Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΣΟΛΟΜΟ ΜΕ ΚΙΝΟΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ «ΤΑΠΕΡΑΚΙ» ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Αν θέλεις ένα ένα πιάτο υγιεινό και χορταστικό, που θα μπορείς να το ετοιμάσεις εύκολα και για να το πάρεις στη δουλειά, δεν έχεις παρά να συνοδεύσεις τον σολομό με κινόα και λαχανικά.

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Η κινόα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα πιάτο που θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρες. Τα φρέσκα λαχανικά, όπως η πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο και το καλαμπόκι, προσθέτουν χρώμα, γεύση και επιπλέον βιταμίνες στο πιάτο.

Εκτός από τη γευστική του αξία, αυτό το γεύμα είναι και εξαιρετικά πρακτικό για #MealPrep, δηλαδή προετοιμασία γευμάτων για τη δουλειά. Το #taperaki είναι trending στα social media και αυτή είναι μια εξαιρετική συνταγή για φαγητό που θα καταναλώσεις την επόμενη ή τις επόμενες μέρες.

Η διατήρησή του στο ψυγείο είναι εύκολη: αφού κρυώσει εντελώς, αποθηκεύουμε τον σολομό και το μείγμα κινόας με λαχανικά σε αεροστεγή δοχεία. Διατηρείται φρέσκο για 2-3 ημέρες, χωρίς να χάνει τη γεύση του. Η κινόα είναι αρκετά ευπαθής, γι’ αυτό πάντα προσέχουμε να μην μένει για μεγάλο διάστημα εκτός ψυγείου.

Για τη μεταφορά του φαγητού στη δουλειά, χρησιμοποίησε ένα κατάλληλο δοχείο με ξεχωριστές θέσεις, ώστε να μην ανακατευτούν τα υλικά. Τοποθέτησε τον σολομό σε ξεχωριστό τμήμα ή σε μικρότερο δοχείο μέσα στο κύριο τάπερ για να διατηρήσει την υφή του. Μπορείς να καταναλώσεις το φαγητό κρύο ή να το ζεστάνεις ελαφρά στον φούρνο μικροκυμάτων, πριν το σερβίρεις.

Συνταγή για σολομό ψητό στο τηγάνι με κινόα και λαχανικά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Pescatarian

σολομός με κινόα
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 300 γρ. σολομός (φιλέτο)
  • 120 γρ. κινόα (ζυγισμένη άβραστη)
  • 100 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. καλαμπόκι
  • 100 γρ. καρότο, τριμμένο
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4-5 φυλλαράκια μαϊντανός, ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
  • 10 ml χυμός λεμονιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλένω καλά την κινόα και τη βράζω σε 360 ml νερό για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει. Την «αφρατεύω» ανακατεύοντας με μια κουτάλα.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.

Αλατοπιπερώνω τα φιλέτα σολομού και τα ψήνω στο τηγάνι για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους.

Σε ξεχωριστό τηγάνι, σοτάρω την πιπεριά Φλωρίνης, το καρότο και το καλαμπόκι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ανακατεύω τα σοταρισμένα λαχανικά με την κινόα και προσθέτω λίγο αλάτι, αν χρειάζεται.

Σερβίρω τον σολομό πάνω από το μείγμα κινόας και λαχανικών.

Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλω, ραντίζω με λίγο χυμό λεμονιού.