ΣΟΥΠΕΡ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΑΣΙΑΣ
Συνδυάζουμε όσπριο, λαχανικά και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σε μια χορταστική και ωφέλιμη σούπα.
Έχουμε γράψει αρκετές φορές για την αντιφλεγμονώδη διατροφή, τις τροφές και τα μπαχαρικά που συμβάλλουν σε αυτή. Έχουμε επίσης φτιάξει διάφορες συνταγές με αντιφλεγμομώδεις ιδιότητες, όπως η σούπα με γλυκοπατάτα, σπανάκι και πορτοκάλι, ή το smoothie με μπανάνα και κεφίρ.
Η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρι. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και κρέατος, των τυριών και γενικά των γαλακτοκομικών, με τρανή εξαίρεση το αγνό γιαούρτι και το κεφίρ, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση λόγο των πολύτιμων προβιοτικών που περιέχουν.
Σημαντικό tip για μια δραστική αντιφλεγμονώδη δίαιτα είναι η χρήση διαφόρων μπαχαρικών και βοτάνων με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, το τσίλι, η κανέλα, το κάρδαμο, το γαρίφαλο, το κίμινο, ο κόλιανδρος, το δενδρολίβανο, το χαμομήλι, η τριγωνέλλα κ.ά.
Τώρα ετοιμάζουμε μια σούπερ σούπα με άρωμα Ασίας, λόγω των μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε. Την κάνουμε με κόκκινες φακές, τις οποίες συνδυάζουμε με κουνουπίδι, κολοκύθα και κόκκινη πιπεριά, τρία λαχανικά με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.
Για να αρωματίσουμε τη σούπα μας αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την αντιφλεγμονώδη δράση της, προσθέτουμε φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, πιπέρι, κίμινο και τσίλι.
Τη σερβίρουμε σκέτη ή με λίγο γιαούρτι, και μπορούμε να την απολαύσουμε και μαζί με ρύζι αν μας αρέσει, κατά προτίμηση καστανό.
Συνταγή για αντιφλεγμονώδη σούπα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά
- Vegan/Vegetarian | Gluten-free
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 μικρό κουνουπίδι, ολόκληρο με τα φύλλα του
- 130 γρ. κόκκινες φακές
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, χοντροκομμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πιπερίτσα τσίλι (φρέσκια ή αποξηραμένη)
- 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
- 150 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 κ.γ. κουρκουμάς σκόνη
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- ½ κ.γ. κίμινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- γιαούρτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το οποίο σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το κουνουπίδι, την κολοκύθα, την πιπεριά, τη δάφνη, το κίμινο, το τσίλι, τον κουρκουμά και το τζίντζερ, αλάτι-πιπέρι, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αρκετό ζωμό λαχανικών ή νερό, ώστε να καλύψει ίσα-ίσα τα λαχανικά μας. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνουν οι φακές.
Μετά, αφαιρούμε το τσίλι και τη δάφνη και λιώνουμε με μπίμερ. Μου αρέσει να κάνω πηχτή αυτή τη σούπα, ειδικά όταν συνοδεύω με ρύζι. Προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζωμό μπορούμε να την κάνουμε όσο ρευστή μας αρέσει.
Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και σερβίρουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε στην αντιφλεγμονώδη σούπα μας λίγο γιαούρτι και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.