Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΡΕΒΙΘΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥΣ

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να συνδυάσεις τα ρεβίθια με το ρύζι. Σ' αυτή τη συνταγή το ρεβιθόρυζο γίνεται κοκκινιστό μαζί με μελωμένα λαχανικά και η γεύση εκτοξεύεται.

Σ΄ αυτό το πιάτο λαχανικά που έχουν καραμελώσει ενώνονται με ρύζι σπυρωτό και βελούδινο και ρεβίθια σιγομαγειρεμένα στην πιο λαχταριστή εκδοχή τους.

Όταν τα ρεβίθια συνδυάζονται με το ρύζι παρέχουν μια πλήρη γκάμα αμινοξέων, καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες. Έτσι, το ρεβιθόρυζο γίνεται ένα χορταστικό γεύμα με πλούσια θρεπτική αξία.

Ακολουθούν δύο tips που πιστεύω ότι θα σας φανούν χρήσιμα.

Tip 1: Επιλέγω πάντα αποφλοιωμένα ρεβίθια (θα τα βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ), τα οποία μαγειρεύονται πολύ πιο γρήγορα και είναι εξαιρετικά εύπεπτα. Ο φλοιός του ρεβιθιού είναι δύσπεπτος για πολλούς ανθρώπους, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, ο φλοιός περιέχει στοιχεία που δεν διασπώνται εύκολα από τα ένζυμα του στομάχου. Οι ενώσεις αυτές περνούν αδιάσπαστες στο παχύ έντερο, όπου διασπώνται από τα βακτήρια, παράγοντας αέρια και ενίοτε προκαλώντας φούσκωμα ή δυσφορία. Όλα αυτά λύνονται όταν χρησιμοποιούμε αποφλοιωμένα ρεβίθια.

Tip 2: Προτιμώ στα μαγειρευτά να βάζω ελαιόλαδο στο τελείωμα και μόνο μια μικρή ποσότητα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλοιώσει τη σύσταση του ελαιόλαδου, μειώνοντας τη διατροφική του αξία και την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η προσθήκη του ωμού ελαιόλαδου στο τέλος του μαγειρέματος, διατηρεί όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ προσφέρει στο φαγητό μια φρέσκια, πλούσια γεύση που αναδεικνύει τα αρώματα των άλλων υλικών.

Συνταγή για ρεβιθόρυζο κοκκινιστό με λαχανικά

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Χρόνος προετοιμασίας: 100 λεπτά
Vegan

ρεβίθια ρύζι
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά (για 6 μερίδες):

  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 πράσο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 καρότο, περασμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 20 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτα, περασμένη από τον τρίφτη
  • 300 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
  • 150 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τα ρεβίθια

Βάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ ή τουλάχιστον 6 ώρες νωρίτερα.

Τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε μόνα τους για 10 λεπτά.

Για το ρεβιθόριζο

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το πράσο για 15 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.

Πλένουμε καλά το ρύζι. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές.

Με μια κουτάλα σχηματίζουμε ένα «πηγάδι» στο κέντρο της κατσαρόλας και βάζουμε εκεί τον πελτέ. Τον τρίβουμε καλά να αναδείξει τα αρώματα του.

Προσθέτουμε το καρότο, την πιπεριά, τα ρεβίθια και την τριμμένη ντομάτα. Ρίχνουμε το θυμάρι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και 600 ml καυτό νερό.

Σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει.

Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο από πάνω.