ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ, ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΟΑ
Όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι στα γρήγορα, που να είναι ταυτόχρονα νόστιμο και υγιεινό, αυτή η σαλάτα με κινόα είναι η ιδανική λύση.
Πόσες φορές είσαι σπίτι και πεινάς, αλλά δεν θέλεις να παραγγείλεις. Θες κάτι ελαφρύ και υγιεινό, που θα σε χορτάσει αλλά και θα σε κάνει να νιώθεις ότι «σε φρόντισες» σωστά! Πόσες φορές επίσης κοιτάς στο ψυγείο σου και βρίσκεις διάφορα ξεχασμένα λαχανικά και φρούτα τα οποία πρέπει να καταναλώσεις. Μια σαλάτα είναι ό,τι πρέπει, αν μάλιστα την ενισχύσεις με συστατικά όπως η κινόα, γίνεται πολύ χορταστική και μπορείς να την απολαύσεις ως κυρίως γεύμα.
Η κινόα βοηθάει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Καλό είναι να την έχουμε βράσει από νωρίτερα για να έχει κρυώσει, ενώ γενικά είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει κινόα βρασμένη στο ψυγείο. Δεν ξεχνάμε πριν βράσουμε την κινόα, να την ξεπλύνουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει η πικράδα της. Μπορούμε με αυτή να ετοιμάσουμε διάφορα γρήγορα και υγιεινά γεύματα και σνακ. Να τη χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σε wrap, σε σούπες, ως συνοδευτικό, σε πρωινά γεύματα με γιαούρτι ή κάποιο φυτικό γάλα και φρούτα κτλ. Μπορούμε επίσης να την κάνουμε «κινότο», δηλαδή σαν ριζότο, για ένα νόστιμο vegan πιάτο.
Σε αυτή τη σαλάτα με κινόα, χρησιμοποιώ λίγο κέιλ, το οποίο είναι ανθεκτικό και μένει ζωντανό. Από εκεί και πέρα επιλέγω τραγανά κυρίως λαχανικά, που επίσης είναι ανθεκτικά σε σαλάτες, όπως καρότο, σέλερι, ωμό κουνουπίδι, αγγούρι, ραπανάκια και λίγα κρεμμυδάκια φρέσκα για τη γεύση.
Για να δώσω ένα γλυκό στοιχείο, βάζω ξινόμηλο και προσθέτω και λιναρόσπορο, που είναι πολύ ωφέλιμος για την υγεία. Τα ψιλοκόβω όλα και τα ανακατεύω δημιουργώντας ένα δροσερό και γευστικό αποτέλεσμα τύπου «ταμπουλέ».
Το ντρέσινγκ είναι απλό και ελαφρύ, με ελαιόλαδο και χυμό από φρέσκα πορτοκάλια. Το ωραίο με αυτή την υπέροχη και υγιεινή σαλάτα με κινόα είναι ότι διατηρείται τέλεια στο ψυγείο για δυο μέρες, ενώ μεταφέρεται και πολύ εύκολα στο γραφείο ή αλλού. Δεν περιέχει γλουτένη, είναι vegan, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ συνήθως αρέσει πολύ και σε παιδιά.
Συνταγή για σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά και κινόα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 20-25 λεπτά
- Vegan | Gluten-free
Υλικά για 4-6 άτομα
- 200 γρ. κινόα
- 480 ml νερό, βραστό
- 60 γρ. φύλλα κέιλ
- 200 γρ. κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 1 μικρό αγγουράκι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 ξινόμηλο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 3-4 ραπανάκια, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 2 κ.σ. λιναρόσπορος
- 120 ml ελαιόλαδο
- 80 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
- 1 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε ελαφρά την κινόα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και τη φέρνουμε σε βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε την κινόα απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, την καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Έτσι κρατάει στο ψυγείο 6 μέρες.
Αφού κρυώσει η βρασμένη κινόα, τη βάζουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε το κεντρικό, χοντρό κοτσάνι από τα φύλλα κέιλ και κόβουμε τα φύλλα σε μικρά κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και το ξινόμηλο και τα προσθέτουμε όλα στο μπολ με την κινόα. Προσθέτουμε και το λιναρόσπορο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με σύρμα τη μουστάρδα με το ξίδι και τον χυμό πορτοκάλι, μέχρι να διαλυθεί καλά η μουστάρδα.
Σταδιακά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ενώ χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο και να δέσει το ντρέσινγκ μας.
Φοράμε γάντι μιας χρήσης κατάλληλο για φαγητό (προαιρετικά) και προσθέτοντας σιγά σιγά το ντρέσινγκ ανακατεύουμε με το χέρι τη σαλάτα μας.
Σερβίρουμε αμέσως ή αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.