Καρολίνα Δωρίτη

PAD THAI STYLE NOODLES ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟΥ

Το Pad Thai είναι από τα πιο εμβληματικά και εξαγώγιμα πιάτα της Ταϊλάνδης. Πρόκειται για μια σχετικά απλή συνταγή για noodles, που ετοιμάζονται γρήγορα στο wok. Θεωρείται ένα από τα κλασικά street food της Ταϊλάνδης, μιας χώρας που, κατά την άποψή μου, έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες του κόσμου.

Είχα την τύχη να βρεθώ στην Ταϊλάνδη και να εξερευνήσω την κουζίνα της από πρώτο χέρι. Είναι από τις χώρες που όπου σταθείς κι όπου βρεθείς μυρίζει φαγητό! Στους δρόμους πουλούν τα πάντα σαν street food, από κομμένα τροπικά φρούτα μέχρι ασυνήθιστες για τον δυτικό κόσμο πρώτες ύλες, όπως αβγά κόκκινων μυρμηγκιών, τηγανητά έντομα που οι θαρραλέοι τα απολαμβάνουν με μπύρα, σκορπιούς, μεταξοσκώληκες και άλλα τέτοια υπέροχα! Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι σε αυτή τη χώρα έχω πάθει από τις χειρότερες δηλητηριάσεις της ζωής μου.

Παρά τα περίεργα αυτά, η κουζίνα της Ταϊλάνδης είναι πολύ δυνατή. Χρησιμοποιεί με πολύ ιδιαίτερο τρόπο την ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές γεύσεις και αυτό είναι εμφανές στο συγκεκριμένο πιάτο, όπου συνδυάζονται αρμονικά το ξινό, το γλυκό, το αλμυρό, το πικρό και το πικάντικο. Πραγματική απόλαυση για τον ουρανίσκο!

Το Pad Thai γίνεται παραδοσιακά με noodles από ρύζι, οπότε είναι κατάλληλο και για όσους ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη, αρκεί να προσέξουν τι είδους σόγια χρησιμοποιούν. Εγώ προτιμώ τα noodles από καστανό ρύζι, που είναι πιο θρεπτικά και υγιεινά. Τα βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ασιατικά σουπερμάρκετ.

Η αυθεντική σάλτσα είναι λίγο πιο πολύπλοκη και απαιτεί δυσεύρετα στην Ελλάδα υλικά, όπως tamarind. Επίσης, η κλασική συνταγή περιλαμβάνει oyster sauce και όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη πρέπει να την αποφύγουν, καθώς δεν είναι gluten-free.

noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Εδώ φτιάχνω μια εύκολη παραλλαγή της σάλτσας, με φυστικοβούτυρο. Συνήθως γίνεται με γαρίδες, που είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος και η εκδοχή που σας δίνω, ή με κοτόπουλο. Περιέχει πάντα αβγό, φύτρες φασολιού σόγιας ή άλλου είδους, όπως ροβίτσας, τις οποίες συνηθίζω να βάζω κι εγώ. Οι φρέσκιες φύτρες είναι πολύ ωφέλιμες για τον οργανισμό μας και μπορούμε είτε να τις προμηθευτούμε από ασιατικά ή βιολογικά καταστήματα, είτε να τις φτιάξουμε εύκολα μόνοι μας στο σπίτι.

Η κλασική συνταγή περιέχει ζάχαρη, που συνηθίζεται στην πλειοψηφία της ασιατικής κουζίνας. Εγώ την αντικαθιστώ με ζάχαρη καρύδας, αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε στη σάλτσα και με άλλο γλυκαντικό, όπως σιρόπι αγαύης.

Επίσης, το συγκεκριμένο πιάτο μπορούμε να το κάνουμε πικάντικο βάζοντας λίγο σριράτσα ή προσθέτοντας στο τέλος λίγο τσίλι, όπως συνηθίζεται. Εγώ, επειδή είναι φαγητό που λατρεύει ο γιος μου και συχνά παίρνει μαζί του στο σχολείο, πολλές φορές το κάνω χωρίς καθόλου τσίλι ή σριράτσα στη σάλτσα, και προσθέτω απλά στη δική μου μερίδα στο σερβίρισμα.

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά που έχουμε στο ψυγείο μας, όπως για παράδειγμα πιπεριές, μανιτάρια, καλαμπόκι, καρότο κ.ά. Ωστόσο, η κλασική συνταγή είναι σχετικά λιτή αφού περιέχει αποκλειστικά κρεμμύδια, κρεμμυδάκια φρέσκα (κυρίως το πράσινο τμήμα τους) ή κινέζικο σχοινόπρασο, φύτρες φασολιού, αποξηραμένες γαρίδες και τη σάλτσα. Κατά την άποψή μου, απαραίτητα συστατικά είναι το φρέσκο λάιμ και τα φιστίκια, τα οποία εγώ τα αγοράζω άψητα και τα καβουρδίζω μόνη μου, τα ξεφλουδίζω και τα ψιλοκόβω σχολαστικά.

Και ένα τελευταίο ενδιαφέρον σχόλιο: Ενώ οι Δυτικοί προσπαθούν να φάνε το Pad Thai με τσόπστικς, οι Ταϊλανδοί συνηθίζουν να τρώνε το συγκεκριμένο πιάτο με πιρούνι και κουτάλι. Το πιρούνι το χρησιμοποιούν με τρόπο διαφορετικό από εμάς. Ο ρόλος του είναι να σπρώχνει το φαγητό στο κουτάλι, το οποίο χρησιμοποιούν για να φάνε.

Συνταγή για Pad Thai Noodles με γαρίδες και σάλτσα φυστικοβούτυρου

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Gluten-free

noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 άτομα

Για τη σάλτσα

  • 40 γρ. φυστικοβούτυρο (smooth)
  • χυμός από 1 λάιμ
  • 1 ½  κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 ½  κ.σ. fish sauce (αν δεν έχετε, βάλτε 1 ½ επιπλέον κ.σ. σάλτσα σόγιας)
  • 1 κ.γ. oyster sauce (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας ή απλή ζάχαρη
  • 10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 ml ζεστό ζωμό κοτόπουλο ή νερό
  • 1 κ.γ. σάλτσα σριράτσα (προαιρετικά)

Για τα noodles

  • 200 γρ. noodles από καστανό ρύζι (ή άλλα noodles ρυζιού της αρεσκείας σας)
  • 4 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 80 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 250 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 1 κούπα φύτρες φασολιού, και επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1-2 λάιμ, κομμένα σε φέτες
  • τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
  • 60 γρ. φιστίκια, καβουρδισμενα και ψιλοκομμένα (αραχίδες)
  • φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

Εκτέλεση

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Βράζουμε τα nοodles σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, τα στραγγίζουμε, και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Αφού τα στραγγίσουμε ξανά, τα λαδώνουμε με 2 κ.σ. λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε ένα wok ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και σχεδόν να ξεροψηθεί (προσοχή όχι να καεί). Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε για ακόμη ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις γαρίδες, σπρώχνουμε στη μια άκρη του τηγανιού τα υλικά και ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά ενώ τα ανακατεύουμε με σπάτουλα και τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.

noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις φύτρες. Τέλος, προσθέτουμε στο τηγάνι τα noodles και τη σάλτσα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

noodles
Καρολίνα Δωρίτη

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με λίγες επιπλέον φύτρες, 1-2 φέτες λάιμ για να στύψουμε από πάνω, φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα φιστίκια και λίγο τριμμένο τσίλι (προαιρετικά).