ΧΥΛΟΠΙΤΑΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ: COMFORT FOOD ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ
Φτιάξε εύκολα χυλοπιτάκι με κιμά, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο γεμάτο άρωμα και νοστιμιά, που συνδυάζει τη γεύση με την απλότητα!
Η χυλοπίτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που έχει τις ρίζες του στην ελληνική επαρχία και συνδέεται με την καθημερινή ζωή των αγροτικών κοινοτήτων. Είναι ένα φαγητό που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και την οικονομία του, καθώς δημιουργείται από αλεύρι, νερό και αλάτι, ενώ μαγειρεύεται κυρίως με την προσθήκη βουτύρου ή ελαιολάδου και συχνά με τυρί ή κρέας, ανάλογα με την περιοχή.
Η ιστορία της χυλοπίτας στη χώρα μας είναι μακραίωνη και εκτείνεται από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Οι αρχαίοι Έλληνες παρασκεύαζαν ζυμαρικά με αλεύρι και νερό, και τα σιγοβράζαν σε ζωμό ή σε λάδι, για να τα σερβίρουν συνήθως με τυρί ή λαχανικά.
Με την πάροδο των αιώνων, η χυλοπίτα εξελίχθηκε σε ένα πιάτο που έγινε βασικό συστατικό της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Στη διάρκεια των αιώνων, διάφορες περιοχές της Ελλάδας προσάρμοσαν τη συνταγή με διαφορετικά υλικά, όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο, η φέτα ή το γιαούρτι. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, η χυλοπίτα συνδυάζεται συχνά με ντόπιο τυρί και κατσίκι ή αρνί, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μαγειρεύεται συχνά κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας.
Σήμερα σου δίνω μια εύκολη παραλλαγή ενός αγαπημένου πιάτου, που είναι τα μακαρόνια με κιμά. Εδώ όμως το βράσιμο ολοκληρώνεται μέσα στο τηγάνι με τον κιμά, ώστε το άμυλο της χυλοπίτας να δέσει όλο το πιάτο.
Συνταγή για χυλοπιτάκι με κιμά
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
- Μερίδες: 6
Υλικά
- 20 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, περασμένο από το χοντρό του τρίφτη
- 200 γρ. χυλοπιτάκι
- 300 ml σάλτσα ντομάτας
- 300 ml νερό
- ½ κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τον κιμά να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το νερό, και αφήνουμε να πιει τα υγρά του σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 30 λεπτά.
Παράλληλα, βράζουμε το χυλοπιτάκι για 2-3 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τον κιμά.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα και αν θέλουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.