordan Peterson, «η ανθρώπινη γνωστική ικανότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 25 ετών, αλλά η άσκηση μπορεί να βάλει φρένο σε αυτό».
  • Η νευροεπιστήμονας Dr. Lila Landowski λέει πως «η άσκηση δημιουργεί νέα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνοντας την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης».

Και δεν είναι μόνο ότι η άσκηση σε βοηθά να σκέφτεσαι πιο καθαρά. Την ίδια ώρα πλημμυρίζει τον εγκέφαλό σου με ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις μεγαλύτερη χαρά και σε βοηθούν να αυτοσυγκεντρώνεσαι.

3. Ησυχία

Ο προσωκρατικός φιλόσοφος Ζήνων έχει πει: «Δύο αυτιά έχουμε, στόμα όμως ένα, για να ακούμε περισσότερα, όμως λιγότερα να λέμε».

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να μιλάς πολύ. Αν θέλεις να ενισχύσεις την ευφυΐα σου, έχεις περισσότερα να κερδίσεις παρατηρώντας, ακούγοντας και μαθαίνοντας.

Αυτό δεν σημαίνει να γίνεις ξαφνικά ένας εσωστρεφής άνθρωπος, αλλά να μιλάς μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και όταν το κάνεις, δεν χρειάζεται να ψάχνεις να πεις κάτι που να αποδεικνύει ότι έχεις υψηλή νοημοσύνη. Αρκεί να λες την αλήθεια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.