Καρολίνα Δωρίτη

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ: ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ

Αγαπημένη συνταγή που αντικαθιστά την κλασική μπεσαμέλ στο παστίτσιο με μια υπέροχη, γλυκιά κρέμα κολοκύθας. Είναι νόστιμη, πρωτότυπη και ελαφριά.

Μου αρέσει να συμπεριλαμβάνω λαχανικά στις συνταγές μου και προσπαθώ να δημιουργώ με αυτά ωραίες υφές και ασυνήθιστες γεύσεις, αντικαθιστώντας άλλα υλικά πλούσια σε λιπαρά ή λιγότερο υγιεινά. Με τη vegan μαγειρική μάθαμε πολλά τέτοια κόλπα, τα οποία φυσικά μπορούμε να εντάξουμε και στην κανονική μας διατροφή, απλώς και μόνο για να την κάνουμε πιο υγιεινή και θρεπτική. Βλέπε για παράδειγμα την κρέμα «τυριού» για nachos, το κουσκούς από κουνουπίδι ή και τη μους σοκολάτας με αβοκάντο.

Ένα από τα πιο δημιουργικά λαχανικά, που μπορούμε να προσαρμόσουμε σε πολλές συνταγές, είναι η κολοκύθα. Λαχανικό που βρίσκουμε παντού και για πολλούς μήνες, κρατάει καιρό στο ψυγείο (ή και έξω αν έχει δροσιά) αν δεν κοπεί. Είναι οικονομικό, πολύ θρεπτικό και ιδανικό για μικρά παιδιά, αφού γλυκίζει ευχάριστα και έχει ωραία υφή όταν την πολτοποιήσουμε.

Εδώ ετοιμάζουμε ένα νόστιμο παστίτσιο με ελάχιστα λιπαρά. Το φτιάχνουμε με ελαφρύ κιμά κοτόπουλου. Αντί για μπεσαμέλ, ετοιμάζουμε μια γευστική κρέμα κολοκύθας με γάλα αμυγδάλου (μπορούμε να βάλουμε και άλλο γάλα αν προτιμάμε). Ο κιμάς κοτόπουλου δεν είναι και το πιο εύκολο να βρείτε σε σούπερ μάρκετ. Θα χρειαστεί να τον προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα (όπως έκανα εγώ) ή από κάποιο χασάπη που κόβει τέτοιο κιμά. Αν δεν μπορείτε να βρείτε, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με μοσχαρίσιο ή ακόμα και πρόβειο.

Την κολοκύθα μπορείτε να την ετοιμάσετε οι ίδιοι στον ατμό ή να τη βράσετε, αφού πρώτα την έχετε κόψει σε κύβους για να γίνει γρηγορότερα. Μπορείτε επίσης να την προμηθευτείτε έτοιμη σε vacuum, από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα χρησιμοποιώ γάλα αμυγδάλου στην «μπεσαμέλ» που ετοιμάζουμε εδώ. Μπορεί όμως να γίνει και με άλλο γάλα, φυτικό ή μη. Απλώς στα φυτικά γάλατα, προσοχή στη γεύση που μπορεί να δώσουν στο τελικό αποτέλεσμα κάποια πιο «έντονα», όπως αυτό της καρύδας ή του φουντουκιού.

Στην κρέμα βάζω κρόκους αβγού για να σφίξει και να βγει ωραία και αφράτη. Τα ασπράδια φυσικά δεν τα πετάμε. Τα ανακατεύουμε στα μακαρόνια για να δέσουν και να στέκεται καλύτερα το παστίτσιο στο σερβίρισμα.

Πολύ το απολαμβάνω αυτό το διαφορετικό παστίτσιο. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι εκτός από νόστιμο και πρωτότυπο είναι και υπέροχα ελαφρύ!

Συνταγή για παστίτσιο με κολοκύθα και κιμά κοτόπουλου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 90 λεπτά

Παστίτσιο με κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6 άτομα

Για τον κιμά

  • 500 γρ. κιμάς κοτόπουλου
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 150 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 70 γρ. πελτές τομάτας
  • 300 ml ζωμός λαχανικών ζεστός ή νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για την κρέμα κολοκύθας

  • 800 γρ. κολοκύθα στον ατμό, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους (πωλείται και έτοιμη)
  • 300 ml γάλα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη ή άλλα πρόσθετα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 4 κ.σ. Pecorino Romano, τριμμένο
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη συναρμολόγηση

  • 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. Pecorino Romano, τριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά, στον οποίο βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Καθώς τον μαγειρεύουμε και ασπρίζει, τον «σπάμε» με τη σπάτουλα τόσο ώστε να μη γίνει μια μάζα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.

Κιμάς κοτόπουλου
Καρολίνα Δωρίτη

Ύστερα από ένα λεπτό, ρίχνουμε τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας πού και πού. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και τους κόκκους μπαχάρι.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, αλλά τα σουρώνουμε ½ λεπτό νωρίτερα για να είναι λίγο παραπάνω al dente απ’ ό,τι συνήθως. Θα ξαναψηθούν στον φούρνο οπότε δεν θέλουμε να είναι παραβρασμένα. Μόλις τα σουρώσουμε, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε προσεκτικά με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.

Παστίτσιο με κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τα ασπράδια στα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε απαλά. Ανακατεύουμε και 2 κ.σ. τυρί τριμμένο στα μακαρόνια και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ, το οποίο έχουμε προηγουμένως λαδώσει με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε το γάλα αμυγδάλου σε μια μεσαία κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, προσθέτουμε μέσα την κολοκύθα, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε.

Κρέμα κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε σχολαστικά με μπίμερ ή σε μούλτι/μπλέντερ. Η υφή θέλουμε να είναι πηχτή, λεία και κρεμώδης, αντίστοιχη με αυτήν της μπεσαμέλ. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε τους δύο κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο. Ανακατεύουμε και πάλι με σύρμα.

Κρέμα κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του κιμά 4 κ.σ. από την κρέμα κολοκύθας που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε. Ο κιμάς θα γίνει έτσι πιο ζουμερός και κρεμώδης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C βαθμούς.

Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα κολοκύθας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο πεκορίνο.

Παστίτσιο με κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Το βάζουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να σχηματιστεί ελαφριά κρούστα από το τυρί.

Βγάζουμε το παστίτσιο από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά, πριν το κόψουμε.