VEGAN ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ SUPERFOODS
Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε ένα σοκολατένιο γλυκό σε νόστιμο, θρεπτικό σνακ, που θα μας γεμίσει ενέργεια; Ο πιο υγιεινός κορμός σοκολάτας είναι vegan και έχει μέσα superfoods.
Στην όψη θυμίζει το αγαπημένο «μωσαϊκό» που ξέρουμε οι περισσότεροι από παιδιά. Όμως μιλάμε για μια τελείως διαφορετική εκδοχή, χωρίς μπισκότα ή ζωικές πρώτες ύλες. Είναι vegan κορμός σοκολάτας, και μάλιστα με πολλά superfoods, που έρχονται να ενισχύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας.
Οι Μάγια και οι Αζτέκοι ονόμαζαν τους κόκκους κακάο «τροφή των θεών». Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες είναι διπλάσιες από εκείνες του περίφημου κόκκινου κρασιού και τριπλάσιες από του επίσης ευεργετικού πράσινου τσαγιού.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κακάο βελτιώνει τη διάθεση και την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλει στη μείωση της πίεσης, των φλεγμονών και του ρίσκου καρδιακών παθήσεων. Είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο, ενώ περιέχει και άφθονο κάλιο και σίδηρο.
Τα cacao nibs είναι η πιο φυσική μορφή σοκολάτας. Πρόκειται για σπασμένους κόκκους κακάο. Η γεύση τους είναι λίγο πικρή (αφού δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, σε γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω των σπόρων chia και του λιναρόσπορου που περιέχει.
Τα κράνμπερι είναι επίσης μια υπερτροφή για τον οργανισμό μας, με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βήτα καροτένιο (που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α) και άφθονη βιταμίνη C. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικά σε περιπτώσεις λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Συνταγή για vegan κορμό σοκολάτας με superfoods
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 45 λεπτά
Υλικά
- 230 γρ. βούτυρο αμυγδάλου
- 230 γρ. σοκολάτα μαύρη καλής ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- 3 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- 2 κ.σ. κακάο
- 10 γρ. cacao nibs
- ½ κ.σ. λιναρόσπορος, τριμμένος
- 100 γρ. γκρανόλα, χωρίς ζάχαρη κατά προτίμηση
- 50 γρ. κράνμπερι, αποξηραμένα
- 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. καρύδα τριμμένη, και λίγη επιπλέον για την επικάλυψη
- 1 ½ κ.σ. σπόροι chia
- 1 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπλέντερ το βούτυρο αμυγδάλου με τους χουρμάδες και το κακάο, μέχρι να δημιουργηθεί μια πηχτή πάστα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Μεταφέρουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε μπολ, προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε τον λιναρόσπορο, την γκρανόλα, τα κράνμπερι, τα φιστίκια, την καρύδα και τους σπόρους chia.
Πλάθουμε το μείγμα, ιδανικά φορώντας γάντια για να μη μας κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και σχηματίζουμε έναν ή δύο μικρότερους κορμούς.
Τυλίγουμε με τη λαδόκολλα και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να σκληρύνει.
Πασπαλίζουμε με καρύδα εξωτερικά, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.