ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑ STEAK SANDWICH ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ;

Μοσχαρίσια μπριζόλα ανάμεσα σε φέτες ψωμιού μαζί με λιωμένες φέτες τυρί. Αυτό είναι το steak sandwich, που σε κάνει να μην μπορείς να αντισταθείς. Εδώ, θα το βρεις σε μία ελαφρώς πιο light εκδοχή του, που δεν επηρεάζει σε τίποτα τη γεύση.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για steak sandwich. Με ή χωρίς κάποιου είδους τυρί, με βούτυρο, διάφορες σάλτσες κλπ. Στη συνταγή που ετοιμάζω εδώ, προσπαθώ να μην χάσω την απόλυτη ικανοποίηση ενός τέτοιου σάντουιτς, κάνοντάς το ένα τσικ πιο light. Πρόκειται για ένα χορταστικό και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο σάντουιτς-γεύμα με συγκλονιστική γεύση.

Για να το φτιάξουμε χρησιμοποιούμε λίγα υλικά, αλλά φροντίζουμε να είναι ποιοτικά. Από τα πιο σημαντικά στοιχεία σε ένα σάντουιτς είναι το σωστό ψωμί. Αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε λίγο χρόνο σε αυτό και να επισκεφτούμε έναν φούρνο για να το προμηθευτούμε ή αν χρειάζεται να το παραγγείλουμε.

Το steak sandwich θέλει ένα ψωμί με τραγανή κόρα και λίγη ψίχα. Θέλουμε το ψωμί να συγκρατεί τα ζουμιά του κρέατος και να μην πανιάζει, αλλά να δίνει και ωραία αίσθηση στο δάγκωμα. Το ψωμί λοιπόν που επιλέγω σύμφωνα με αυτά είναι μια ωραία τσιαπάτα. Το ψωμί το φρυγανίζουμε εσωτερικά για να μην πανιάσει, ενώ ταυτόχρονα το αρωματίζουμε και με ένα ωραίο λάδι τρούφας. Έτσι, αποφεύγουμε μαγιονέζες και βούτυρα που συνήθως συναντάμε σε τέτοιου είδους σάντουιτς.

Το κρέας που επιλέγουμε είναι μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα χωρίς κόκαλο. Είναι ένα κομμάτι που είναι νόστιμο και μαλακό.

Το τυρί που επιλέγω είναι παρμεζάνα, η οποία ταιριάζει υπέροχα και με την τρούφα και με το κρέας. Την κόβουμε λεπτή και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα, ίσα-ίσα να δώσει μια έξτρα διακριτική νοστιμιά.

Μπόλικη ρόκα, λίγο κρεμμύδι προαιρετικά και σοταρισμένα πορτομπέλο μανιτάρια έρχονται να «δέσουν» όλα μαζί όμορφα, ισορροπώντας ιδανικά γεύσεις και υφές, αποφεύγοντας παράλληλα τα πολλά και περιττά λίπη. Μέσα σε 20 λεπτά έχουμε ένα πεντανόστιμο, εστιατορικό σάντουιτς, που θα ικανοποιήσει τις αισθήσεις μας στο μάξιμουμ!

Συνταγή για steak sandwich

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά + 20 λεπτά αναμονή (για να έρθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου)

steak sandwich

Υλικά για 1 steak sandwich

  • 1 ψωμί τσιαπάτα
  • 150 γρ. μπριζόλα κόντρα μοσχαρίσια
  • 40 γρ. παρμεζάνα, κομμένη σε φλοίδες
  • 70 γρ. μανιτάρι πορτομπέλο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4-5 λεπτές ροδέλες κρεμμυδιού (προαιρετικά)
  • λίγο λάδι τρούφας
  • μερικά φύλλα ρόκας
  • 8-10 φύλλα μαϊντανού, χοντροκομμένα
  • ανθό αλατιού
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Πριν ψήσουμε το κρέας, το αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά, ώστε να μην το ψήσουμε παγωμένο από το ψυγείο.

Το χτυπάμε απαλά να ανοίξει με ένα σφυρί κρέατος, ώστε το μέγεθός του να ταιριάζει με αυτό του ψωμιού, να ψηθεί γρηγορότερα και να δαγκώνεται ευχάριστα. Το πάχος του ιδανικά θέλουμε να είναι 1-1,5 εκατοστό.

steak sandwich

Αλείφουμε το κρέας με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και κάνουμε μασάζ να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και από την άλλη πλευρά με μια ακόμα κουταλιά ελαιόλαδο.

Κόβουμε το ψωμί στα δύο και το αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και στη συνέχεια το σκόρδο και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε τη φωτιά και τα συντηρούμε ζεστά.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, τοποθετούμε το κρέας πρώτα από τη μια πλευρά. O χρόνος εξαρτάται από το πόσο ψημένο θέλουμε το κρέας. Συνιστώ να μην το παραψήσετε όμως, γιατί θα στεγνώσει και θα σκληρύνει. Για ένα μέτριο ψήσιμο θέλει περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Αποσύρουμε από το τηγάνι. Ραντίζουμε με λίγο λάδι τρούφας, προσθέτουμε ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να σταθεί για πέντε λεπτά, όσο ετοιμάζουμε το ψωμί.

Αλείφουμε το εσωτερικό της κάθε φέτας με λίγο ελαιόλαδο. Στο ίδιο τηγάνι που ψήσαμε το κρέας τοποθετούμε τις φέτες ψωμιού. Πρώτα την πλευρά που αλείψαμε με λάδι. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να φρυγανιστεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, γυρίζουμε ανάποδα την κάθε φέτα ψωμιού και τη ραντίζουμε με 5-6 σταγόνες λάδι τρούφας.

steak sandwich

Τοποθετούμε τις φλοίδες παρμεζάνας πάνω στην επιφάνεια της κάθε φέτας, ώστε να λιώσουν (θα λιώσουν πιο γρήγορα αν καλύψουμε με καπάκι).

steak sandwich

Παίρνουμε τη βάση του ψωμιού και τοποθετούμε μπόλικη ρόκα. Από πάνω βάζουμε το κρέας και στη συνέχεια τοποθετούμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και κλείνουμε με το δεύτερο ψωμί. Κόβουμε στα δύο. Απολαμβάνουμε το σάντουιτς, ιδανικά ζεστό.

steak sandwich

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια ωραία σαλάτα ή με πατάτες για να γίνει ένα πλήρες γεύμα.