3 ΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΥΤΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
Αν η μύτη σου βουλώνει συχνά και σε ταλαιπωρεί, μπορείς να αποφύγεις τα φάρμακα, επιλέγοντας μερικές εύκολες λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις μόνος σου σπίτι.
Όταν η μύτη σου βουλώνει σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα όλη μέρα, ενώ μπορεί και να διαταράσσει τον ύπνο σου τη νύχτα. Είτε οφείλεται σε αλλεργία, στον ξηρό αέρα, είτε σε κρυολόγημα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνος στο σπίτι για να αποσυμφορήσεις τη μύτη σου και να αναπνεύσεις ευκολότερα.
Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης, η κύρια αιτία είναι η φλεγμονή, «η οποία κάνει τους ιστούς στις ρινικές διόδους να διογκώνονται», εξηγεί ο παιδίατρος Jonathan Auth.
Τα φάρμακα που παίρνεις για την αποσυμφόρηση της μύτης από το στόμα ή τα ρινικά αποσυμφορητικά λειτουργούν συρρικνώνοντας τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, με τα δεύτερα να προσφέρουν την ταχύτερη ανακούφιση. Με τα ρινικά αποσυμφορητικά το φάρμακο πηγαίνει κατευθείαν στο σημείο της συμφόρησης, οπότε έχεις λιγότερες παρενέργειες από ό,τι με τα αποσυμφορητικά από το στόμα.
Τα ρινικά αποσυμφορητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα – «όχι πάνω από τρεις ημέρες», σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Διαφορετικά μπορεί να προκύψει το φαινόμενο rebound, δηλαδή η συμφόρηση να επανέλθει ακόμη πιο έντονα όταν διακοπεί η χρήση του φαρμάκου.
Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα αποσυμφορητικά για τη μύτη;
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τη ρινική συμφόρηση, να μην χορηγούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και συνιστά την προσοχή σε περιπτώσεις που χορηγούνται σε παιδιά 2 έως 4 ετών. Επίσης, οι έγκυες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν πάρουν οποιοδήποτε μη συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Επιπλέον, τα φάρμακα για τη ρινική αποσυμφόρηση θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, γιατί μια από τις πιθανές παρενέργειές τους είναι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Πώς θα αποσυμφορήσεις τη μύτη σου χωρίς φάρμακα
1. Πάρε συμπλήρωμα ψευδαργύρου
Όταν νιώσεις τα πρώτα σημάδια συμφόρησης της μύτης σου ή άλλα συμπτώματα κρυολογήματος, ο ψευδάργυρος μπορεί να σε βοηθήσει αν προλάβεις να τον πάρεις μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο ψευδάργυρος μπορεί να σε βοηθήσει μειώνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων της συμφόρησης, αλλά δεν έχει από μόνος του αποσυμφορητική δράση.
Συμπληρώματα διατροφής, όπως η εχινάκεια, η βιταμίνη C και τα προβιοτικά, συχνά παρουσιάζονται ως ιδανικά για το κρυολόγημα και τη ρινική αποσυμφόρηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι κατάλληλα για την ενίσχυση της συνολικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος παρά για την καταπολέμηση μιας βουλωμένης μύτης.
2. Κάνε ρινικές πλύσεις με αλατόνερο
Μια άλλη πιθανή θεραπεία για τη βουλωμένη μύτη είναι το αλατόνερο, το οποίο διευκολύνει την αποσυμφόρηση υγραίνοντας και καθαρίζοντας τις ρινικές διόδους. «Ο ξηρός αέρας μπορεί να αυξήσει την παραγωγή βλέννας και να την κάνει να συσσωρευθεί στα ιγμόρεια», εξηγεί ο κ. Auth.
Μια σπιτική θεραπεία που προτείνουν οι ειδικοί είναι να αναμείξεις 1 λίτρο αποστειρωμένο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher και ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και στη συνέχεια να καθαρίσεις με αυτό τη μύτη σου.
Η φαρμακοποιός Jan Engle προσθέτει ότι «τα ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού είναι μια βολική επιλογή για να υγρανθεί και να ξεβουλώσει η μύτη, επειδή το περιεχόμενό τους είναι προ-αναμεμειγμένο και αποστειρωμένο, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης εάν χρησιμοποιείται σωστά». Για τους ανθρώπους στους οποίους είναι δυσάρεστο το ξέπλυμα της μύτης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απλή ύγρανση του αέρα μπορεί να βοηθήσει. «Ένας υγραντήρας είναι ιδανικός για τα μικρά παιδιά και όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα», εξηγεί η κα Engle.
3. Η σούπα σαν «φάρμακο»
Η σούπα μπορεί να λειτουργήσει κυριολεκτικά σαν φάρμακο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chest, υπέδειξε ότι η κοτόσουπα βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα. Η έρευνα έδειξε ότι η δραστηριότητα των ουδετεροφίλων –ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων– μειώθηκε μετά την κατανάλωση σούπας, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει και τη φλεγμονή.
Επιπλέον, ο ατμός από ένα ζεστό μπολ σούπας θα μπορούσε να βοηθήσει στο άνοιγμα της βουλωμένης μύτης αραιώνοντας τη βλέννα. Ομοίως, η κατανάλωση άλλων ζεστών υγρών, όπως το τσάι και ο ζωμός, μπορούν επίσης να βοηθήσουν, όπως και το ζεστό ντους χάρη στους υδρατμούς που δημιουργούνται.
Όπως αναφέρει έρευνα του 2022, τις περιόδους που το σώμα σου καταπολεμά μια ίωση, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, γι' αυτό καλό είναι να φροντίσεις να κοιμάσαι τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ, για να βοηθήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα να ανταπεξέλθει. Επίσης, καλό είναι να αποφύγεις την έντονη άσκηση και να πίνεις άφθονο νερό και φυσικούς χυμούς.