Καρολίνα Δωρίτη

ΒΑΛΕ ΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΘΕΙΣ

Δες παρακάτω τη συνταγή για την πιο δροσερή σαλάτα, ιδανική για να αντικαταστήσει ένα κυρίως γεύμα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι τα αγαπημένα μου και πάντα φροντίζω να τα απολαμβάνω όσο περισσότερο γίνεται, αλλά και να τα εντάσσω σε διάφορες συνταγές, αλμυρές και γλυκές, πότε μαγειρεμένα και πότε ωμά και δροσερά. Οι σαλάτες είναι η νούμερο ένα λύση για το καλοκαίρι. Εκτός από θρεπτικές, είναι ιδανικές για την αποτοξίνωση του οργανισμού, την απώλεια βάρους, αλλά και δεν απαιτούν πολύ χρόνο και κόπο στην κουζίνα (λόγω ζέστης μάλλον δεν θα θέλουμε και πολλά μαγειρέματα αυτό το διάστημα). Εδώ, ετοιμάζουμε μια πολύ νόστιμη, εύκολη και δροσερή σαλάτα με την οποία έχω πάθει εμμονή!

Σαν βάση χρησιμοποιώ μαρούλι iceberg το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στη ζέστη (δηλαδή δεν μαραίνεται γρήγορα), είναι ευχάριστα τραγανό και πολύ δροσιστικό. Το ανακατεύω με λίγο ραντίτσιο, το οποίο είναι επίσης ανθεκτικό και δίνει γεύση και χρώμα. Αν δεν θέλουμε να πλένουμε και να κόβουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη σαλάτα κομμένη, που βρίσκουμε συσκευασμένη στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Στη βάση αυτή προσθέτουμε λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο, αγγούρι, ραπανάκι, πεπόνι, κεράσια, βερίκοκα και δυόσμο. Για να την κάνουμε ακόμα πιο νόστιμη, χορταστική και ιδιαίτερη, προσθέτουμε φιστίκια αιγίνης αλατισμένα και ψητό χαλούμι.

σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα
Καρολίνα Δωρίτη

Το ντρέσινγκ το αφήνουμε απλό, με λίγη μουστάρδα, θυμαρίσιο μέλι, λεμόνι και ελαιόλαδο, ώστε να μη «βαρύνει» η σαλάτα και να υπερισχύουν οι ιδιαίτερες γεύσεις των φρέσκων φρούτων και των υπολοίπων υλικών που χρησιμοποιούμε!

Συνταγή για σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegetarian/Χωρίς γλουτένη

σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ. iceberg, ανακατεμένο με ραντίτσιο (χοντροκομμένα και τα δυο)
  • 50 γρ. φιστίκια αιγίνης ψίχα, ψημένα και αλατισμένα
  • ½ αγγούρι, κομμένο σε κύβους με τη φλούδα
  • 4-5 ραπανάκια, κομμένα σε τέταρτα
  • 1 μεγάλη κούπα πεπόνι, κομμένο
  • 10-12 κεράσια (χωρίς κουκούτσι), κομμένα στη μέση
  • 3 βερίκοκα, κομμένα σε κυβάκια
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
  • 4 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 200 γρ. χαλούμι, κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι

Για το νρέσινγκ

  • 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμός λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με σύρμα το λεμόνι με το μέλι και τη μουστάρδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ενώ ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Βάζουμε το iceberg και το ραντίτσιο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το κομμένο αγγούρι, τα ραπανάκια, και τα φρούτα που έχουμε κόψει. Προσθέτουμε τον δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα φιστίκια, τα οποία μπορούμε να τα αφήσουμε ολόκληρα ή να τα χοντροκόψουμε. Αφήνουμε για λίγο το μπολ στην άκρη.

σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε στο τηγάνι το κομμένο χαλούμι. Το ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο χαλούμι 1 κ.σ. χυμό λεμονιού.

σαλάτα με καλοκαιρινά φρούτα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε στη σαλάτα μας το ντρέσινγκ, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέτουμε το ψημένο χαλούμι και σερβίρουμε αμέσως.