ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΕΛΕΙΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΟΥΡΕ
Από την επιλογή της πατάτας μέχρι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσεις για να τη λιώσεις, ο πουρές έχει μικρά μυστικά για να γίνει τέλειος!
Όλοι αγαπάμε τον πουρέ, τον αυθεντικό, μυρωδάτο, βουτυράτο και βελούδινο πουρέ πατάτας, που συνοδεύει τέλεια τόσα πολλά αγαπημένα πιάτα. Ποια είναι όμως τα μυστικά για να γίνει τέλειος;
- Ας ξεκινήσουμε από το βασικό συστατικό του πουρέ: την πατάτα. Για να πετύχει ο πουρές και να έχει ωραία υφή, σημαντικό είναι να επιλέξουμε μια πατάτα σωστή. Καλές ποικιλίες για πουρέ που βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα είναι οι πατάτες Νευροκοπίου και οι πατάτες Κύπρου.
- Πάντα βάζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό για να βράσουν. Έτσι βράζουν πιο σωστά και ομοιόμορφα.
- Προτιμώ να κόβω τις πατάτες πριν τις βράσω. Έτσι, βράζουν γρηγορότερα και πιο ομοιόμορφα. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι λάθος να βράσουν ολόκληρες ή με τη φλούδα.
- Ο σωστός πουρές πρέπει να έχει την κατάλληλη πυκνότητα. Να μην είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ πλαδαρός. Πρέπει να είναι βελούδινος και λείος. Εκτός από σωστό μαγείρεμα, αυτό απαιτεί σωστές αναλογίες υγρού (γάλα) και λιπαρής ουσίας (βούτυρο).
- Στεγνώνουμε καλά τις βρασμένες πατάτες. Οι πατάτες αφού βράσουν κρατάνε υγρασία. Πριν τις λιώσουμε, είναι σημαντικό να τις «στεγνώσουμε» στην κατσαρόλα.
- Ποτέ δεν λιώνουμε τις πατάτες σε μπλέντερ ή με ράβδο. Αυτό απελευθερώνει περισσότερο άμυλο και κάνει τον πουρέ λαστιχωτό/μαστιχωτό (τσιχλέ!!!). Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε το ειδικό εργαλείο του πουρέ ή τον κλασσικό χειροκίνητο μύλο λαχανικών.
- Αν δεν διαθέτουμε τα παραπάνω εργαλεία, μια ακόμα λύση που είναι και εύκολη είναι να χτυπήσουμε τον πουρέ στο μίξερ με το σύρμα.
- Πάντα λιώνουμε τις πατάτες όσο είναι ζεστές και προσθέτουμε το γάλα επίσης ζεστό και σταδιακά, ενώ τον ανακατεύουμε/λιώνουμε. Έτσι λιώνουν πιο σωστά και ελέγχουμε καλύτερα την υφή του.
- Ο κλασικός πουρές για κορυφαίο άρωμα θέλει γνήσιο βούτυρο, όχι μαργαρίνη. Αν θέλετε να τον κάνετε πιο ελαφρύ, είναι προτιμότερο να βάλετε ελαιόλαδο.
- Χρησιμοποιώ γάλα πλήρες για πιο βελούδινο και νόστιμο αποτέλεσμα.
- Ο πουρές μπορεί να αρωματιστεί με διάφορα υλικά ανάλογα με τα γούστα μας. Ένας εύκολος τρόπος να αρωματίσουμε διακριτικά τον πουρέ είναι προσθέτοντας λίγο φρέσκο βότανο ή άλλα υλικά στο γάλα που ζεσταίνουμε με το βούτυρο, τα οποία μετά θα αφαιρέσουμε. Για παράδειγμα: θυμάρι, δενδρολίβανο, δάφνη, εστραγκόν, μοσχοκάρυδο, σινάπι, σκόρδο (σκελίδα ολόκληρη), πιπερίτσα τσίλι κ.ά.
- Άλλος τρόπος να προσθέσουμε λίγο άρωμα και γεύση είναι να βάλουμε στο σερβίρισμα κάποιο ψιλοκομμένο μυρωδικό, όπως μαϊντανό, ή να προσθέσουμε κάποιο υλικό πιο έντονο σε γεύση, όπως τρούφα (ή λάδι τρούφας), ή κάποιο τυρί, από παρμεζάνα μέχρι ροκφόρ. Ακόμα και πάστα ελιάς μπορούμε να βάλουμε, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε ή με τον συνδυασμό που πρόκειται να κάνουμε.
- Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι παίζει μεγάλο ρόλο στον απλό κλασικό πουρέ. Αν δεν θέλουμε να φαίνονται «μαυράκια» μέσα στον πουρέ, για να τον κρατήσουμε κάτασπρο χρησιμοποιούμε άσπρο πιπέρι.
- Η πατάτα σηκώνει άφθονο αλάτι, οπότε μην το φοβάστε αλλά μην το παρακάνετε κιόλας. Επίσης, προσοχή αν προσθέσουμε κάποιο τυρί το οποίο είναι από μόνο του αλμυρό.
Συνταγή για πουρέ
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Vegetarian | Gluten-free
Υλικά για 4-6 άτομα
- 1,5 κιλό πατάτες
- 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 300 ml γάλα αγελαδινό πλήρες
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- λίγο φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά στο σερβίρισμα)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες με πίλερ. Τις ξεπλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (όχι πολύ μικρά, π.χ. μια μέτρια πατάτα στα 4).
Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με κρύο νερό από τη βρύση, προσθέτουμε λίγο αλάτι, καλύπτουμε με καπάκι και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν σωστά οι πατάτες.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε προσεκτικά, να μην φουσκώσει το γάλα και χυθεί. Το διατηρούμε ζεστό και επιστρέφουμε στις πατάτες.
Τις σουρώνουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα στο ζεστό μάτι, προσθέτουμε μέσα τις στραγγισμένες πατάτες. Ανάβουμε και πάλι το μάτι και με μία σπάτουλα ανακατεύουμε γρήγορα τις πατάτες για 1-2 λεπτά, ώστε να τις στεγνώσουμε από την επιπλέον υγρασία που κρατάνε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε τις πατάτες με ειδικό εργαλείο.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα με το λιωμένο βούτυρο ενώ λιώνουμε και ανακατεύουμε τον πουρέ. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει όλο το γάλα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.