ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Το αμύγδαλο και το άρωμα πορτοκαλιού πρωταγωνιστούν στη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας.
Το γλυκό που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας χρονιάς, ντύνεται κάθε φορά γιορτινά επιστρατεύοντας ξεχωριστές γεύσεις και αρώματα με στόχο να κλέψει την παράσταση! Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει μια συνταγή για βασιλόπιτα, στην οποία πρωταγωνιστεί το αμύγδαλο και το άρωμα πορτοκαλιού.
Μην ξεχάσεις να βάλεις στο εσωτερικό της βασιλόπιτας ένα νόμισμα για να το βρει ο τυχερός της βραδιάς – ή μάλλον της χρονιάς! Το έθιμο προέρχεται, σύμφωνα με την παράδοση, από τον Μέγα Βασίλειο, ο οποίος είχε καταφέρει να σώσει τους θησαυρούς της πόλης του από έναν τύραννο. Επειδή δεν γνώριζε ποιο χρυσαφικό ανήκε σε κάθε οικογένεια, ζήτησε να ζυμωθούν ψωμάκια, μέσα σε καθένα από τα οποία είχε βάλει κάποια χρυσαφικά και στη συνέχεια τα μοίρασε στους κατοίκους.
Συνταγή για βασιλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Υλικά για τη βάση
- 240 γρ. ζάχαρη άχνη
- 200 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
- 100 γρ. αλεύρι
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 280 γρ. ασπράδι αβγού (από 10 μικρά
αβγά) - 260 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, λιωμένο*
- 30 γρ. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Υλικά για τη γέμιση
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 300 γρ. αμύγδαλο αναποφλοίωτο, τριμμένο σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 50 γρ. πορτοκάλι γλασέ σε κύβους
Υλικά για την επικάλυψη
- 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 25 γρ. ασπράδι αβγού
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γρ. φρούτα γλασέ σε κύβους
*Το βούτυρο κλαριφιέ το φτιάχνουμε ως εξής: κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα χωρίς να το ανακατέψουμε. Αφαιρούμε το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια ξεχωρίζοντάς το από το γάλα. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Υπολογίζουμε ότι από τα 500 γρ. βούτυρο παίρνουμε περίπου 400 γρ. κλαριφιέ.
Εκτέλεση για τη βάση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ασπράδι και έπειτα το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Εκτέλεση για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το αμύγδαλο και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού. Στο τέλος προσθέτουμε και το πορτοκάλι γλασέ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Εκτέλεση για την επικάλυψη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και ομογενοποιούμε.
Συναρμολόγηση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή ένα τσέρκι διαμέτρου 24-25 εκ. Αδειάζουμε το μισό από το μείγμα της βάσης και αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Απλώνουμε με προσοχή πάνω από αυτό τη γέμιση αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα της βάσης. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Βγάζουμε από τον φούρνο, απλώνουμε την επικάλυψη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-12 λεπτά.
Η συνταγή για τη βασιλόπιτα είναι μία από τις 56 συνταγές γλυκών που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Στέλιου Παρλιάρου με τίτλο «Ελληνική ζαχαροπλαστική. Συνταγές, ιστορίες, αναμνήσεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ. Το βιβλίο κυκλοφορεί επίσης σε αγγλική και γαλλική έκδοση.