iStock

3 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Ξέρεις πλέον ότι ο ήλιος δεν είναι φίλος σου κι έχεις μάθει να παίρνεις τα μέτρα σου. Υπάρχουν, όμως, 3 καλοκαιρινοί κίνδυνοι που δεν συνειδητοποιείς, από τους οποίους δεν μπορεί να σε προφυλάξει το... αντηλιακό.

Το ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος, εφόσον εκτεθείς σε αυτόν πολλές ώρες και μάλιστα χωρίς αντηλιακό, είναι πλέον γνωστό. Εκτός από το ηλιακό έγκαυμα, σε απειλεί με αφυδάτωση και θερμοπληξία, καταστάσεις που λίγο πολύ γνωρίζεις πώς να αποφύγεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις τροφικές δηλητηριάσεις: ένα τρόφιμο που έχει μείνει πολύ ώρα έξω στη ζέστη, συνήθως έχει αλλοιωθεί και είσαι σε θέση να το αντιληφθείς και να μην το καταναλώσεις. Τι συμβαίνει όμως με τους κινδύνους που δεν αντιλαμβάνεσαι και μπορεί να απειλήσουν την υγεία σου; Τι είναι αυτό από το οποίο δεν θα σε προστατέψει... το αντηλιακό και το καπέλο;

Οι πολλές μπίρες (ή οι πολλοί καφέδες)

Ξέρω πόσο σου αρέσει να πίνεις μια παγωμένη μπίρα κάτω από τον καυτό ήλιο. Ή για την ακρίβεια κάτω από την ομπρέλα, που μπαίνει ανάμεσα σε σένα και τον καυτό ήλιο. Όμως, αλκοόλ και ήλιος δεν είναι καλός συνδυασμός, καθώς οι επιπτώσεις του πρώτου στην υγεία ενισχύονται εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, όπως γράφει και η διαιτολόγος Julia Zumpano στην ιστοσελίδα της Cleveland Clinic.

Είναι γνωστό ότι ο ήλιος και η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες σε απειλούν με αφυδάτωση. Η κατανάλωση μπίρας, κρασιού ή κάποιου άλλου αλκοολούχου ποτού μειώνει την απελευθέρωση της αντιδιουρητικής ορμόνης βαζοπρεσίνης, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Επιπλέον, το αλκοόλ είναι διουρητικό, ενώ ταυτόχρονα η ζέστη σε κάνει να ιδρώνεις πολύ. Αν το ποτό σου περιέχει και καφεΐνη, τότε αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

Ήλιος και κίνδυνοι
iStock

Φυσικά, ένας καφές ή μία μπίρα στη θάλασσα δεν θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα, όμως αν μείνεις στην παραλία πολλές ώρες και το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους, θα αφυδατωθείς με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Για να προστατευτείς, φρόντισε να πίνεις 240-350 ml νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό που καταναλώνεις, ώστε να επιβραδύνεις την πρόσληψη οινοπνεύματος και να παραμείνεις ενυδατωμένος/η.

Ο ήλιος για τα μάτια σου

Οι ακτίνες UV είναι επιβλαβείς όχι μόνο για το δέρμα, αλλά και για τα μάτια. Όπως μας είπε η Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α' στην Α' Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα, καταρράκτη, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ακόμη και οφθαλμικό μελάνωμα.

Ήλιος και κίνδυνοι
iStock

Επιπλέον, η άμμος και το νερό (καθώς και το χιόνι) μπορούν να αντανακλούν έως και το 85% των ακτίνων του ήλιου. Από την άλλη, ακόμη και στη σκιά, ο οργανισμός σου μπορεί να απορροφήσει έως και το 50% του ηλιακού φωτός μέσω της αντανάκλασης. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

  1. Πρέπει να φοράς πάντα γυαλιά ηλίου με καλούς φακούς που φιλτράρουν τις ακτίνες UV.
  2. Πρέπει -ιδανικά- να περιορίσεις την έκθεση στον ήλιο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, όταν οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες.

Τα φάρμακα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού –ειδικά αυτές που αναπτύσσονται μέσα στο αυτοκίνητο ή κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο– είναι επικίνδυνες για τα φάρμακα, καθώς μπορεί να τα αλλοιώσουν, καθιστώντας τα στην καλύτερη περίπτωση ανενεργά και στη χειρότερη επικίνδυνα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ένα αλλοιωμένο (συνήθως από τη ζέστη και την υγρασία) φάρμακο δεν έχει θεραπευτική αξία, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Για ασθενείς, όπως π.χ. οι διαβητικοί και οι καρδιοπαθείς, η αλλοίωση των φαρμάκων τους μπορεί να είναι κρίσιμη. Επίσης, άλλα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο στομάχι ή στα νεφρά.

Ήλιος και κίνδυνοι
iStock

«Τα φάρμακα που επηρεάζονται περισσότερο από τη ζέστη και αλλοιώνονται πολύ εύκολα είναι οι ινσουλίνες, οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά, συνεπώς αυτά πρέπει να τα πετάξουμε αν ξεχαστούν στον ήλιο. Επίσης, τα διάφορα διαγνωστικά τεστ, όπως εγκυμοσύνης, ωορρηξίας, Covid-19 και γρίπης, μπορεί να επηρεαστούν κυρίως από την υγρασία και να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα», εξηγεί η φαρμακοποιός Άννα Μπιντέλα.

Σε γενικές γραμμές, οι φαρμακευτικές εταιρείες τονίζουν ότι τα σκευάσματά τους πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-25 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, λίγοι βαθμοί κάτω ή λίγοι βαθμοί πάνω δεν δημιουργούν πρόβλημα. Τα φάρμακα αντέχουν μέχρι τους 30 βαθμούς Κελσίου, όπως λένε γιατροί και φαρμακοποιοί, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.