Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΣΕ 15 ΛΕΠΤΑ

Η σκορδαλιά αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς φέρνοντας στο τραπέζι γεύση, παράδοση και νοσταλγία.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα συνοδευτικά της ελληνικής κουζίνας, η σκορδαλιά είναι συνυφασμένη με τους θαλασσινούς μεζέδες και βέβαια άρρηκτα συνδεδεμένη με την 25η Μαρτίου, οπότε συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο.

Αν και η ακριβής προέλευση της σκορδαλιάς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, οι ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι παρόμοια παρασκευάσματα υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να φτιάχνουν αλείμματα από σκόρδο, λάδι και ξίδι, κάτι που μοιάζει πολύ με τη σημερινή σκορδαλιά. Η πατάτα, βέβαια, δεν είχε έρθει τότε ακόμα στην Ελλάδα.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η συνταγή εξελίχθηκε με την προσθήκη ψωμιού ή ξηρών καρπών, όπως καρύδια ή αμύγδαλα, δίνοντάς της πιο πλούσια υφή και γεύση. Αυτή η εκδοχή παραμένει ελαφρώς παραλλαγμένη σε χώρες της Ασίας.

Η σκορδαλιά δεν είναι απλώς μια γευστική απόλαυση, αλλά και ένα πιάτο με έντονες διατροφικές ιδιότητες. Το σκόρδο, βασικό της συστατικό, είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, ενώ το ελαιόλαδο προσφέρει πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό.

Σήμερα, η σκορδαλιά παραμένει αγαπημένη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή. Είτε φτιαγμένη με ψωμί είτε με πατάτα, συνοδεύει ιδανικά ψάρια, λαχανικά ή ακόμα και ψωμί ως αλοιφή.

Συνταγή για παραδοσιακή σκορδαλιά

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • Vegan

σκορδαλιά
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξίδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 ml νερό (προαιρετικά, αν χρειαστεί για την υφή)

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με πιρούνι ή στο μούλτι.

Πολτοποιούμε το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να γίνει πάστα.

Προσθέτουμε το σκόρδο στις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το ξίδι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί η σκορδαλιά.

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο απαλή υφή.

Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το ξίδι σύμφωνα με τη γεύση μας.