ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΑΠΟΚΤΑ ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Το κουνουπίδι είναι ένα λαχανικό τόσο ωφέλιμο όσο και παρεξηγημένο. Αλλά ο συνδυασμός κουνουπίδι με πατάτες στον φούρνο θα σε κάνει να το εκτιμήσεις.
Το κουνουπίδι με πατάτες στο φούρνο ανήκει στις vegan συνταγές, αλλά δεν είναι μόνο για αυτούς που ακολουθούν αυστηρά μια vegan διατροφή. Γενικά, τέτοιου τύπου συνταγές είναι ένας τρόπος να μειώσουμε το κρέας που καταναλώνουμε κάθε βδομάδα και να μάθουμε να τρώμε πιο ισορροπημένα, χρησιμοποιώντας λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς με τρόπους νέους και γεμάτους φαντασία!
Το κουνουπίδι τα τελευταία χρόνια έχει πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο σε χορτοφαγικές και gluten-free συνταγές. Αν και έχει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, πολλοί το θεωρούσαν ένα λαχανικό βαρετό, που γίνεται μόνο βραστό κι έχει δυσάρεστη οσμή και υφή. Ξαφνικά όμως έχουν αποκαλυφθεί αμέτρητοι τρόποι χρήσης του και βλέπουμε πόσο διαφορετικό μπορεί να γίνει ανάλογα με το πώς το διαχειριζόμαστε.
Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε, για παράδειγμα, πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε σαν κους κους, ενώ έχουμε κάνει κι άλλες δημιουργικές συνταγές, όπως η σούπα με κουνουπίδι και κρουτόν μουστάρδας.
Εδώ κάνουμε μια απλή συνταγή, με λίγα και οικονομικά υλικά. Συνδυάζουμε κουνουπίδι με πατάτες, τα οποία ψήνουμε στον φούρνο με μια ωραία σάλτσα μουστάρδας. Είναι ένα πιάτο που μπορούμε να το απολαύσουμε είτε ως κυρίως γεύμα, μόνο του ή συνοδεία πράσινης σαλάτας, είτε να το σερβίρουμε ως συνοδευτικό. Από άλλα vegan πιάτα, ταιριάζει πολύ με burger με μανιτάρια πορτομπέλο.
Ετοιμάζουμε μια ωραία σάλτσα με ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα και σιρόπι σφενδάμου, και φτιάχνουμε ένα μείγμα με τριμμένη φρυγανιά και μπαχαρικά, το οποίο δίνει ωραία τραγανή υφή και επιπλέον γεύση.
Συνταγή για κουνουπίδι με πατάτες στον φούρνο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
- Vegan
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 1,5 κιλό πατάτες μικρές γαλλικές
- 1 κουνουπίδι μεσαίο
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι σε νιφάδες
- 40 γρ. μουστάρδα
- 50 ml χυμός λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 ½ κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 100 ml χλιαρό νερό
Για το μείγμα με τη φρυγανιά
- 2 κ.γ. σιναπόσπορος
- 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.γ. σκόνη κάρi
- 1 ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζουμε το μείγμα με τη φρυγανιά, ανακατεύοντας με το σιναπόσπορο, το κάρι, τη σκόνη σκόρδου και λίγο αλάτι.
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό (λίγο πάνω από τη μέση) και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και τις πατάτες. Βράζουμε για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ, πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε φουντίτσες.
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε 100 ml από το λάδι, το λεμόνι, το σιρόπι σφενδάμου, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το νερό, και χτυπάμε να γίνει το μείγμα λείο. Το αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Μόλις γίνουν οι πατάτες, τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή βαθύ ταψί.
Στο ίδιο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και το προσθέτουμε στο πυρέξ με τις πατάτες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και προσθέτουμε νιφάδες αλατιού κατά βούληση.
Ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε τα λαχανικά ομοιόμορφα στο ταψί. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με το μείγμα της φρυγανιάς.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.