Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ

Χάρη και στο πλιγούρι, το ταμπουλέ είναι αρκετά χορταστικό, μεταφέρεται εύκολα και συντηρείται καλά στο ψυγείο όλη μέρα.

Λεμονάτη, μυρωδάτη και χορταστική, αυτή η αγαπημένη σαλάτα μπορεί άνετα να γίνει ένα τέλειο γεύμα – ελαφρύ, δροσερό και vegan. Το ταμπουλέ προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα τοn Λίβανο και τη Συρία, αλλά είναι δημοφιλές γενικά σε όλη την περιοχή. Εκεί, σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί παραδοσιακό μεζέ και σερβίρεται με διάφορα άλλα τριγύρω.

Διάφορες παραλλαγές της σαλάτας αυτής συναντάμε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου, όπως η Τουρκία και η Κύπρος. Η πιο κλασική και απλή εκδοχή ταμπουλέ γίνεται με πλιγούρι, μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο και δυόσμο, ντομάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο και λεμόνι. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται με σιμιγδάλι, άλλοτε μπαίνει ψιλοκομμένο μαρούλι, αγγούρι κ.ά.

Εδώ ετοιμάζουμε ταμπουλέ με ντοματίνια, που είναι πιο γλυκά, αγγούρι, πιπεριά πράσινη και πορτοκαλί, και κρεμμυδάκι φρέσκο αντί για ξερό. Βάζουμε μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο, ελαιόλαδο, φρεσκοστυμμένο λεμόνι και λίγο σουμάκ προαιρετικά για το έξτρα άρωμα. Το σουμάκ είναι ένα μπαχαρικό με βαθύ κόκκινο χρώμα –μάλιστα, αυτό ακριβώς σημαίνει το όνομά του στα αραβικά– και το βρίσκουμε και σε σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ δημοφιλές σε χώρες της μέσης Ανατολής και έχει μια ιδιαίτερη όξινη γεύση που θυμίζει λεμόνι.

Το πλιγούρι δεν το βράζω. Απλώς το μουλιάζω σε λίγο βραστό νερό, γιατί έτσι γίνεται πιο ωραίο και σπυρωτό.

Συνταγή για ταμπουλέ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 20-30 λεπτά
  • Vegan

ταμπουλέ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 130 γρ. πλιγούρι
  • 1 αγγούρι
  • 2 κ.σ. πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο τμήμα)
  • 350 γρ. ντοματίνια
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • ½ κ.γ. σουμάκ (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμός λεμονιού

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ (που να αντέχει το βραστό νερό!) ή σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε μέσα περίπου 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Θέλουμε το νερό να καλύψει το σιτάρι, αλλά ίσα-ίσα.

πλιγούρι
Καρολίνα Δωρίτη

Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να μουλιάσει για 20-30 λεπτά, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Αν θέλουμε, αφαιρούμε τη φλούδα από το αγγούρι. Αφαιρούμε τα σπόρια του και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Κόβουμε τα ντοματίνια σε μικρά κομμάτια και φυλάμε και τα ζουμιά τους, γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας για τη γεύση.

Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, σουρώνουμε καλά από τα περιττά υγρά και το αδειάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

ταμπουλέ
Καρολίνα Δωρίτη

Μπορούμε να καλύψουμε το ταμπουλέ και να το βάλουμε για λίγο στο ψυγείο ώστε να μαριναριστούν οι γεύσεις.