iStock

14 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΞΑΝΑ

Επειδή ορισμένες αλλαγές στη ζωή μας μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά, συγκεντρώσαμε ορισμένες συμβουλές μακροζωίας που ίσως δεν έχεις ξανακούσει.

Η κακή διατροφή, το υπερβολικό αλκοόλ, διάφορες κακές συνήθειες, το να επαναπαυόμαστε σε όσα είμαστε και ξέρουμε, η έλλειψη κοινωνικών σχέσεων ή οι συμπεριφορές που υιοθετούμε μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία μας, να μας οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση και να σαμποτάρουν την προοπτική της μακροζωίας μας.

Σίγουρα έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά, αλλά υπάρχουν και κάποια που μπορούν ακόμα να μας εκπλήξουν.

1. Επιλέγουμε να είμαστε με άλλους ανθρώπους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η μοναξιά είναι πλέον αποδεκτή ως σιωπηλός δολοφόνος, καθώς επιβαρύνει την ψυχολογία αλλά και την υγεία μας.

14 συμβουλές μακροζωίας που δεν έχεις ακούσει ξανά
iStock

2. Αντιμετωπίζουμε την Τρίτη ηλικία με αισιοδοξία

Αν βλέπουμε τα γηρατειά ως μία περίοδο της ζωής μας κατά την οποία θα μπορούμε να ζούμε, να δημιουργούμε και να ευχαριστιόμαστε, ενώ παράλληλα αισθανόμαστε θετικά για τον εαυτό μας, είναι πιο πιθανό να τα καταφέρνουμε καλύτερα και να νιώθουμε καλύτερα. Η νοοτροπία είναι πραγματικά σημαντική ακόμα και απέναντι στα γηρατειά.

3. Δεν βρίσκουμε δικαιολογίες για να μην κάνουμε πράγματα

Το κοινωνικό άγχος μπορεί να αυξηθεί με την ηλικία. Ωστόσο, κάθε φορά που βρίσκουμε μια δικαιολογία για να μην βγούμε έξω, ο κόσμος μας συρρικνώνεται. Είναι κάτι που συμβαίνει στους ηλικιωμένους, να αποφασίζουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν ορισμένα πράγματα, όπως να πάνε διακοπές, να πάνε στο θέατρο ή σε μια συναυλία, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Μελέτες έχουν συνδέσει την υγιή διάρκεια ζωής με τη συχνή κοινωνικοποίηση.

4. Τα πολλά χάπια δεν εγγυώνται μακροζωία

Η υπερβολική πίστη στα φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται. Οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον ότι τουλάχιστον το 10% –αλλά ίσως και το 20%– των εισαγωγών στα νοσοκομεία ατόμων άνω των 85 ετών σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

φάρμακα
iStock

Επιπλέον, τα φάρμακα και η υπερβολική χρήση κάποιων από αυτά μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό των ηλικιωμένων όταν λαμβάνονται μακροπρόθεσμα.

5. Αποφεύγουμε την εμμονή με τον κατάλογο των παθήσεών μας

Πρόσφατη σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή άγχους λόγω ασθένειας μπορεί να πεθάνουν νωρίτερα από άλλους. Εκτός από το γενικευμένο άγχος για την υγεία, όμως, ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αποκτήσουν εμμονή με την υγεία τους είναι και η έλλειψη άλλων θεμάτων για να ασχοληθούν στη ζωή τους.

6. Η μακροζωία δεν φοβάται την τεχνολογία

Μπορεί μερικές φορές να λέμε άσχημα πράγματα για την τεχνολογία, αλλά έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην κοινωνική σύνδεση και την ανεξαρτησία.

Πρόσφατη έκθεση του Age UK διαπίστωσε ότι το 33% των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 65 ετών και άνω δεν χρησιμοποιούν smartphone, ενώ περίπου 2,3 εκατομμύρια δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Ωστόσο, η αρνητική στάση απέναντι στην τεχνολογία είναι λάθος. Εκτός του ότι συμβάλλει στον κοινωνικό αποκλεισμό, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι επίσης βασικό στοιχείο για να διατηρήσουμε τις γνωστικές μας λειτουργίες.

7. Χρησιμοποιούμε ακουστικό βαρηκοΐας όταν το χρειαζόμαστε

Η κακή ακοή συνδέεται με τη γνωστική παρακμή, οπότε αν κάποιος έχει προβλήματα με την ακοή του είναι σκόπιμο να χρησιμοποιεί ακουστικό, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να πάθει άνοια. Αν η μακροζωία είναι το ένα ζητούμενο, η αυτονομία είναι το άλλο.

14 tips για να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα
iStock

8. Προσοχή στην καρέκλα

Το καθισιό είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επιταχύνουμε τη διαδικασία γήρανσης. Πρέπει να φροντίζουμε να σηκωνόμαστε από την καρέκλα κάθε 20 λεπτά. Επίσης, είναι καλό να φροντίζουμε να λαχανιάζουμε όταν ασκούμαστε, γιατί αυτό σημαίνει ότι η καρδιά μας γυμνάζεται.

14 συμβουλές μακροζωίας που δεν έχεις ακούσει ξανά
Pexels Vlada Karpovich

Σημαντικό είναι επίσης να φροντίζουμε την ισορροπία μας και να προσέχουμε τις πτώσεις. Το περπάτημα, η φυσιοθεραπεία και οι ασκήσεις θα βοηθήσουν την ενδυνάμωσή μας και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, που μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

9. Το να είμαστε φιλάνθρωποι συμβάλλει στη μακροζωία

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν προσφέρουμε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βιώνουμε μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

10. Δεν τρώμε ό,τι φτιάχνεται σε εργοστάσιο

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται γενικά σε εργοστάσια και περιλαμβάνουν συστατικά με παράξενα ονόματα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine το 2019, για κάθε 10% της διατροφής μας που είναι υπερ-επεξεργασμένο, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 14%. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στον δυτικό κόσμο η διατροφή μας αποτελείται ακόμα και κατά το ήμισυ από επεξεργασμένα τρόφιμα, καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαίο είναι να προχωρήσουμε σε άμεσες αλλαγές. Πριν αποφασίσουμε να φάμε κάτι, θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε αν το έφτιαξε η φύση ή ο άνθρωπος, και ανάλογα με την απάντηση να αποφασίσουμε αν θα το καταναλώσουμε ή όχι.

11. Τρώμε 2 γραμμάρια πρωτεΐνη για κάθε κιλό που ζυγίζουμε

Καθώς μεγαλώνουμε, η μυϊκή μας μάζα μειώνεται κατά περίπου τρία έως πέντε τοις εκατό ανά δεκαετία. Πρόκειται για ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, που ονομάζεται σαρκοπενία. Για να την αντιμετωπίσουμε, οι ειδικοί συστήνουν να αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών, αντιστοιχίζοντας το βάρος μας σε κιλά με την πρόσληψη πρωτεϊνών σε γραμμάρια.

φαγητό
iStock

Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 60 κιλά χρειάζεται περίπου 120 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Για να το καταλάβουμε πιο πρακτικά, αρκεί ίσως να πούμε ότι ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα (150 γρ.) περιέχει περίπου 36 γρ. πρωτεΐνης, ενώ ένα μέτριο αβγό περιέχει 6 γρ.

12. Αποφεύγουμε τα σνακ

Κάτι ακόμα που αφορά τη διατροφή και τη μακροζωία: Το τσιμπολόγημα και τα σνακ είναι μία «σύγχρονη εφεύρεση». Αν τρώμε κανονικά τα γεύματά μας, δεν θα πεινάμε ενδιάμεσα, η όρεξή μας θα ρυθμίζεται καλά και δεν χρειάζεται να τσιμπολογάμε. Οι λιγούρες και η πείνα αυξάνονται όταν τρώμε πολλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Αν ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα γλυκό τύπου μάφιν ή κρουασάν, μένουμε με αίσθημα πείνας, δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την όρεξή μας και νιώθουμε την ανάγκη να τσιμπολογήσουμε. Καλό είναι να προτιμάμε σνακ που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες ή φρούτα με τη φλούδα, αντί για απλούς υδατάνθρακες που θα ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και θα μας κάνουν να πεινάσουμε νωρίτερα.

13. Δεν ενδίδουμε στις «υγρές» θερμίδες

Όταν πρόκειται για υγρά, είναι σκόπιμο να μένουμε στο νερό, τον καφέ και το τσάι. Ένα από τα κύρια πράγματα που μας βλάπτουν είναι οι ταχέως απορροφούμενες υγρές θερμίδες ζάχαρης από χυμούς, αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά. Αλλά και το αλκοόλ είναι σκόπιμο να αποφεύγεται, γιατί ακόμα και το κόκκινο κρασί που θεωρείτο ευεργετικό για την υγεία δεν θεωρείται πια. Θα πρέπει να κρατάμε τα επίπεδα του αλκοόλ που καταναλώνουμε σε χαμηλά επίπεδα και σίγουρα να μην το απολαμβάνουμε σε καθημερινή ή συχνή βάση. Αν μη τι άλλο, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου.

14. Για μακροζωία, δεν ξεκινάμε το γεύμα μας με ψωμί και αλκοόλ

Το ψωμί και το αλκοόλ στην αρχή του γεύματος είναι κακή ιδέα. Αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, άρα και τις ποσότητες ινσουλίνης που εκκρίνονται από το πάγκρεας. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, που μπορεί να προκύψει όταν το πάγκρεας πιέζεται να παράγει μεγάλες ποσότητες, συμβάλλει στη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.