Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΜΟΥΣ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΟ

Το απόλυτο γλυκό του καλοκαιριού έχει τη μορφή αέρινης μους, χωρίς κρέμα γάλακτος – το ιταλικό τυρί μασκαρπόνε και το γιαούρτι την αντικαθιστούν επάξια σε υφή και γεύση.

Το μασκαρπόνε είναι ένα είδος ιταλικού τυριού που προέρχεται από την περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία. Είναι ένα μαλακό, κρεμώδες τυρί με απαλή και βελούδινη υφή, που χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, αλλά και σε αλμυρά πιάτα. Το μασκαρπόνε παρασκευάζεται από κρέμα γάλακτος, η οποία θερμαίνεται και οξινίζεται με τη χρήση κιτρικού ή ταρταρικού οξέος. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην πήξη της κρέμας, και στη συνέχεια το μίγμα στραγγίζεται, αφήνοντας ένα πλούσιο και κρεμώδες τυρί.

Το μασκαρπόνε είναι γνωστό για την ήπια και γλυκιά του γεύση, που θυμίζει ελαφρώς το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Η πλούσια υφή του το καθιστά ιδανικό για τη δημιουργία διάφορων γλυκών, όπως το διάσημο ιταλικό τιραμισού, όπου το μασκαρπόνε συνδυάζεται με καφέ, μπισκότα σαβαγιάρ και κακάο για να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο γλυκό.

Εκτός από τα γλυκά, το μασκαρπόνε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αλμυρές συνταγές. Μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες για να προσδώσει πλούσια και κρεμώδη υφή, να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ντιπ, αλλά εγώ λατρεύω να το προσθέτω σε ριζότο για να το κάνω πιο κρεμώδες και γευστικό.

Συνδυάζεται τέλεια  με φρέσκα φρούτα όπως τα κεράσια του καλοκαιριού, ξηρούς καρπούς, μέλι, και διάφορα μπαχαρικά, δίνοντας άπειρες δυνατότητες για δημιουργικές μαγειρικές συνθέσεις.

Συνταγή για μους μασκαρπόνε με κεράσια και μπισκότο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Vegetarian

μους μασκαρπόνε
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

Για την κρέμα μασκαρπόνε

  • 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη (ή μέλι)

Για το στήσιμο

  • 10 μπισκότα
  • 100 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσι)

Εκτέλεση

Για την κρέμα μασκαρπόνε

Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή αβγοδάρτη όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, βελούδινη κρέμα.

Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής κι αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 2 ώρες.

Για το στήσιμο

Χοντροσπάμε τα μπισκότα και τα μοιράζουμε σε 4 ποτήρια (ή μπολ).

Μοιράζουμε σε κάθε ποτήρι την κρέμα μασκαρπόνε. Γαρνίρουμε με κεράσια και σερβίρουμε.