ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ;
Τίμησε το έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής ετοιμάζοντας αυτές τις πανεύκολες και πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές, με λάδι ή χωρίς.
Στον ορθόδοξο κόσμο, σε ένδειξη πένθους για το Θείο Πάθος η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί την κορύφωση της νηστείας. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, αυτό σημαίνει οι πιστοί να τρέφονται ελάχιστα και σίγουρα με άλαδα γεύματα. Αν ανήκεις στους πιστούς που ακολουθούν την παράδοση αυτή κατά γράμμα, να σε προλάβω λέγοντάς σου ότι όλες οι παρακάτω συνταγές είναι βέβαια νηστίσιμες, αλλά περιέχουν λάδι. Ωστόσο, μπορείς μια χαρά να τις δοκιμάσεις και χωρίς.
Σε όλες αυτές τις συνταγές η βάση είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψωμί, συνδυασμένα με τόσο ευφάνταστο τρόπο, που ειλικρινά πιστεύω ότι θα τις καθιερώσεις και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, ειδικά αν είσαι λάτρης της vegan διατροφής.
5 πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή (και όχι μόνο)
1. Σαλάτα με πικάντικο ψητό καλαμάρι
Το καλαμάρι είναι από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της Σαρακοστής. Το βρίσκουμε εύκολα, κατεψυγμένο και κομμένο σε ροδέλες, και μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορες εναλλακτικές, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να το τηγανίσουμε.
Η παρακάτω εκδοχή είναι από τις νηστίσιμες συνταγές που θα σε ενθουσιάσουν.
Υλικά
- 500γρ. καλαμάρι σε ροδέλες
- ½ κ.σ. σπορέλαιο
- ½ κ.σ. σάλτσα τσίλι
- 4 κούπες ψιλοκομμένο κάρδαμο
- 1 μικρό αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο σε στικ
- 1 μέτρια ντομάτα ψιλοκομμένη
- ½ κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ¼ κούπας φιστίκι Αιγίνης
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Αλάτι και πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Άναψε το γκριλ και άσε το να ζεσταθεί καλά.
Ανάμειξε το καλαμάρι με το λάδι και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ και ψήσε το στο γκριλ για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τον χυμό λεμονιού, τη σάλτσα τσίλι και προαιρετικά λίγο ελαιόλαδο.
Κόψε τις ροδέλες καλαμαριού στη μέση και ανακάτεψέ τις με το κάρδαμο, το αγγούρι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το ντρέσινγκ σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.
2. Burger με μανιτάρι portobello
Θέλεις ένα πιο χορταστικό πιάτο, που να μη στερείται σε νοστιμιά; Ένα μεγάλο μανιτάρι portobello, λουσμένο με ελαιόλαδο και βαλσάμικο, θα αντικαταστήσει άριστα το μπιφτέκι. Τώρα, το τι άλλο θα προσθέσεις στο burger σου εξαρτάται από το πόσο αυστηρός είσαι στις νηστίσιμες συνταγές σου.
Υλικά για 4 burger
- Χυμό από ½ λεμόνι
- ½ κούπα κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες και ψημένες (θα τις βρεις και έτοιμες σε βάζο)
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένο
- 4 μεγάλα καπάκια από μανιτάρια portobello
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. σιρόπι βαλσάμικο
- Αλάτι και πιπέρι
- 4 ροδέλες κόκκινο κρεμμύδι
- 4 ψωμάκια για burger (ιδανικά ολικής άλεσης)
- Λίγο μαρούλι
- Προαιρετικά: 2 κ.σ. μαγιονέζα (στο εμπόριο θα βρεις και vegan)
- Προαιρετικά: 4 φέτες μοτσαρέλα ή κάποιο νηστίσιμο τυρί που προτιμάς
Εκτέλεση
Ζέστανε το γκριλ ή ένα τηγάνι-γκριλιέρα.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού, τις κόκκινες πιπεριές και το σκόρδο. Μπορείς αν θες να αναμείξεις το μίγμα στο multi για να φτιάξεις μια νόστιμη κόκκινη σως.
Άλειψε στα μανιτάρια ελαιόλαδο, βαλσάμικο και αλατοπίπερο, και ψήσε τα στο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά.
Κάλυψέ τα με το τυρί και ψήσε τα για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι το τυρί να λιώσει. Στη συνέχεια, ψήσε στο γκριλ τα κρεμμύδια και ζέστανε λίγο τα ψωμάκια.
Σχημάτισε τα burgers τοποθετώντας πάνω στο ψωμάκι τα μαρούλια, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια με το τυρί και τη σως με τις κόκκινες πιπεριές.
3. Πέστο νιόκι με τοματίνια: Στη λίστα με τις καλύτερες νηστίσιμες συνταγές
Το πέστο είναι από τις πλέον αγαπημένες σάλτσες για ζυμαρικά και σίγουρα από αυτές που αγαπούν και οι διατροφολόγοι, γιατί είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά. Στο εμπόριο θα βρεις εξαιρετικές έτοιμες σάλτσες πέστο. Προτίμησε αυτές με το λιγότερο δυνατό αλάτι.
Υλικά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 400 gr. πράσινα φασολάκια
- 450 γρ. ντοματίνια
- Αλάτι
- 1 πακέτο νιόκι (συνήθως βρίσκονται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- ½ κούπα σάλτσα πέστο
- μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Προαιρετικά: τριμμένη παρμεζάνα ή 1 κούπα κυβάκια μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Βράσε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες και άναψε παράλληλα το μάτι της κουζίνας και τοποθέτησε πάνω του ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Σε αυτό πρόσθεσε ελαιόλαδο και μαγείρεψε τα ντοματίνια για μερικά λεπτά, μέχρι να μαυρίσουν λίγο απέξω .
Τα νιόκι σε 5 λεπτά περίπου θα έχουν βράσει, οπότε στράγγιξέ τα καλά και ρίξε τα στο τηγάνι με τα φασολάκια και τα ντοματίνια. Ανακάτεψε και στο ίδιο τηγάνι πρόσθεσε τη σάλτσα πέστο. Ανακάτεψε ξανά ώστε να πάει παντού. Πασπάλισε με τα φύλλα βασιλικού.
Το γεύμα σου είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Προαιρετικά πρόσθεσε μόνο το τυρί.
4. Panzanella με μαριναρισμένα ρεβίθια
Η panzanella είναι μια συνταγή για σαλάτα που έρχεται από την Τοσκάνη και χαρακτηρίζεται από μουλιασμένο, μπαγιάτικο ψωμί και ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι. Ενίοτε περιλαμβάνει αγγούρι, βασιλικό, ελαιόλαδο και ξύδι. Στη συγκεκριμένη, που διεκδικεί επάξια θέση ανάμεσα στις καλύτερες νηστίσιμες συνταγές, θα προσθέσεις ρεβίθια για να την κάνεις πιο χορταστική.
Υλικά
- 1 φακελάκι έτοιμα, βρασμένα ρεβίθια (θα τα βρεις στο σούπερ μάρκετ)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινα σταφύλια
- 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. μέλι
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- ¼ κ.γ. αλάτι και άλλο τόσο πιπέρι
- 2 κούπες μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους
- 3 κούπες μαρούλι
- 500 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Προαιρετικά: 100 γρ. φέτα ψιλοκομμένη (ή νηστίσιμο τυρί)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τα ρεβίθια. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον βασιλικό, το μέλι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Περίχυσε με το μείγμα αυτό τα ρεβίθια, κάλυψε το μπολ και άσε τα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ετοίμασε τα σαλατικά και ψιλοκόψε το ψωμί, το οποίο μπορείς να έχεις ξεροψήσει πρώτα, σε ένα ταψάκι στον φούρνο.
Για να δημιουργήσεις τη σαλάτα, σε ένα μεγάλο μπολ ξεκίνα βάζοντας το ψωμί, συνέχισε με τις ντομάτες, το μαρούλι και το κρεμμύδι, έπειτα ρίξε από πάνω τα ρεβίθια με το ντρέσινγκ και ανακάτεψε πολύ καλά. Προαιρετικά ολοκλήρωσε με το τυρί.
5. Ψητό κουνουπίδι με ντρέσινγκ από ταχίνι και λεμόνι: Από τις ωραιότερες νηστίσιμες συνταγές
Μια από τις αγαπημένες μου νηστίσιμες συνταγές, που σίγουρα δεν θα φανταζόσουν εύκολα, ειδικά με πρωταγωνιστή το κουνουπίδι. Το μυστικό είναι στο ψήσιμο και φυσικά στο απολαυστικό ντρέσινγκ. Τη συνταγή αυτή την ανακάλυψα στο withfoodandlove.com.
Υλικά
- 1 μεγάλο κουνουπίδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ¼ κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κούπας κολοκυθόσπορο
- Αλάτι και τριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
- ¼ της κούπας ζεστό νερό
- ¼ της κούπας ταχίνι
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα 4
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½ κ.γ. μέλι
- ¼ κ.γ. αλάτι και άλλο τόσο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και άπλωσε σε ένα ταψί ένα χαρτί ψησίματος.
Κόψε το κοτσάνι από το κουνουπίδι και το ίδιο το κουνουπίδι σε φέτες, ώστε να μπορεί να απλωθεί στο ταψί.
Τοποθέτησέ το και άλειψέ το με το ελαιόλαδο. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Ψήσε για μισή ώρα περίπου, μέχρι το κουνουπίδι να πάρει χρώμα, και γύρισέ το στα μισά.
Ετοίμασε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά στο μούλτι.
Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, ρίξε από πάνω λίγο ακόμα ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τον κολοκυθόσπορο, και συμπλήρωσε με αλατοπίπερο. Στο τέλος, περίλουσέ το με το ντρέσινγκ από ταχίνι και λεμόνι.