Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ LIGHT ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Αν θέλεις να φτιάξεις ζουμερό και νόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο, δεν αρκεί να ακολουθήσεις μια οποιαδήποτε συνταγή για κοκκινιστό κρέας.

Για το τέλειο κοκκινιστό κοτόπουλο, δουλεύω με διαφορετικό τρόπο από ό,τι θα δούλευα το μοσχάρι, ώστε να είναι ζουμερή και νόστιμη κάθε μπουκιά. Το μυστικό είναι να μην στεγνώσεις το κοτόπουλο.

Η συνταγή αυτή είναι μια παραλλαγή του κλασικού πιάτου, πιο καλοκαιρινή και light. Το κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπίτες συνδυάζει κλασικά και αγαπημένα στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, όπως την τρυφερή γεύση του κοτόπουλου με την πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας και τις παραδοσιακές χυλοπίτες.

Αν αγαπάς γενικά το μαγειρευτό κοτόπουλο, δες και άλλες πρωτότυπες συνταγές του OW, όπως λεμονάτο με φινόκιο, λεμονάτο με φασκόμηλο ή στη γάστρα με μελωμένα φασολάκια.

Tips για απίθανο κοκκινιστό κοτόπουλο

  • Επιλογή κοτόπουλου: Προτιμήστε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, για καλύτερη γεύση.
  • Σάλτσα: Μπορείτε να προσθέσετε λίγη πάπρικα ή καυτερή πιπεριά για μια πικάντικη νότα.
  • Χυλοπίτες: Αντί για χυλοπίτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος ζυμαρικών, όπως κριθαράκι ή πένες.
  • Χρόνος μαγειρέματος: Προσαρμόστε τον χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κοτόπουλου. Εγώ πάντα προτιμώ σε μπουκιές, αλλά μπορείτε να μαγειρέψετε και ολόκληρα τα μπουτάκια ή το στήθος κομμένο σε μεσαία κομμάτια.

Συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπίτες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
  • Μερίδες: 4

κοκκινιστό κοτόπουλο
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

Για τις χυλοπίτες

  • 500 γρ. χυλοπίτες
  • 5 λίτρα νερό
  • 10 γρ. αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κιλό ντομάτες (ώριμες)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για το κοτόπουλο
  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • ½ κ.γ. θυμάρι ξερό
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πάντα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα ντομάτας, καθαρίζουμε καλά τις ντομάτες και τις χτυπάμε στο μπλέντερ.

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.

Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές σε λίγο ελαιόλαδο.

Μόλις πάρει χρυσαφένιο χρώμα, προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε το κοκκινιστό κοτόπουλο να πάρει μια βράση και σερβίρουμε με τις χυλοπίτες.