ΣΠΙΤΙΚΑ ΦΑΛΑΦΕΛ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΟ STREET FOOD
Φτιάχνουμε χειροποίητα φαλάφελ, το αγαπημένο street food της Μέσης Ανατολής που έχει γίνει δημοφιλές σε όλον τον κόσμο.
Το καταπληκτικό με τα φαλάφελ είναι ότι είναι 100% vegan και χωρίς γλουτένη. Τα φαλάφελ είναι στην ουσία «κεφτέδες» από ρεβίθια (σε κάποιες συνταγές μπαίνουν και κουκιά).
Τα ρεβίθια τρίβονται στο μούλτι και ανακατεύονται με μυρωδικά και μπαχαρικά. Αφού πλάσουμε τη ζύμη για φαλάφελ σε κεφτεδάκια (άλλες φορές σαν μικρά μπιφτεκάκια, άλλες φορές πιο οβάλ, σαν σουτζουκάκια), τα τηγανίζουμε.
Μπορούμε να απολαύσουμε τα φαλάφελ σκέτα ή με κάποιο συνοδευτικό, όπως σαλάτα και ρύζι, αλλά ο πιο απολαυστικός τρόπος κατά τη γνώμη μου είναι τυλιγμένα σε αραβική πίτα, με τραγανή φρέσκια σαλάτα και μια λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι.
Τι χρειαζόμαστε για φαλάφελ
- Ωραία ρεβίθια τα οποία τα μουλιάζουμε για 18-20 ώρες. Αυτό το κάνουμε γιατί στη συγκεκριμένη συνταγή τα ρεβίθια δεν τα μαγειρεύουμε καθόλου. Για να τα τρίψουμε στο μούλτι ωμά, πρέπει να έχουν μουλιάσει αρκετές ώρες, ώστε να έχουν φουσκώσει και αφρατέψει.
- Εκτός από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, μου αρέσει να βάζω μέσα στο μείγμα και λίγο μαυροκούκι. Του δίνει μια τσαχπινιά στη γεύση, αλλά αν δεν έχετε μπορείτε να το παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.
- Κόβουμε μια φρέσκια δροσερή σαλάτα. Βάζω σίγουρα μαρούλι, αγγούρι, ντοματίνια (αλλά μπορεί και να μπει ντομάτα, χωρίς πολλά σπόρια), ραπανάκι, κρεμμύδι κ.ά. Το ωραίο είναι να έχουμε το δροσερό στοιχείο της σαλάτας και τις υφές που δημιουργούνται από τα διάφορα λαχανικά.
- Η πίτα. Εδώ χρησιμοποιώ αραβική πίτα μεγάλου μεγέθους, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις μικρούλες, τις οποίες ανοίγουμε σαν τσέπη και τις γεμίζουμε με λίγο σαλάτα και 1-2 φαλάφελ. Αυτό βολεύει όταν το σερβίρουμε σε αρκετά άτομα ή σε παιδάκια.
- To wrap μας χρειάζεται κάποια σάλτσα για να ολοκληρωθεί και παραδοσιακά μπαίνει μια σχετικά ρευστή λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι και σκόρδο. Όποιος δεν θέλει το σκόρδο μπορεί να το παραλείψει.
Η συνταγή αυτή βγάζει περίπου 26 φαλάφελ. Αν σας περισσέψουν έτοιμα φαλάφελ, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε στο φούρνο ή σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Στο τύλιγμα αν θέλουμε βάζουμε προαιρετικά και σουμάκ, ένα ανατολίτικο μπαχαρικό που ξινίζει ελαφρώς και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (βάζουμε επίσης στο ταμπουλέ και στα τούρκικα αβγά).
Συνταγή για φαλάφελ
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: Περίπου 20 ώρες (για να μουλιάσουν τα ρεβίθια)
- Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 45-60 λεπτά
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 4-6 άτομα
- 300 γρ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι μικρό, χοντροκομμένο
- 1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
- ½ φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρου
- 2 κ.δ. δυόσμος ξερός
- 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 1 κ.σ. κίμινο, τριμμένο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο, τριμμένο
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- αλάτι κατά βούληση
- 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. μαυροκούκι (μαύρο κύμινο)
- λάδι για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ταχίνι
- 60 γρ. ταχίνι
- 20 ml χυμός λεμονιού
- 50-70 ml νερό (όχι ζεστό!)
Για το wrap
- 4-6 αραβικές πίτες μεγάλες (ανάλογα πόσα wrap θέλουμε να ετοιμάσουμε)
- 6-7 φύλλα μαρουλιού, κομμένα
- 2 αγγουράκια, κομμένα σε κύβους
- 10-12 ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα ή κυβάκια
- αλάτι
- σουμάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 18 με 20 ώρες.
Μετά, τα σουρώνουμε καλά και τα στεγνώνουμε με μία πετσέτα ή χαρτί.
Βάζουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα κόλιανδρου και τον μαϊντανό στο μούλτι και τα τρίβουμε. Αν το μούλτι μας είναι μικρό, το κάνουμε αυτό σε μικρότερες δόσεις και αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το κίμινο, τους τριμμένους σπόρους κόλιανδρου, αλάτι και πιπέρι, και τα ζυμώνουμε καλά όλα μαζί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο να δέσει για περίπου 45-60 λεπτά.
Στο μεταξύ κόβουμε τα λαχανικά της σαλάτας και ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε σε ένα μικρό μπλέντερ ή μούλτι το ταχίνι, το λεμόνι και το σκόρδο και πολτοποιούμε να γίνει σαν πάστα. Σταδιακά προσθέτουμε το κρύο νερό, ενώ ανακατεύομε με σύρμα μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που μας αρέσει. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε στο κομμένο μαρούλι, το αγγούρι και τα ντοματίνια λίγο αλάτι και, αν θέλουμε, σουμάκ.
Βγάζουμε το μείγμα του φαλάφελ από το ψυγείο και προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και το μαυροκούκι. Ανακατεύουμε καλά με κουτάλι και πλάθουμε σε μικρά οβάλ κεφτεδάκια (ή σε όποιο σχήμα μας αρέσει).
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι (περίπου 2 δάχτυλα ύψος) και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε μέσα τα φαλάφελ λίγα-λίγα και τα τηγανίζουμε για περίπου 7 λεπτά, γυρνώντας τα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να είναι ωραία και τραγανά εξωτερικά. Τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
Ανοίγουμε μια πίτα μπροστά μας στον πάγκο. Προσθέτουμε σαλάτα κατά μήκος στο κέντρο και από πάνω 4-5 φαλάφελ.
Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα, τυλίγουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα.