iStock

3 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΕΝΑΣ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΔΡΟΜΕΑΣ

Διάβασε ποια είναι τα τρία πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ένας αρχάριος δρομέας και μάθε πώς μπορείς να τα αποφύγεις.

Νομίζω οι περισσότεροι που έχουμε ασχοληθεί κάποια στιγμή στη ζωή μας με το τρέξιμο έχουμε υποπέσει σε διάφορα σφάλματα και έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε ποικίλες προκλήσεις. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές τα λάθη και οι δυσκολίες που συναντάει κάθε αρχάριος δρομέας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες και μαθήματα. Λίγες είναι οι φορές, βέβαια, που η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας οδήγησε σε κάποιο τραυματισμό.

Από την προσωπική μου ενασχόληση, αλλά και μέσα από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς που τρέχουν για τους δικούς του λόγους ο καθένας (πολλά ή λίγα χιλιόμετρα, δεν έχει σημασία), υπάρχουν κάποιες παγίδες μέσα στις οποίες έχουμε –οι περισσότεροι– πέσει.

Παγίδα #1: Έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες

Θέλουμε να τρέξουμε πολλά χιλιόμετρα, πολύ γρήγορα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι Ολυμπιονίκες χρειάζονται την κατάλληλη προετοιμασία, κι εμείς πιστεύουμε ότι σε ένα μήνα θα τρέχουμε μαραθώνιο. Ένας αρχάριος δρομέας στην προσπάθειά του να τρέξει γρήγορα ξεχνά τη σημασία του να κρατά ρυθμό. Αντιμετωπίζει κάθε προπόνηση λες και είναι αγώνας δρόμου. Όμως, αν το παρακάνουμε και αρχίσουμε να πιέζουμε το σώμα μας πέρα από τις δυνάμεις του, είναι πιθανό να προκαλέσουμε κάποιο τραυματισμό, όπως για παράδειγμα πόνο στην κνήμη.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Για να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς, φροντίζουμε να αυξήσουμε σταδιακά τα χιλιόμετρα που τρέχουμε μέσα σε μια εβδομάδα. Ξεκινάμε με μικρές αποστάσεις και μόλις δούμε ότι τα καταφέρνουμε, προχωράμε στο επόμενο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια των περισσοτέρων προπονήσεων θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σιγοτραγουδάμε ή να συνομιλούμε χαλαρά με κάποιον άλλο. Κάνουμε, επίσης, ασκήσεις για την ενίσχυση του πυρήνα, των ισχίων και των τετρακεφάλων και δεν παραλείπουμε τις διατάσεις.

iStock
Legs and shoes of young adults running in the city.

Παγίδα #2: Έχουμε ακατάλληλο εξοπλισμό

Δεν είναι όλα τα παπούτσια και όλα τα ρούχα κατάλληλα για τρέξιμο. Για παράδειγμα, αν φοράμε στην προπόνηση τα αθλητικά που φοράμε για να κάνουμε τις καθημερινές μας δουλειές και αγγαρείες, τότε μάλλον τα πόδια μας θα πονέσουν. Ακόμα κι αν είναι σε καλή κατάσταση, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για τρέξιμο. Αλλά και τα ρούχα που φοράμε παίζουν ρόλο. Αν είναι πολύ στενά και απορροφούν τον ιδρώτα, τότε είναι πιθανό να πάθουμε κάποιο σύγκαμα, εξαιτίας της τριβής π.χ. του δέρματος με τα ρούχα. Τα πιο συνηθισμένα σημεία για να εμφανιστεί σύγκαμα είναι οι μηροί, οι μασχάλες, οι θηλές.

iStock
Young woman is running in the cold foggy morning

Τι μπορούμε να κάνουμε: Τα παπούτσια που επιλέγουμε πρέπει να είναι άνετα στο πόδι και όχι πολύ σφιχτά. Επίσης, καλό είναι να τα αγοράζουμε στο τέλος της ημέρας, όταν τα πόδια μας έχουν πρηστεί. Προσέχουμε, επίσης, να αγοράζουμε αν γίνεται τεχνικά ρούχα για τρέξιμο ή τουλάχιστον αποφεύγουμε το σκέτο βαμβάκι, γιατί δεν στεγνώνει τόσο γρήγορα.

Παγίδα #3: Δεν είμαστε συνεπείς

Κι όμως, η συνέπεια στις προπονήσεις είναι το κλειδί της επιτυχίας, δηλαδή της βελτίωσης. Αν και ο αριθμός των εβδομαδιαίων προπονήσεων εξαρτάται από το πρόγραμμα κάθε ανθρώπου και τους στόχους του, το ζητούμενο είναι το τρέξιμο να γίνει μια συνήθεια. Το να πάμε τη μία βδομάδα τρεις φορές για προπόνηση και την επομένη να μην πάμε καθόλου δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό (αν και μπορεί να συμβεί).

Τι μπορούμε να κάνουμε: Αν δεν μπορούμε να βγαίνουμε για τρέξιμο μέρα παρά μέρα, ας βρούμε μια συχνότητα που μας βολεύει και ας προσπαθήσουμε να την τηρήσουμε. Δεν χρειάζεται να διανύουμε κάθε φορά την ίδια ή μεγαλύτερη απόσταση, ή να αυξάνουμε τον ρυθμό μας. Το θέμα είναι να γίνει το τρέξιμο μέρος της εβδομαδιαίας μας ρουτίνας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.