ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

01:47

Τελικά, το ψωμί μάς κάνει κακό; Μια διατροφολόγος καταρρίπτει έναν από τους πιο συχνούς διατροφικούς μύθους, μας συμβουλεύει ποιο είδος ψωμιού να επιλέξουμε και μας εξηγεί πώς δεν θα παχύνουμε καταναλώνοντάς το.

Ένας από τους πιο συχνούς διατροφικούς μύθους είναι ότι το ψωμί είναι μια ανθυγιεινή επιλογή για όποιον ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα διατροφής.

Πολλές φορές ακούμε ότι το ψωμί παχαίνει και πως αν θέλουμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να το αποβάλλουμε από την διατροφή μας. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Νίκη Παπασπύρου επιχειρεί να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Έχει μεγάλη σημασία το είδος του ψωμιού που επιλέγουμε

Ολικής άλεσης: Έχει υψηλή θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, θειαμίνη, νιασίνη, σελήνιο και φυλικό οξύ.

Λευκό: Έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή, αυξάνει απότομα την γλυκόζη στο αίμα. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν διαβήτη ή ινσουλινοαντίσταση.

Ζέας: Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, νιασίνη και μαγνήσιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Πολύσπορο: Έχει υψηλή περεκτικότητα σε φυτικές ινες, μαγνήσιο και φώσφορο.

Tip: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ψωμί περιέχει νάτριο. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο, δεν πρέπει να γίνεται υπερβολή στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

Παχαίνει το ψωμί;

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται συχνά είναι αν τελικά το ψωμί παχαίνει. Μια φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και ισοδυναμεί με 1/3 φλιτζάνι ρύζι ή 1/2 φλιτζάνι μακαρόνια. Ας έχουμε υπόψη μας ότι σε ένα κυρίως γεύμα, το 1/4 του πιάτου μας πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, το άλλο 1/4 από πρωτεΐνες και τα 2/4 από σαλάτα. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσουμε ένα γεύμα που περιέχει ήδη κάποια πηγή αμύλου, π.χ.ρύζι ή πατάτα, τότε καλό θα ήταν να μην συνοδεύσουμε το φαγητό μας με ψωμί γιατί είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεπεράσουμε τη συνιστώμενη πρόσληψη υδατανθράκων.

Πώς να καταναλώνω το ψωμί στην καθημερινότητά μου;

Το ψωμί μπορεί να καταναλωθεί είτε στο πρωινό μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης, π.χ. τυρί ή αβγό, είτε στο μεσημεριανό και να συνοδεύει κάποιο κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι μαζί με σαλάτα, είτε μαζί με κάποιο όσπριο ή με κάποιο λαδερό και ένα κομμάτι τυρί.