Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ

Υπάρχει πιο παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό από τον σιμιγδαλένιο χαλβά; Με τη συνταγή και τα tips που σου δίνουμε θα φτιάξεις τον καλύτερο!

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το πλέον αγαπημένο γλυκό της Καθαρά Δευτέρας και όλης της Σαρακοστής. Έρχεται σε πολλές παραλλαγές γεύσης με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλο ή καρύδι, κι απαραιτήτως με κορινθιακή σταφίδα.

Στο OW υπάρχουν άλλες δύο συνταγές για σιμιγδαλένιο χαλβά, μία με μειωμένη ζάχαρη και μία πολύ διαφορετική, με πραλίνα σοκολάτας. Αν όμως λαχταράς την αυθεντική παραδοσιακή γεύση, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη συνταγή με αναλογία 1, 2, 3, 4 στα βασικά υλικά.

Για την παρασκευή χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο, σαν αυτό της Μυτιλήνης. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση.

Εάν θεωρείς αρκετή την ποσότητα της ζάχαρης, μπορείς να αφαιρέσεις μισό φλιτζάνι χωρίς αυτό να «προδώσει» το τελικό αποτέλεσμα.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο σωστό καβούρδισμα του σιμιγδαλιού. Καβουρδίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και σιροπιάζουμε σε χαμηλή ένταση. Δεν θέλουμε όμως να πάρει πολύ έντονο σκούρο χρώμα, γιατί τότε δεν θα απορροφήσει καλά το σιρόπι και δεν θα δέσει στη φόρμα.

Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Μερίδες: 12
  • Vegan | Gluten-free

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι απαλό ελαιόλαδο (ελαιόλαδο Μυτιλήνης ή ηλιέλαιο)
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι σταφίδα
  • ½ φλιτζάνι καρύδι
  • 1 λεμόνι (μόνο ξύσμα)
  • 1 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα από το λεμόνι.

Φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει το ζεσταθεί.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα.

Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα αλλά να μην καεί.

Προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και το καρύδι και ανακατεύουμε.

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.

Σταδιακά προσθέτουμε το σιρόπι ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το πιει όλο.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι έτοιμος όταν αρχίσει να μαζεύεται από τα τοιχώματα.

Όσο είναι ακόμα ζεστός, τον μεταφέρουμε σε μια φόρμα για κέικ (ή για χαλβά).

φόρμα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με μια σπάτουλα ή κουτάλα.

Τον αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη φόρμα για 1 ώρα. Έπειτα, ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

σιμιγδαλένιος χαλβάς
Γαβριήλ Νικολαΐδης