ΤΑ ΠΙΟ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Αν είσαι vegan, νηστεύεις, αποφεύγεις τη γλουτένη ή απλά προσπαθείς να βρεις τρόπους να μειώσεις το κρέας που καταναλώνεις, τότε αυτά τα κεφτεδάκια από μπρόκολο πρέπει να τα δοκιμάσεις!
Σε αυτή την απλούστατη συνταγή το μπρόκολο το χρησιμοποιούμε αλλιώς. Το τρίβουμε και φτιάχνουμε με αυτό κεφτεδάκια αντικαθιστώντας τον κιμά. Το μείγμα μας το δένουμε με ρεβιθάλευρο που του προσθέτει πρωτεΐνη, και τριμμένο λιναρόσπορο, ενώ το αρωματίζουμε με φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και ξερό δυόσμο.
Τα κεφτεδάκια βγαίνουν αφράτα και νόστιμα, είναι vegan και χωρίς γλουτένη, νόστιμα και υγιεινά.
Επιλέγω να τηγανίσω τα κεφτεδάκια, γιατί η αλήθεια είναι ότι γίνονται πολύ απολαυστικά έτσι. Μπορούν να γίνουν και στον φούρνο φυσικά – τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, για περίπου 20-30 λεπτά (τα γυρίζουμε στον μισό χρόνο).
Τα κεφτεδάκια από μπρόκολο ταιριάζουν με πολλά συνοδευτικά, όπως ρύζι, πατάτες ή διάφορες σαλάτες, ενώ είναι υπέροχα και σε σάντουιτς ή wraps.
Συνταγή για κεφτεδάκια από μπρόκολο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
- Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
- Vegan / Gluten-free
Υλικά (για περίπου 30-35 κεφτεδάκια)
- 470 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (μαζί με τα κοτσάνια)
- 110 γρ. ρεβιθάλευρο
- 2 κ.σ. λιναρόσπορος, τριμμένος
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος του)
- 1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
- 1 κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση)
- 3 κ.γ. δυόσμος ξερός
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξίδι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. πιπέρι μαύρο (ή κατά βούληση)
- 2 κ.σ. πράσινες ελιές, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Για το τηγάνισμα
- ηλιέλαιο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
- ρεβιθάλευρο
Εκτέλεση
Βάζουμε το μπρόκολο στο μούλτι και το χτυπάμε (προσοχή δεν το κάνουμε χυμό!). Θέλουμε να είναι ψιλοτριμμένο για να έχουν την επιθυμητή υφή τα κεφτεδάκια.
Βάζουμε το τριμμένο μπρόκολο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Μπορούμε να το αφήσουμε και παραπάνω αν μας βολεύει.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού. Βάζουμε λίγο ρεβιθάλευρο (5-6 κ.σ.) μέσα σε ένα πιάτο και με αυτό αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια μπρόκολου. Ρίχνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια λίγα λίγα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα, περίπου 6-7 λεπτά, γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου.
Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία.