ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ
Φέτος, φτιάξε λαχταριστά μελομακάρονα με τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου!
Δεν γίνονται Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα – αυτό το ξέρεις. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα είναι μία πέρα για πέρα ελληνική έμπνευση. Στο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γράφει ότι η λέξη «μελομακάρονο» έχει αρχαιοελληνική προέλευση, ενώ καθιερώθηκε από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ως γλυκό των χριστουγεννιάτικων γιορτών με το όνομα «φοινίκια».
Η απάντηση στο γιατί καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό ίσως βρίσκεται στο μέλι, το οποίο από την αρχαιότητα ήταν σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας – ό,τι δηλαδή επιθυμούμε για τη νέα χρονιά. Σήμερα, το άρωμα των μπαχαρικών που περιέχουν τα μελομακάρονα είναι αυτό που δηλώνει την έναρξη των Χριστουγέννων!
Αν είσαι από αυτούς που προτιμούν τα μελομακάρονα έναντι των αιώνιων ανταγωνιστών τους, των κουραμπιέδων, μάθε ότι έχεις πλεονέκτημα: σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν λιγότερες θερμίδες, καλά λιπαρά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους κουραμπιέδες.
Φέτος, αν έχεις κέφι και χρόνο να φτιάξεις σπιτικά μελομακάρονα, σου έχουμε την καλύτερη συνταγή από τον αγαπημένο ζαχαροπλάστη Στέλιο Παρλιάρο. Στην περίπτωση που δεν προλάβεις, σημείωσε τα ζαχαροπλαστεία με τα καλύτερα μελομακάρονα της Αθήνας και βάλε στόχο τη σπιτική τους εκδοχή για τον επόμενο χρόνο.
Συνταγή για τα μελομακάρονα του Στέλιου Παρλιάρου
Υλικά για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι
Υλικά για τα μελομακάρονα
- 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 530 γρ. ηλιέλαιο
- 1.200 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1⁄2 κ. γ. σόδα
- 1⁄4 κ. γ. κανέλα
- 1/6 κ. γ. γαρίφαλο
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- καρύδια χοντροκομμένα για το πασπάλισμα
- μέλι για το μέλωμα
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εκτέλεση για τα μελομακάρονα
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη σόδα. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι, από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Η συνταγή για τα μελομακάρονα είναι μία από τις 56 συνταγές γλυκών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης σε αγγλική και γαλλική έκδοση.