Καρολίνα Δωρίτη

VEGAN ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΠΕΣΤΟ ΑΝΗΘΟΥ

Το πέστο δεν γίνεται μόνο με βασιλικό αλλά και με άλλα αρωματικά φυτά, όπως ο άνηθος, που δίνει μια ξεχωριστή γεύση και στα ζυμαρικά.

Το κλασικό πέστο το γνωρίζουμε πλέον καλά. Σκόρδο, βασιλικός, κουκουνάρι, παρμεζάνα και ελαιόλαδο, και σε λίγα λεπτά έχουμε ονειρεμένη σάλτσα για τα ζυμαρικά μας. Αντίστοιχα, μπορούμε να ετοιμάσουμε νόστιμα πέστο με άλλα μυρωδικά, με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς και με άλλες μικρές δημιουργικές πινελιές. Έχουμε φτιάξει π.χ. πέστο από πιπεριά Φλωρίνης, αλλά και πέστο με βασιλικό και αμύγδαλα. Εδώ το ετοιμάζω με άνηθο, ένα αγαπημένο μυρωδικό, που ενώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε πολύ, σπάνια το συναντούμε σε ζυμαρικά.

Ο άνηθος (όπως και τα περισσότερα μυρωδικά βότανα) εκτός από το ωραίο και ιδιαίτερο άρωμά του, είναι και πολύ ωφέλιμος για την υγεία. Καλλιεργείται στην Μεσόγειο από την αρχαιότητα, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τον χρησιμοποιούσαν τόσο στο φαγητό όσο και ως φάρμακο.

Ο άνηθος ανήκει στην οικογένεια του καρότου, γι’ αυτό και τα φύλλα του καρότου (τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα) τον θυμίζουν λίγο στην όψη. Περιέχει βιταμίνες Α, Β και C και είναι καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου και μαγγανίου. Είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή, που έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιική δράση. ΄

Ο άνηθος, όπως και τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα με έντονο χρώμα, έχει ιδιότητες που λειτουργούν ως ασπίδα κατά των ελεύθερων ριζών. Έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες κατά των πονοκεφάλων, το αιθέριο έλαιό του χαλαρώνει και ηρεμεί, ενώ είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμος για το πεπτικό και γαστρικό μας σύστημα.

Τη συνταγή αυτή την κάνουμε vegan, δηλαδή παραλείπουμε το τυρί και στη θέση του χρησιμοποιούμε διατροφική μαγιά, η οποία του προσθέτει μια πιο umami γεύση.

πέστο υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Για να δώσω ένταση, προσθέτω μια φρέσκια πιπερίτσα τσίλι, που το κάνει ελαφρώς πικάντικο και του ταιριάζει πολύ. Να μην ξεχνάμε επίσης τα οφέλη που έχουν οι καυτερές πιπεριές στον οργανισμό μας και ειδικότερα την αντιβακτηριδιακή τους δράση (δεν είναι τυχαίο που τρώνε τόσο καυτερά σε χώρες με φτωχό ή ανύπαρκτο υγειονομικό έλεγχο), την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και τη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Το πέστο αυτό το απολαμβάνω με σπαγγέτι καστανού ρυζιού, που δεν περιέχουν γλουτένη, είναι ευκολόπεπτα και έχουν ωραία υφή και γεύση. Μπορούμε φυσικά να το απολαύσουμε και με οποιοδήποτε ζυμαρικό της επιλογής μας, που μπορεί να έχουμε ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας, αλλά και σε σάντουιτς, σαλάτες (όπως πατατοσαλάτα), ακόμα και ως συνοδευτική σάλτσα σε ψητά, όπως ένα φιλέτο κοτόπουλου, ψάρι ή γαρίδες.

Συνταγή για ζυμαρικά με πέστο άνηθου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

ζυμαρικά με πέστο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250 γρ. σπαγγέτι καστανού ρυζιού (ή άλλο ζυμαρικό)
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 1 φρέσκια πιπερίτσα τσίλι (ή μισή, ανάλογα με το πόσο πικάντικο μας αρέσει)
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γ. διατροφική μαγιά (συν λίγη επιπλέον για το τέλος)
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και φυλάμε περίπου μισή κούπα από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Πλένουμε καλά τον άνηθο και τον αφήνουμε να στεγνώσει. Τον χρησιμοποιούμε όλο, και τα κοτσάνια (άλλος ένας λόγος που αγαπώ τα πέστο, zero waste!).

Ανοίγουμε την πιπεριά τσίλι στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια. Καλό είναι να το κάνουμε με γάντια.

Καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι.

κουκουνάρι
Καρολίνα Δωρίτη

Το βάζουμε στο μούλτι ή το μπλέντερ και το θρυμματίζουμε σε σκόνη σχεδόν.

Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπερίτσα τσίλι, και δουλεύουμε ξανά μέχρι να ενσωματωθούν με το τριμμένο κουκουνάρι.

Προσθέτουμε τον άνηθο και τον χυμό και συνεχίζουμε να το δουλεύουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει όλο μια πράσινη πάστα.

πέστο με άνηθο
Καρολίνα Δωρίτη

Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ενώ χτυπάμε μέχρι το πέστο μας να αποκτήσει ωραία υφή.

Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά και αλάτι κατά βούληση, το δουλεύουμε τελευταία φορά στο μπλέντερ και το αφήνουμε στην άκρη.

Αυτό μπορούμε να το έχουμε ετοιμάσει από νωρίτερα και να το έχουμε μεταφέρει σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρείται στο ψυγείο καλά για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Βάζουμε το πέστο σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί λίγο, σε μέτρια φωτιά, μαζί με 1-2 κ.σ. από το νερό των ζυμαρικών που φυλάξαμε. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

ζυμαρικά με πέστο
Καρολίνα Δωρίτη

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, ώστε τα ζυμαρικά μας να καλυφθούν ομοιόμορφα από τη σάλτσα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό που φυλάξαμε.

Σερβίρουμε αμέσως και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον διατροφική μαγιά.

πέστο
Καρολίνα Δωρίτη