Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κριθαρότο με γαρίδες; Για να φτιάξεις με επιτυχία αυτό το λαχταριστό πιάτο χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου 5 μυστικά.

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και είναι η τέλεια ευκαιρία για να απολαύσουμε νηστίσιμα πιάτα που δεν στερούνται σε καμία περίπτωση τη γεύση. Τα ζυμαρικά με γαρίδες είναι διαχρονικά ο «βασιλιάς» του σαρακοστιανού τραπεζιού, γι' αυτό προτείνουμε αυτό το υπέροχο κριθαρότο με γαρίδες και ντοματίνια.

Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή και να αποκτάει κάθε φορά τη σωστή υφή και γεύση το κριθαρότο, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά που κάνουν τη διαφορά.

Τα 5 μυστικά για να πετύχει το κριθαρότο γαρίδας

1. Ο ζωμός είναι το κλειδί

Το μεγαλύτερο μυστικό για πλούσια γεύση είναι ο ζωμός. Αντί να χρησιμοποιήσουμε μόνο νερό, φτιάχνουμε έναν γευστικό ζωμό από τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων. Αυτό θα δώσει έντονη γεύση στο κριθαρότο και θα απογειώσει το πιάτο.

2. Σωστό σοτάρισμα

Το σωστό ξεκίνημα είναι σημαντικό. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά, ώστε να βγάλουν όλα τα αρώματά τους χωρίς να καούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τα οποία θα δώσουν μια ελαφριά γλυκύτητα και φρεσκάδα.

3. Προσοχή στο κριθαράκι

Όπως στο ριζότο, έτσι και εδώ, προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις και ανακατεύουμε συχνά. Έτσι, το κριθαράκι θα βγάλει το άμυλό του και θα αποκτήσει την κρεμώδη υφή που θέλουμε.

4. Οι γαρίδες θέλουν σωστή διαχείριση

Οι γαρίδες χρειάζονται ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος – μόλις 3-4 λεπτά. Έχουμε 2 επιλογές: Να τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά στην αρχή, να τις αποσύρουμε και να τις επιστρέψουμε στο τέλος. Εναλλακτικά, τις βάζουμε στο τέλος μόνο. Αν τις βάλουμε από νωρίς και τις αφήσουμε σε όλο τον χρόνο μαγειρέματος, θα σκληρύνουν και θα χάσουν τη ζουμερή υφή τους. Μην ξεχνάς ότι συνεχίζουν να μαγειρεύονται όσο είναι καυτές.

5. Η τελική πινελιά

Ο φρέσκος μαϊντανός στο τέλος δίνει φρεσκάδα και κάνει το πιάτο ακόμα πιο αρωματικό.

Συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Pescatarian

κριθαρότο με γαρίδες
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες (με τα κεφάλια και τα κελύφη κρατημένα για ζωμό)
  • 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 700 ml ζωμό γαρίδας (από τα κελύφη)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προετοιμασία ζωμού: Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε 800 ml νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.

Σοτάρισμα: Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθήκη ζυμαρικών: Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μαγείρεμα: Προσθέτουμε τον ζωμό γαρίδας σε δόσεις, όπως στο ριζότο, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι (περίπου 15-17 λεπτά).

Γαρίδες: Όταν το κριθαράκι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις γαρίδες, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά.

Σερβίρισμα: Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.