ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΑΡΑΚΑ

Χρησιμοποιώντας φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά μπορείς να φτιάξεις ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο, εύκολο και γρήγορο. Μάθε τα μυστικά των λαδερών, πρόσθεσε στη συνταγή κολοκυθάκια για έξτρα γεύση και έτοιμο το μεσημεριανό σου!

Λατρεύω τα λαδερά! Είναι ένας υπέροχος, υγιεινός τρόπος να απολαμβάνουμε τα λαχανικά ως κυρίως πιάτο. Φροντίζω να μαγειρεύω λαδερά αρκετά συχνά, πρώτον γιατί μου αρέσουν και δεύτερον γιατί κάποια από αυτά γίνονται εύκολα και γρήγορα. Ο αρακάς είναι ένα απ' αυτά.

Όταν ετοιμάζουμε μια συνταγή για λαδερό, δεν σημαίνει ότι συνεπάγεται πάντα ιδιαίτερη προετοιμασία και χρόνο, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατεψυγμένο λαχανικό όπως αγκινάρες, φασολάκια ή αρακά.

Αν τα κατεψυγμένα λαχανικά που προμηθευόμαστε είναι καλής ποιότητας, τότε διατηρούν όλες τους τις βιταμίνες. Είναι τέλεια λύση γιατί δεν απαιτούν ιδιαίτερη οργάνωση με δύσκολα ή ακριβά υλικά, ενώ διατηρούνται μαγειρεμένα στο ψυγείο για 4-5 ημέρες ή στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα.

Στην συνταγή αυτή, τον αρακά τον κάνουμε λεμονάτο και τον συνδυάζουμε με καρότα, πατάτες, και κολοκυθάκια.

αρακάς

Τα μυστικά για υπέροχο αρακά και γενικά λαδερά φαγητά

  • Τα λαδερά φαγητά δεν θέλουν δυνατή φωτιά, ούτε πολλά υγρά, ούτε πολύ χρόνο μαγείρεμα.
  • Σημαντικό είναι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε και σε ποιες φάσεις το προσθέτουμε στο φαΐ.
  • Δίνουμε βάση στην ποιότητα του ελαιόλαδου, να είναι έξτρα παρθένο και νόστιμο, καθώς αυτό θα δώσει την τελική νότα στη γεύση, αλλά και τα πολύτιμα στοιχεία του (γι' αυτό και το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και το προσθέτουμε το περισσότερο προς το τέλος).
  • Όλα τα λαδερά ως γνωστόν συνοδεύονται υπέροχα από φρέσκο ψωμί και αν δεν νηστεύουμε, από φέτα.

Συνταγή για αρακά με κολοκυθάκια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας και εκτέλεσης: 40 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

αρακάς

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 καρότα, κομμένα σε κυβάκια περίπου 1,5 εκ.
  • 2 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε κύβους περίπου 3 εκ.
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες περίπου 3 εκ.
  • 1 κιλό αρακάς κατεψυγμένος
  • 250 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 150 ml
  • 50-60 ml χυμός λεμόνι (ή ανάλογα πόσο λεμονάτο μας αρέσει)
  • 3-4 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε μια φαρδιά, πλασωτέ κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και αφού μαραθεί προσθέτουμε τις πατάτες, τη δάφνη και στη συνέχεια το καρότο.

αρακάς

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύουμε απαλά να λαδωθούν για περίπου 3 λεπτά και προσθέτουμε  τον αρακά.

Ανακατεύουμε απαλά και όχι συνέχεια, για ακόμη 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε αλάτι, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, ανακατεύουμε απαλά για ακόμη 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό. Δεν θέλουμε ο ζωμός να σκεπάσει το φαΐ. Αφήνουμε να έρθει σε βράση, χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά.

αρακάς

Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 50-60 ml χυμό λεμόνι και 3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο . Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.