Γ. Νικολαΐδης

VIDEO: ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ 9 ΥΛΙΚΑ

00:49

Η φανουρόπιτα είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό γλυκό. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και κουλτούρας ανά τους αιώνες, που συνδυάζει τη θρησκευτική πίστη με την κοινωνική συνοχή.

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό που συνδέεται άμεσα με την ορθόδοξη πίστη και τον Άγιο Φανούριο. Παραδοσιακά, η πίτα αυτή παρασκευάζεται και προσφέρεται στις 27 Αυγούστου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η φανουρόπιτα προσφέρεται ως τάμα για την εύρεση χαμένων αντικειμένων, χαμένων ανθρώπων, ή ακόμη και για την αποκάλυψη λύσεων σε προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις. Ακόμα κι αν η πίστη σου δεν σε φέρνει στην κουζίνα, βέβαια, το κέικ αυτό είναι ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά της ελληνικής παράδοσης.

Η ιστορία της φανουρόπιτας είναι στενά συνδεδεμένη με τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο, ο οποίος είναι γνωστός ως ο Άγιος των χαμένων. Ο Άγιος Φανούριος ήταν ένας χριστιανός μάρτυρας που έζησε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και είναι γνωστός για τα θαύματά του, κυρίως για την εύρεση χαμένων πραγμάτων και ανθρώπων. Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου ανακαλύφθηκε στη Ρόδο τον 14ο αιώνα και από τότε η λατρεία του έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Η φανουρόπιτα φτιάχνεται με επτά ή εννέα υλικά, καθώς αυτοί οι αριθμοί έχουν ιδιαίτερη σημασία στην ορθόδοξη παράδοση. Τα υλικά συνήθως περιλαμβάνουν αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο και σταφίδες ή καρύδια. Η προετοιμασία της φανουρόπιτας είναι μια απλή διαδικασία, αλλά η πράξη της προσφοράς της έχει μεγάλο θρησκευτικό και πνευματικό βάρος.

Το έθιμο της φανουρόπιτας περιλαμβάνει την προετοιμασία της πίτας με ευλάβεια και την προσφορά της είτε στην εκκλησία για ευλογία είτε σε φίλους και γείτονες ως ευχή για την εύρεση αυτού που επιθυμούν. Όσοι φτιάχνουν τη φανουρόπιτα συχνά απαγγέλλουν προσευχές ή ευχές κατά τη διάρκεια της παρασκευής της, ζητώντας από τον Άγιο Φανούριο να τους βοηθήσει να βρουν αυτό που έχουν χάσει ή να τους αποκαλύψει μια λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Η φανουρόπιτα έχει επίσης μια κοινωνική διάσταση, καθώς προσφέρεται συχνά σε γείτονες και φίλους, ενισχύοντας τους δεσμούς της κοινότητας. Αυτό το έθιμο υπογραμμίζει την αξία της αλληλεγγύης και της κοινότητας στην ελληνική κουλτούρα. Η προσφορά της πίτας σε άλλους συμβολίζει την κοινή ελπίδα και προσευχή για την εύρεση λύσεων και την ευλογία του Αγίου Φανουρίου.

Η συνταγή για τη φανουρόπιτα μπορεί να ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, αλλά η βασική αρχή παραμένει η ίδια: η πίτα πρέπει να είναι απλή και χωρίς πολυτέλειες, ως ένδειξη ταπεινότητας και ευλάβειας. Ακόμη και σήμερα, πολλές οικογένειες διατηρούν αυτή την παράδοση προσφέροντας τη φανουρόπιτα ως ευχαριστία ή ως αίτημα για βοήθεια από τον Άγιο Φανούριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φανουρόπιτα δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό σύμβολο, αλλά και ένα γαστρονομικό έδεσμα που αγαπιέται από πολλούς για τη γεύση και την απλότητά του. Η αρωματική σύνθεση της κανέλας με το πορτοκάλι, σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα από τις σταφίδες και το τραγανό στοιχείο από το καρύδι την καθιστούν ένα αγαπημένο γλυκό για όλες τις ηλικίες.

Συνταγή για φανουρόπιτα με 9 υλικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
  • Μερίδες: 12
  • Vegan

φανουρόπιτα

Υλικά

  • 300 ml ηλιέλαιο ή απαλό ελαιόλαδο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. μαγειρική σόδα
  • 250 ml νερό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κ. σ. για τις σταφίδες
  • άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε καυτό νερό.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.

Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκάλι. Καλό είναι να το κάνουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε απευθείας το μείγμα μέσα στο μπολ.

Προσθέτουμε και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το νερό, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα καρύδια.

Σουρώνουμε τις σταφίδες, βάζουμε 1 κουταλιά αλεύρι και ανακατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι θα μοιραστούν σε όλο το μείγμα και δεν θα πάνε στον πάτο της φανουρόπιτας.

Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε φόρμα 30 εκ. Καλύπτουμε τη φόρμα μου με αντικολλητικό χαρτί ή εναλλακτικά με λάδι και λίγο αλεύρι.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά.

Έπειτα την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και αχνίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη.