ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ
Ένα κλασικό αγαπημένο πιάτο όπως το λεμονάτο κοτόπουλο γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό με την προσθήκη υλικών που δίνουν γεύση, αρώματα και υφές.
Το λεμονάτο κοτόπουλο είναι ένα κλασικό οικογενειακό φαγητό, που τρώγεται ευχάριστα όλες τις εποχές. Είναι ελαφρύ και γίνεται εύκολα και γρήγορα, χωρίς κόπο. Για να προσθέσω στη συνταγή περισσότερη γεύση, υφές και αρώματα, το μαγειρεύω με φινόκιο και καρότα.
Το λεμονάτο κοτόπουλο είναι πολύ νόστιμο και συνδυάζεται ωραία με πολλά συνοδευτικά. Εδώ το σερβίρω με ρύζι, αλλά είναι υπέροχο και με κριθαράκι, χυλοπίτες ή άλλο ζυμαρικό, με κινόα, με πλιγούρι, και βέβαια με πατάτες σε διάφορες εκδοχές τους, από βραστές ή πουρέ μέχρι τηγανητές ή φούρνου.
Για πιο γρήγορο και πρακτικό μαγείρεμα χρησιμοποιώ φιλέτο κοτόπουλου και επιλέγω το μπούτι γιατί είναι πιο ζουμερό και νόστιμο. Αν όμως προτιμάτε το στήθος, μπορεί να γίνει και με αυτό ή και με τα δυο. Είναι και χωρίς πέτσα, οπότε χαμηλότερο σε λιπαρά.
Συνταγή για κοτόπουλο λεμονάτο με φινόκιο
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
- 650 γρ. κοτόπουλο, μπούτι φιλέτο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 φινόκιο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 κ.γ. ξερό θυμάρι ή 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- 3 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 100 ml λευκό κρασί
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ζεστός ζωμός κοτόπουλου
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 2 κ.γ. κορν φλάουρ
- 60 ml χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετούμε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το θυμάρι.
Θωρακίζουμε το κοτόπουλο από τις δύο πλευρές μέχρι να ασπρίσει, περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά και το μεταφέρουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το φινόκιο, το καρότο, το κρεμμύδι και λίγο αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και το φινόκιο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το τοποθετούμε όμορφα πάνω από τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε αρκετό ζωμό ώστε να μισοκαλύψει το κοτόπουλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε το καπάκι αφού περάσει ο χρόνος και ελέγχουμε αν έχει τραβήξει το φαγητό τα μισά υγρά. Αν είναι νερουλό, αφήνουμε λίγο ανοιχτό το καπάκι να εξατμιστούν. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με τον χυμό λεμονιού. Χύνουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 5-7 λεπτά.
Σερβίρουμε με ρύζι ή ότι άλλο προτιμάμε.