ΤΑ ΑΒΓΑ SHAKSHOUKA ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ BRUNCH ΑΛΛΙΩΣ
Τα αβγά Shakshouka ποσάρονται μέσα σε σάλτσα ντομάτας και είναι αρωματισμένα με ανατολίτικα μπαχαρικά. Σερβίρονται ζεστά, δίπλα σε φρυγανισμένο ψωμί, και μας φτιάχνουν τη μέρα!
Τα αβγά Shakshouka (προφέρεται Σακσούκα) είναι ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στη Β. Αφρική. Πρόκειται για αβγά που ποσάρονται μέσα σε σάλτσα ντομάτας με πιπεριά, αρωματισμένη με ανατολίτικα μπαχαρικά.
Η ιστορία λέει πως αυτή η συνταγή έφτασε στη Β. Αφρική κατά τον 16ο αιώνα, όταν βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κατοχή και πρωτοέφτασαν εκεί οι ντομάτες από τη Νότιο Αμερική.
Είναι ένα πιάτο πολύ γευστικό και χορταστικό, χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνη. Μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό, brunch, αλλά και ως κυρίως γεύμα, όποτε θέλουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και διατροφικά ισορροπημένο.
Η συνταγή σηκώνει πολλές παραλλαγές. Μπορούμε να «παίξουμε» με τα μπαχαρικά και τα φρέσκα μυρωδικά, να προσθέσουμε επιπλέον λαχανικά στη σάλτσα, τυριά και, βεβαία, αλλαντικά.
Συνταγή για αβγά Shakshouka
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος: 30 λεπτά
- Χωρίς γλουτένη
Υλικά για 2 άτομα
- 1 κρεμμύδι μέτριο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο μικρές, ψιλοκομμένες
- 1 πορτοκαλί πιπεριά. κομμένη σε κυβάκια
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ολόκληρο ντοματάκι Σαντορίνης σε χυμό ντομάτας (ή άλλη κονσέρβα με ολόκληρα ντοματάκια)
- 4 μεγάλα αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 50 γρ. φέτα, τριμμένη
- 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν (περίπου 3-5 λεπτά).
Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για ακόμα 1 λεπτό, να βγουν τα αρώματα.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια με τον χυμό τους, ανακατεύουμε και πιέζουμε τα ντοματάκια με τη σπάτουλα να λιώσουν.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Με τη σπάτουλα σχηματίζουμε 4 «πηγαδάκια» μέσα στη σάλτσα και μέσα σε αυτά σπάμε το κάθε αβγό. Καλύπτουμε με καπάκι και ψήνουμε μέχρι να γίνουν τα αβγά (περίπου 6-8 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε από πάνω τη φέτα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.