iStock

ΟΡΓΑΝΩΣΕ BRUNCH ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

3 ιδέες για ένα ολοκληρωμένο brunch στο σπίτι. Κάλεσε φίλους, στρώσε τραπέζι και απόλαυσε συνταγές με προκλητική γεύση και υγιεινές πινελιές! Ποιος είπε ότι η απόλαυση και η υγιεινή διατροφή δεν πάνε μαζί;

Το brunch είναι κάτι παραπάνω από γεύμα. Είναι μια εμπειρία που περιλαμβάνει την έννοια της παρέας και της νωχελικότητας μιας μέρας που δεν βιαζόμαστε να πάμε στη δουλειά. Κανονικά θα μπορούσε να συνοδεύεται και από τη λογική του slow living, αφού η φιλοσοφία του είναι να τσιμπολογάς με την ησυχία σου μαζί με φίλους, αλλά πόσο slow eating να κάνεις όταν βρίσκεσαι μπροστά σε πύργους από pancakes και αβγά σε όποια μορφή μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους;

Όπως κι αν έχει, το brunch –αυτό το γεύμα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού– προϋποθέτει ένα τραπέζι γεμάτο πιάτα με διαφορετικές γεύσεις, αλμυρές και γλυκές, μαζί με χυμούς, smoothies, τσάι και φυσικά καφέ.

Για να οργανώσεις ένα brunch σπίτι σου δεν χρειάζεσαι φοβερή προετοιμασία. Αρκεί να στρώσεις ένα όμορφο τραπέζι και να καλέσεις καλούς φίλους. Εμείς, σου προτείνουμε τρεις συνταγές που έφτιαξε η food editor του OW, Καρολίνα Δωρίτη – μια γλυκιά, μια αλμυρή και ένα smoothie. Για να είναι πιο γεμάτο το τραπέζι (και φυσικά να διαρκέσει περισσότερο η απόλαυση)  χρησιμοποίησε όμορφα μπολ και πιάτα (όχι απαραιτήτως ίδια, εδώ η ποικιλία είναι η λέξη κλειδί) για να βάλεις φρούτα, φρυγανιές, φέτες ψωμιού, αλείμματα, κλπ.

#1: Avocado toast με αβγά και μπέικον

To Avocado toast έγινε μόδα το 2010 – στην Ελλάδα το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε λίγο αργότερα. Απ' ότι αποδεικνύεται καθόλου τυχαία. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, μην το καθυστερείς άλλο – μοναδική προϋπόθεση να σου αρέσει το αβοκάντο. Αν πάλι είσαι απ'  αυτούς που γνωρίζουν τα brunch-αδικα της πόλης απ'  έξω και ανακατωτά, αξιοποίησε την ευκαιρία να φτιάξεις σπιτικό avocado toast.

brunch
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 1 μερίδα

  • 2 αβγά
  • 2 φέτες ψωμί
  • ½ αβοκάντο
  • 2 φέτες μπέικον
  • 1 κ.σ. λάδι για τηγάνισμα
  • 1 κ.γ. χυμό λάιμ ή λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ντοματίνια (προαιρετικά)
  • λεμονοθύμαρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε το καθαρισμένο αβοκάντο σε μπολ και το λιώνουμε με πιρούνι.

Προσθέτουμε 1 κ.γ. χυμό λάιμ ή λεμόνι, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Βάζουμε τις φέτες ψωμιού στη φρυγανιέρα και τις ψήνουμε.

Αλείφουμε το ψωμί με το λιωμένο αβοκάντο.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το μπέικον και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. νερό. Το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και τα αβγά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν είτε πιο μελάτα είτε πιο ψημένα, ανάλογα με το πώς μας αρέσουν.

Βάζουμε το μπέικον πάνω στο ψωμί και στη συνέχεια το αβγό.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φυλλαράκια λεμονοθύμαρου. Σερβίρουμε με ντοματίνια.

#2: Dutch Baby Pancake με φρούτα

Αγαπάς τα pancakes, αλλά αυτή την εκδοχή τους πιθανότατα να μην τη γνωρίζεις. Πρόκειται για το Dutch baby pancake, το οποίο στη Γερμανία συναντάμε ως Pfannkuchen. Η βασική του διαφορά από τα pancakes που γνωρίζουμε; Το ότι ψήνεται στον φούρνο. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι πανεύκολο, γίνεται γρήγορα και εντυπωσιάζει τα πλήθη.

brunch
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6

  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 130 ml γάλα
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 3 αβγά
  • 30 γρ. βούτυρο

Για τη γρήγορη «μαρμελάδα» με σμέουρα, χωρίς ζάχαρη

  • 150 γρ. σμέουρα, κατεψυγμένα
  • 3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • ½ κ.γ. κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • καρύδι, ψιλοκομμένο
  • φρέσκα σμέουρα
  • φρέσκα μύρτιλα
  • μπανάνα, κομμένη σε φέτες
  • σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
  • κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπλέντερ ή μούλτι το γάλα, τα αβγά, το αλεύρι, το σιρόπι σφενδάμου, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν και το μείγμα μας να γίνει λείο και αρκετά ρευστό. Αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη «μαρμελάδα».

Βάζουμε τα σμέουρα όπως είναι από την κατάψυξη σε ένα κατσαρολάκι. Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσουν να λιώνουν, ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν και προσθέτουμε το σιρόπι, τη βανίλια και την κανέλα.

Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύοντας σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα φρούτα και να θυμίζει μια σχετικά ρευστή μαρμελάδα. Αφήνουμε στην άκρη και τη διατηρούμε ζεστή.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε το μαντεμένιο τηγάνι στη μεσαία σχάρα του φούρνου και προθερμαίνουμε για περίπου 5-10 λεπτά.

Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο. Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντάς το να λιώσει μέσα στο καυτό τηγάνι και κουνώντας το περιμετρικά για να απλωθεί παντού και στα τοιχώματά του.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα στο τηγάνι και πάλι κουνώντας το το απλώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε γρήγορα στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργήσει αυτό το χαρακτηριστικό το σχήμα αλλά και να ροδίσει όμορφα.

Το βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως το περιχύνουμε με τη ζέστη «μαρμελάδα». Αν θέλουμε προσθέτουμε και σιρόπι σφενδάμου. Πασπαλίζουμε με κανέλα, προσθέτουμε τα φρούτα και τέλος τα καρύδια.

Σερβίρουμε αμέσως.

#3: Smoothie με κακάο

Αν θέλεις να αντικαταστήσεις τον καφέ με ένα ρόφημα, σου έχουμε την ιδανική επιλογή. Το κακάο μπορεί να σε ξυπνήσει όπως ο καφές, αλλά είναι πιο ήπιο για τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται  στη θεοβρωμίνη που περιέχει, η οποία έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την καφεΐνη. Το παρακάτω smoothie συνδυάζει ποικιλία από superfoods, γεμίζοντάς σε με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

brunch
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 1-2 μερίδες

  • 1 μπανάνα, καθαρισμένη και κομμένη
  • 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, λεπτοκομμένο ή τριμμένο
  • 4 χουρμάδες (βασιλικοί), χωρίς κουκούτσι
  • 3 κ.σ. κακάο σκόνη
  • 1 κ.γ. αμυγδαλοβούτυρο
  • 1 κ.γ. λιναρόσπορος, τριμμένος
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 250 ml γάλα καρύδας
  • πάγος ή νερό (προαιρετικά)
  • cacao nibs για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, εκτός από τον πάγο/νερό και χτυπάμε καλά, να γίνει το μείγμα λείο.

Αν θέλουμε να γίνει παγωμένο, προσθέτουμε λίγο πάγο και το χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί.

Αν θέλουμε να είναι πιο αραιό, προσθέτουμε λίγο νεράκι και το χτυπάμε μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που μας αρέσει (προσοχή να μην γίνει νερουλό, γιατί θα χάσει τη γεύση του).