ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ
Άρωμα θάλασσας, γεύση σπιτιού. Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα πιάτο που ξυπνά παιδικές μνήμες και γεμίζει το τραπέζι με αγάπη και παράδοση.
Κατάγομαι από τη Μυτιλήνη και το χταπόδι την περίοδο της νηστείας είναι μια από τις πιο δυνατές παιδικές μου μνήμες. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γέμιζαν οι πάγκοι των ψαράδικων με φρέσκα χταπόδια, που γίνονταν ανάρπαστα. Και πάντα έμπαιναν στην κατσαρόλα με το κλασικό κοφτό μακαρονάκι.
Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι από εκείνα τα πιάτα που φέρνουν στο τραπέζι γεύσεις αυθεντικές, γεμάτες μνήμες από την ελληνική κουζίνα και τη θαλπωρή του σπιτιού. Είναι ένα πιάτο απόλυτα συνυφασμένο με την περίοδο της νηστείας, αλλά και ιδανικό για κάθε εποχή, μιας και συνδυάζει τα πλούσια αρώματα της θάλασσας με την απλότητα της παραδοσιακής σπιτικής μαγειρικής.
Το μελωμένο κοφτό μακαρονάκι «αγκαλιάζει» τη γεύση του χταποδιού και της ντομάτας, δημιουργώντας ένα χορταστικό και γεμάτο νοστιμιά φαγητό. Το χταπόδι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλό σε λιπαρά, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ισορροπημένη διατροφή. Σε συνδυασμό με το κοφτό μακαρονάκι, δίνει ένα πλήρες γεύμα που χορταίνει, χωρίς να πέφτει βαρύ.
Είναι ένα πιάτο που μαγειρεύεται με αγάπη και υπομονή, για να αποδώσει όλο του το βάθος και τον πλούτο της γεύσης.
Συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45΄
Υλικά
- 1 χταπόδι (1–1,2 κιλά), καθαρισμένο
- 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι (500 γρ.)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 ντομάτες ώριμες, περασμένες στο μπλέντερ
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι κρασί (προαιρετικά)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Το βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα χωρίς νερό και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του σε μέτρια φωτιά. Μόλις αλλάξει χρώμα και μαλακώσει ελαφρώς (περίπου 20-30 λεπτά), προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί αν χρησιμοποιούμε, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, το φύλλο δάφνης, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 30–40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια καυτό νερό (από βραστήρα) και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύουμε συχνά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να μελώσει η σάλτσα (περίπου 12 λεπτά).
Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.