Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ VEGAN BURGER ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΖΗΛΕΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ

Σου φαίνεται απίθανο να απολαύσεις ένα vegan burger όσο ένα συμβατικό; Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα αναθεωρήσεις!

Πώς κάνεις ένα νόστιμο vegan burger; Ένας συνηθισμένος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο μπιφτέκι από όσπρια, αλλά θα είμαι ειλικρινής: εμένα συνήθως μου πέφτουν βαριά – παρόλο που λατρεύω τα όσπρια και τα ευχαριστιέμαι με άπειρους άλλους τρόπους.

Έχω πειραματιστεί πολύ για να φτιάξω ένα vegan burger το οποίο θα με ικανοποιεί εξίσου με ένα κλασικό, όπως το smashed burger που φτιάχνω με μοσχαρίσιο κιμά σε μόνο 15 λεπτά. Και μπορώ να δηλώσω υπεύθυνα ότι το vegan burger με μανιτάρια πορτομπέλο –που θέλει ακριβώς τον ίδιο χρόνο για να γίνει– είναι ισάξιο με ένα συμβατικό!

Κατ’ αρχάς, κάτι πολύ βασικό: Εκτός του ότι γίνεται γρήγορα, είναι πανεύκολο. Κατά δεύτερον, έχω πατήσει πάνω στη συνταγή ενός κλασικού cheeseburger, ετοιμάζοντας μια τέλεια σάλτσα και χρησιμοποιώντας vegan τυρί τύπου τσένταρ, ψιλοκομμένο τραγανό μαρούλι, λεπτοκομμένες ροδέλες ντομάτας και κρεμμυδιού, σωστές πίκλες και φυσικά ένα ωραίο ψωμί.

Τα vegan ψωμάκια που χρησιμοποιώ τα παρήγγειλα από φούρνο, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε το ψωμάκι που μας αρέσει ή ακόμα και να φτιάξουμε εύκολα δικό μας.

Διαλέγουμε μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, ώστε να ταιριάζουν σωστά με το ψωμί που επιλέξαμε. Απλώς τα ψήνουμε και βάζουμε το vegan τυρί από πάνω να λιώσει και να «αγκαλιάσει» το ψητό μανιτάρι.

vegan burger υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Το ψωμί το ψήνουμε λίγο εσωτερικά, ώστε να μην πανιάσει με τη σάλτσα και τα υγρά της ντομάτας. Μπορούμε να πειραματιστούμε με την επιλογή ψωμιού, αλλά σημαντικό είναι να είναι μαλακό, αφράτο και εύκολο στο δάγκωμα!

Επίσης, να τονίσω ότι είμαι φαν της vegan μαγιονέζας! Συνήθως επιλέγω βιολογική και πάντα τσεκάρω τα συστατικά στο πίσω μέρος της ετικέτας. Το ότι κάτι είναι vegan ή και βιολογικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό.

Κέτσαπ επίσης επιλέγω μια με μειωμένη ζάχαρη, βιολογική και με όσο το δυνατόn λιγότερα συντηρητικά. Οι παιδικές είναι μια καλή λύση και είναι και νόστιμες.

Αυτό το burger είναι τόσο λαχταριστό, νόστιμο, ελαφρύ και εύκολο να γίνει, που είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνει! Σε ένα τέταρτο της ώρας έτοιμο vegan burger; Ε ναι, αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία να σας το αποδείξει!

Συνταγή για vegan burger με μανιτάρια πορτομπέλο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegan

vegan burger
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 burger

  • 2 στρογγυλά ψωμάκια για burger
  • 2 μεγάλα μανιτάρια πορτομπέλο, με διάμετρο αντίστοιχη με αυτή του ψωμιού
  • 2 φέτες vegan τυρί τύπου τσένταρ
  • 4-6 ροδέλες ντομάτας, λεπτοκομμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 λεπτές φέτες κρεμμύδι, χωρισμένες σε ροδέλες
  • 6-8 λεπτές φέτες πίκλες
  • μαρούλι, λεπτοκομμένο

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. μαγιονέζα vegan
  • 20 γρ. κέτσαπ
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε στα γρήγορα τη σάλτσα, ανακατεύοντας τη μαγιονέζα με την κέτσαπ και τα μπαχαρικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μόλις είναι έτοιμη, ανακατεύουμε αν θέλουμε μέσα το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά). Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα ψωμάκια στα δύο.

Βάζουμε δυο κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μπολ και αλείφουμε με πινέλο τα μανιτάρια και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι κατά βούληση.

Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μανιτάρια πρώτα με την στρογγυλή πλευρά τους προς το τηγάνι, για περίπου 2-3 λεπτά.

μανιτάρια πορτομπέλο
Καρολίνα Δωρίτη

Τα γυρίζουμε ανάποδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε πάνω στην στρογγυλεμένη πλευρά που ψήσαμε τις φέτες «τυριού» για να λιώσουν.

vegan burger
Καρολίνα Δωρίτη

Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε πρώτα τους πάτους των ψωμιών, εσωτερικά για να μην πανιάσουν, για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν ελαφρώς. Επαναλαμβάνουμε με το πάνω μέρος των ψωμιών.

ψωμί για burger
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε περίπου 1 ½-2 κ.γ. σάλτσα στη βάση, την απλώνουμε και βάζουμε από πάνω μια πλούσια στρώση μαρούλι.

vegan burger
Καρολίνα Δωρίτη

Από πάνω τοποθετούμε 2-3 φέτες ντομάτα, λίγο κρεμμύδι και στη συνέχεια το μανιτάρι με το λιωμένο «τυρί».

vegan burger
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε πίκλες. Βάζουμε λίγη σάλτσα στο πάνω μέρος των ψωμιών και κλείνουμε τα burger.

vegan-burger
Καρολίνα Δωρίτη